Divendres 19, abril 2024
18.3 C
Sant Gervasi
18.3 C
Sarrià
Publicitat

La guarda i custòdia compartida en el divorci

"Les estadístiques ens indiquen que més del 50% dels matrimonis acabaran en divorci"

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Espai Legal

Silvia Pinilla

Fa tan sols dos mesos es van complir 40 anys de l’aprovació de la Llei de Divorci. Després de tots aquests anys, la normativa en la matèria ha variat gairebé tant com ho ha fet la societat en la qual vivim.

Publicitat

Durant anys, per accedir al divorci era necessari haver passat per la separació judicial. I igualment, durant anys, en els procediments de separació i posterior divorci, es donava gairebé per fet que la custòdia dels fills menors s’atribuiria a la mare, mentre que el pare obtenia un règim de visites bastant limitat, que normalment es basava en caps de setmana alterns i, en el millor dels casos, una tarda durant la setmana.

Publicitat

Des de fa ja més d’una dècada, però, la custòdia compartida dels fills menors és el règim preferent en la majoria dels processos de divorci, tenint en compte sempre i per sobre de tot l’interès i el benefici del menor (aspectes que justificarien establir una custòdia exclusiva a favor d’un dels progenitors).

A Catalunya disposem d’una normativa pròpia i específica que regula de manera preferent l’establiment d’una guarda compartida en cas que els progenitors no aconsegueixin un acord sobre la forma en la qual es desenvoluparà la custòdia dels seus fills. Per això, el jutge haurà de tenir en compte, de manera prioritària, el caràcter conjunt de les responsabilitats parentals.

El repartiment del temps amb els fills, la distribució del pagament de les seves despeses, l’ús del domicili en el qual va residir la família… són alguns dels aspectes que hauran de discutir-se en un procediment de divorci i separació de parella amb fills menors. Aquí també es decidirà la forma d’organització futura de les noves unitats familiars.

Estem en una societat en constants canvis, i amb nous models de família que suposen que cada procés sigui completament únic i diferent i en cap cas comparable amb el del nostre veí… malgrat que la tendència és tenir sempre un conegut que ha passat pel mateix. Per això, resulta de gran importància obtenir un bon consell jurídic, fins i tot a vegades preventiu, abans de plantejar el divorci a la nostra parella.

Comença el setembre, i amb el nou curs acabem l’època estival després de la qual augmenten de manera important el nombre de ruptures de parella. No en va, les estadístiques ens indiquen que, en l’actualitat, més del 50% dels matrimonis acabaran en divorci. I gairebé un terç de les dissolucions matrimonials tenen origen el mes de setembre, després de tot un estiu de compartir temps en família i en el qual, inevitablement, moltes parelles hauran pres ja camins separats i de no retorn.

Silvia Pinilla, advocada a Alonso-Cuevillas Advocats i Economistes

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí