Cuina i Nutrició
AMIC
El sabor de l’api és una miqueta agre i és un dels vegetals més usats per les seves propietats medicinals, des de l’antiguitat. Malgrat tenir més d’un 90% d’aigua i per tant amb un valor nutritiu baix comparat amb altres verdures, els seus valors medicinals provenen dels components del seu oli essencial (apilina, apiol o provalens entre altres). El seu baix contingut calòric ajuda a aprimar, a eliminar toxines i a prevenir la retenció de líquids, per la qual cosa ha de ser present en qualsevol dieta. Però a més té altres beneficis. Coneguem-los.
- Regula la menstruació i alleuja els símptomes de la menopausa, per la qual cosa resulta un bon aliat per a les dones.
- Afavoreix la digestió i combat els gasos.
- És diürètic, tant pel seu alt contingut en aigua com esmentàvem abans, com pel seu contingut en potassi i sodi.
- Fa venir la gana, pel que es recomana en nens que mengin malament.
- Redueix els nivells de sucre en sang.
- Combat l’acidesa estomacal.
- Té propietats antiinflamatòries i antireumàtiques.
L’api és un vegetal a més que pot consumir-se tant en cru (en amanides o en crudité), cuinat (en plats de verdures i sopes) o en batuts vegetals dètox. Si es menja cru, és imprescindible rentar-ho bé. No es recomana menjar-ho durant l’embaràs.