La Mirada Jove
Soundgervasi
Durant els últims 4 anys, un grup de joves de Cassoles, sota el nom de SoundGervasi, han organitzat activitats juvenils en el marc de la Festa Major de Cassoles. Aquest any, per primera vegada, han organitzat la Festa Major d’Hivern. El cartell era senzill, donat que no rebia cap mena de subvenció pública, però contenia un sopar popular, una xerrada, un petit concert el divendres a la plaça de Joaquim Folguera i un cercatasques i una nit de dissabte amb PDs a la plaça de la Bonanova.
“És més fàcil denegar permisos a les persones que volen organitzar actes pel barri que dinamitzar un debat sa sobre els drets i els deures de l’ús col·lectiu de l’espai públic”
Tal com exigeix l’Ajuntament, es van preparar unes peticions de permís per poder dur a terme els actes de la Festa Major a la via pública, i es van celebrar diverses reunions amb el cos tècnic de l’Ajuntament a la seu del districte, per resoldre diversos problemes sorgits del veto de certes places del barri: és més fàcil denegar permisos a les persones que volen organitzar actes pel barri que dinamitzar un debat sa sobre els drets i els deures de l’ús col·lectiu de l’espai públic.
Finalment, aquests permisos es van entregar dins del període admès, i van començar de valent els preparatius finals de la Festa Major. El dia anterior a l’inici, l’Ajuntament comunica que els permisos havien estat tramitats i que ja es podien anar a buscar.
900 euros per organitzar una Festa Major
Quina sorpresa més desagradable al veure l’import: 893,88 €. Pràcticament 900 euros per organitzar una Festa Major, els beneficis de la qual són per sufragar els costos de la següent. Són 900 euros que van a parar a les mans de l’Ajuntament, que no ha donat més que el permís per fer actes al carrer, que és de tots. Son 900 euros que dificulten moltíssim l’organització de la següent Festa Major. Són 900 euros que no podem pagar. Són 900 euros que no pensem pagar.
Aquestes taxes estan pensades perquè cap individu o empresa pugui treure benefici privat de l’espai de tothom. Però què passa quan és l’Ajuntament qui treu benefici de la feina voluntària i compromesa d’una part del jovent del barri, que treballa per mantenir els vincles socials que el nou model de ciutat sembla obstinat a destruir? 900 euros per organitzar la Festa Major d’Hivern, 300 euros per fer una calçotada popular a Sarrià, 120 euros per celebrar l’aniversari de l’Assemblea de Joves…
L’Ajuntament s’excusa que aquests imports són per culpa de petits errors dels sol·licitants a l’hora de demanar els permisos, però per què no se’ls alerta de l’error? Per què no es retira el cobrament quan és clar el caràcter no lucratiu de l’organització que el duu a terme? Sembla més aviat una trampa burocràtica que desgasta el teixit associatiu i ajuda a l’Ajuntament a evitar converses difícils sobre les seves polítiques de l’espai públic.
No és la primera vegada que el col·lectiu de joves es queixa per impediments de l’Ajuntament. Tot i això, segueixen amb l’activitat i tenen previst organitzar durant la primera quinzena de juny, un altre cop, la Festa Major Alternativa.