Publicitat
spot_img

La síndria

Publicat el 28.7.2017 9:30

Salut i nutrició

Marta Castells

La síndria és una espècie de planta amb flor de la família cucurbitàcia. Probablement ve de l’Àfrica tropical i el seu nom síndria, prové de l’àrab.

La síndria apareix per primera vegada com a planta cultivada a Egipte fa uns 5.000 anys. Fou precisament al llarg de tots els marges del riu Nil on es va cultivar a l’antiguitat. Al segle X es va introduir a la Xina on va arribar a tenir molta popularitat i actualment és el principal productor mundial.

Publicitat

Hi ha més de 1.200 varietats de síndria que oscil·len entre un pes de
400 g a més de 80 quilos.

A nivell dietètic, el seu elevat contingut en aigua (92%) li confereix propietats hidratats, diürètiques i depuratives. És bo menjar un tall de síndria al cap d’unes hores d’haver fet un àpat excessiu, ja que ens ajudarà a eliminar les substàncies de rebuig per l’orina. És baixa en calories i conté pocs hidrats de carboni. És rica en vitamina A, C, vitamines del grup B, manganès i potassi.

És indicada en cas d’àcid úric elevat, hipertensió, malalties del ronyó i pròstata. També ajuda a depurar els conductes urogenitals i és lleugerament laxant.

Com el meló, és molt indicada per a l’estiu ja que refresca el cos, l’estómac i el budell prim però precisament per aquesta raó han d’anar en compte les persones amb símptomes de fred i de debilitat intestinal.

La síndria és rica en vitamina A, C,
vitamines del grup B, manganès i potassi

El pigment vermell que dóna el color tan característic a la síndria, s’anomena licopè i és una substància antioxidant que protegeix les cèl·lules dels radicals lliures responsables de les malalties cardiovasculars, de l’envelliment i de determinats tipus de càncers. El licopè (que també es troba en el tomàquet) neutralitza els danys genètics ocasionats pels radicals lliures.

La síndria és una font excel·lent d’un aminoàcid (citrul·lina) que el nostre organisme el transforma en un dels aminoàcids essencials durant l’etapa de creixement, l’arginina. Aquesta té un paper clau en la divisió de les cèl·lules, la cura de ferides i l’eliminació de l’amoníac del cos.

Segons la medicina tradicional xinesa, la síndria és apropiada en èpoques caloroses ja que refreda el cos eliminant-ne la calor. Reconstitueix els fluids del cos i sacia la set. També, en aquest tipus de medicina, la recomanen en casos d’edemes, dificultats per orinar, inflamacions renals i problemes en el sistema urinari i en petites ulceracions en la boca i els llavis (panses i aftes), alhora que ajuda a combatre l’insomni. Però no la recomanen per a les persones amb digestions lentes, anèmies i en casos d’incontinència urinària.

Actualment, al mercat hi trobareu síndries sense llavors (triploides) que són el resultat de creuar una síndria normal (diploide) amb una de tetraploide (que ha estat obtinguda a través del tractament amb colquicina (substància del còlquic, que és una planta molt tòxica). Les llavors obtingudes del cruament són síndries triploides que produeixen exemplars estèrils amb llavors sense desenvolupar del tot.

La síndria és una fruita d’estiu, porosa, sucosa, refrescant amb múltiples propietats però convé que sigui ecològica i madurada al sol per gaudir dels seus beneficis

spot_img
spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Arrenca la campanya de vacunació: a qui li toca la de la grip, COVID-19 o totes dues

Salut fa una crida a reforçar la protecció de les persones més vulnerables abans que s’intensifiquin els virus respiratoris

Com assolir el benestar per a la gent gran a l’estiu?

Consells per adaptar les rutines a les altes temperatures

L’Alzheimer a través del gènere

Les dones presenten una prevalença més alta de demències, problemes crònics i discapacitats

Lecanemab, nou fàrmac per a l’Alzheimer: expectatives i realitat

Està previst que el medicament estigui disponible en el mercat farmacèutic català en menys de dos anys
spot_img

Lucrecia: “Al Teatre de Sarrià interpretaré cançons que han marcat la meva trajectòria i han calat en els cors del públic”

El 29 i 30 de desembre l’artista cubana pujarà dalt de l’escenari del Teatre de Sarrià per celebrar els 30 anys de carrera amb un viatge musical carregat d’alegria, energia i molt sentiment

La soja: propietats, conreu i usos

A Europa es va introduir a començaments del segle XX quan es va descobrir que la seva farina és la més rica en proteïnes i que la llet és especialment saludable i nutritiva

Mandri, Nadal i impunitat: el botellot que s’ha consolidat a la zona alta

Una concentració massiva de joves torna a ocupar el carrer per les festes mentre el veïnat denuncia soroll, brutícia i una resposta institucional que normalitza el conflicte en lloc de resoldre’l

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí