Publicitat

L’art al carrer

A l’hora de situar algun element en l’espai, i sobretot si és un espai públic, seria convenient que es fes la reflexió sobre els efectes que tindrà en l’entorn

Opinió

Glòria Vilalta

M’agrada molt contemplar les diferents formes d’art que hi ha al carrer; l’art en la forma dels edificis o en la seva decoració, l’art en els jardins, o l’art en les escultures. És fantàstic que es potenciï l’art en els espais públics amb expressions de tota mena, de tots els estils i de tots els gustos.

Publicitat

Hi ha escultures de gran bellesa, com la de la fotografia, i n’hi ha que no són gaire agradables de mirar. La vida no és sempre de color de rosa, i l’art té, i ha tingut, un paper important per denunciar qualsevol situació i per recordar fets històrics que tant de bo no es tornin a repetir.

Publicitat

També hi ha art que potser no és de denúncia però que té un contingut conceptual important al darrere, i que d’alguna manera mou, ens belluga. Tot el que fa reflexionar, emocionar i actuar ens pot ajudar a transformar i a evolucionar. I per tant, benvingut! A vegades, però, aquest art disruptiu, de denúncia o de formes colpidores, és agressiu. Sovint, aquesta és la intenció: l’art, com tot, transmet a l’entorn. I si l’artista vol transmetre dolor o injustícia, la seva escultura o el seu art potser no serà agradable, bonic o harmònic.

Vull reflexionar sobre el fet que transmet permanentment quan està al carrer (i el mateix seria a casa o a l’espai laboral). Sota el punt de vista de professional que es dedica a millorar l’energia de l’entorn, penso en l’efecte que té en l’harmonia de l’espai, i per tant en la dels ciutadans.

Podríem fer el símil amb els quadres. El Gernika, per exemple, per molt necessari, important i valuós que sigui, no és per tenir-lo dins d’una llar o espai laboral. Tampoc l’aconsellaria en un espai públic molt transitat que no fos un museu.

Hem de tenir en compte que una escultura o la façana d’un edifici no són un quadre o un cartell, que podem treure al cap d’un temps o canviar-lo de lloc. A l’hora de situar algun element en l’espai, i sobretot si és un espai públic, seria convenient que es fes la reflexió sobre els efectes que tindrà en l’entorn. El màrqueting i la comunicació en general tenen molt estudiat quins símbols, formes, colors i continguts són els més adients per assolir un objectiu.

La meva pregunta és: al carrer també es té en compte? Es té en compte que durant anys, dècades i potser segles, aquell color, aquella forma, aquella escultura, aquell missatge, genera un efecte en el seu entorn?

L’art ho envolta tot: hi ha art en un objecte, una escultura, un llum, i en qualsevol cosa creada per l’home. I no viu sol: interactua amb tot el que l’envolta.

A vegades, potser oblidem que necessitem veure bellesa, harmonia, esperança. Alguns espais públics ja són prou durs i freds, amb poca vegetació i massa ciment. En aquests espais, seria més desitjable tenir una escultura esperançadora i bella, un art que millorés l’efecte de l’entorn.

Si és un focus d’harmonia i bellesa, el seu efecte aportarà això a la ciutat i als seus ciutadans. Donades les especials circumstàncies que estem passant, votaria, ara més que mai, per embellir els espais públics tant com fos possible.

Glòria Vilalta i Grau és enginyera especialista en medicina de l’hàbitat, Feng Shui i benestar personal

Publicitat

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

No hi ha articles per mostrar