Publicitat

L’arròs en la cuina tradicional

spot_img

Publicat el 7.11.2017 9:30

Cuina de convent

Fra Valentí Serra

A casa nostra l’arròs (llat., Oryza sativa), que és una gramínia, es conrea des de fa tretze segles especialment al territori de l’Albufera valenciana, al delta de l’Ebre i, també, a Pals (Girona). A Catalunya té molt prestigi l’arròs bomba, i actualment l’arròs integral, que es guisa sense polir el gra, conservant-ne la pellofa, que és on hi ha la fibra, les vitamines, proteïnes i compostos minerals. L’arròs és, encara avui, l’aliment bàsic de les tres quartes parts de la humanitat, i es pot cuinar de maneres molt variades. En la cuina pairal i monàstica és molt típic l’arròs a la cassola on l’element fonamental és reeixir en el sofregit, puix que incideix directament en el gust final de la cassola. El sofregit s’ha de fer amb lentitud per tal de mantenir el gust de tots els elements que hi intervenen. Tradicionalment era molt més estimat l’arròs caldós a la cassola, molt més que el sec fet a la paella.

Publicitat

Receptes d’arròs

Publicitat
Il·lustració de Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen (1897)

Avui té molt bona reputació l’arròs negre de les comarques tarragonines (que integra calamars petits amb la seva tinta, carxofes, pebrot verd, ceba, all, oli i sal). També gaudeix de molt bona acollida l’arròs de verdures (que combina la ceba i el tomàtec en el sofregit; i el pebrot verd, la xirivia, els pèsols, els espàrrecs boscans i les tavelles de la mongeta tendra, que s’afegeixen a l’arròs; l’arròs a banda, que serveix a taula l’arròs sol i en altres safates el peix i els acompanyaments, que es mengen en un plat a part, “a banda”; l’arròs amb bacallà, que es fa amb bacallà esqueixat i dessalat, ceba, all, oli d’oliva verge, safrà i sal; l’arròs amb crosta, que es fa al forn aprofitant les restes de guisats anteriors, i amb all, brou, safrà, oli i sal i, encara amb l’afegit d’un ou batut per donar-hi una peculiar textura. En la tradició pairal de casa nostra fou molt estimada la cassola de camp, que es cuina amb tot allò que tenim a mà: tomàtec, ceba, pebrot (verd i vermell), all, farigola, cargols, vi blanc, oli i sal; l’arròs a la caputxina, que era un plat molt pastós (molt estimat pels frares caputxins, ja que “omplia viat”) segons la descripció aportada pel cèlebre gastrònom, el Baró de Maldà: “Se’ns dugué a taula, al mig d’ésta posaren una gran cassola de terra plena d’arròs groc i espès, cuinat a la caputxina. I fou tan bo aquell arròs que se n’ompliren alguns bé lo plat i lo pap” (Calaix de Sastre, dia 8 de octubre de 1806). La manera més senzilla de cuinar l’arròs, però molt sanitosa quan hom està malalt, és l’arròs amb oli.
Més enllà de l’arròs propi de la cuina tradicional hi ha els plats senyorials o de luxe, com ara l’arròs amb llamàntol, on es reforça l’arròs amb brou de marisc, amb un sofregit de tomàtec, pebrot (verd i vermell), all (preferiblement “de Belltall” o “de Lleida”), ceba, oli d’oliva i sal, amb l’afegit final d’una mica de pebre i safrà (millor “de Montblanc”). A l’article vinent us vull parlar, si Déu vol, dels bolets i de la seva presència en la cuina pairal i monàstica.

Fra Valentí Serra de Manresa és arxiver dels caputxins

Notícies relacionades

El Jardí publica un nou llibre en el marc de la celebració dels 10 anys

El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià publica un nou llibre en el marc de la celebració dels 10 anys

El Jardí 93, març 2023

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2023/04/El_Jardi_93_marc23.pdf

Quatre apunts sobre jardins: història i característiques

Explorem els orígens dels jardins, les seves transformacions al llarg del temps i la seva gran diversitat.

‘Passió per la Setmana Santa’, una monografia de Fra Valentí i Serra

L'obra fa un repàs històric de la festivitat i tracta des de la litúrgia fins a la gastronomia
spot_img

Aquests són els 26 projectes de Sarrià-Sant Gervasi que arriben a la votació final dels pressupostos participatius

Les propostes se centren principalment en la mobilitat, la cultura popular i els espais verds

L’Ajuntament obre una convocatòria per conrear els horts urbans de Collserola i Can Pujades

El concurs va dirigit a persones majors de 65 anys i entitats sense ànim de lucre; la data límit per inscriure's és el 16 d'abril

El veïnat dels barris de muntanya impulsa un procés participatiu per consensuar un pla d’ús de la Buenos Aires

Per fer-ho, s'ha preparat una enquesta i programat tres grups focals entre el 31 de març i el 2 d'abril

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí