Dimarts 10, setembre 2024
22.2 C
Sant Gervasi
22.1 C
Sarrià
Publicitat

La segona oportunitat: eixugar els deutes i començar de nou

El mecanisme de la segona oportunitat és molt desconegut, fins i tot entre els advocats no especialitzats

Publicat el 14.8.2021 7:00

Espai Legal 

Jaume Alonso-Cuevillas

Aviat es compliran sis anys de l’aprovació de la llei que va introduir el mecanisme conegut com la segona oportunitat. Es tracta, en definitiva, que una persona sobreendeutada pugui, complint certs requisits, veure’s alliberada de tots els seus deutes, amb capacitat de començar de nou una activitat comercial, empresarial, professional o simplement laboral.

Publicitat

Fins a l’aprovació de la Llei 25/2015 regia, sense excepció, la regla prevista a l’art. 1911 del Codi Civil espanyol, conforme a la qual un deutor respon del compliment de les seves obligacions amb “tots els seus béns presents i futurs”. Aquesta dura regla condemnava a la insolvència vitalícia a tot aquell que no podia afrontar el pagament d’un deute. Encara que se li embargués i subhastés tot el patrimoni, seguia responent, també amb els seus béns o ingressos futurs, de la part del deute insatisfet. Aquesta situació comportava una espècie de mort civil: el deutor no podia mai més tornar a tenir cap bé ni ingrés perquè sabia que seria immediatament embargat per respondre dels deutes passats.

Publicitat

I això afectava per igual consumidors sobreendeutats per qualsevol circumstància (les més habituals solien derivar d’haver d’afrontar despeses extraordinàries imprevistes, per exemple per tractaments mèdics, o la pèrdua d’ingressos normalment derivada pèrdua de la feina) que a empresaris o autònoms, sovint ofegats per haver garantit personalment els crèdits i deutes dels seus negocis. Quan no es poden atendre els deutes ordinaris, comencen les reclamacions judicials, que incrementen notablement els imports inicialment deguts en sumar-s’hi interessos moratoris i els sovint desorbitats costos judicials. La bola es fa tan gran que mai més es pot tornar a aixecar el cap. 

La segona oportunitat és, doncs, una excepció a aquella regla general. El deutor sobreendeutat respon dels deutes amb allò que té ara. Però si és un deutor de bona fe, pot demanar al jutge que l’alliberi de la resta del deute. És el que es coneix amb el nom de BEPI o Benefici d’Exoneració del Passiu Insatisfet. Es tracta d’una solució molt avantatjosa per a qui es troba en aquesta dura situació de tenir deutes superiors al seu patrimoni, ja que li evita la situació de ruïna perpètua. Una part vital del patrimoni o ingressos és inembargable per llei, i fins i tot en alguns supòsits es pot arribar a salvar l’habitatge habitual.

Malgrat la seva importància i utilitat pràctica, el mecanisme de la segona oportunitat és molt desconegut, fins i tot entre els advocats no especialitzats. A diferència de la solució adoptada per altres països, el legislador espanyol va optar per judicialitzar el procés per l’obtenció del BEPI, articulant-lo, a més, a través del complex procés concursal.

Per intentar divulgar la cultura de la segona oportunitat, també entre els professionals del dret, el llavors conseller de Justícia, Carles Mundó, va impulsar un grup de treball en el qual diversos professors, advocats i magistrats, entre altres juristes, vam intentar buscar solucions pràctiques per agilitzar el procés i treure el màxim rendiment de la farragosa regulació legal. Recentment, els jutjats mercantils de Barcelona han aprovat un protocol per agilitzar aquests processos, cosa que ha reduït notablement els terminis.

En definitiva, si malauradament els deutes se’l mengen, contacti de seguida amb un advocat o despatx especialitzat en la matèria i intenti acollir-se al mecanisme de la segona oportunitat per sortir el menys mal parat possible del tràngol. 

Jaume Alonso-Cuevillas, advocat i economista a Alonso-Cuevillas Advocats i Economistes

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.