21.7 C
Sant Gervasi
| Dijous 07 de juliol de 2022 |
Publicitat

L’edifici de la Rotonda, una història complicada

Una història complexa de reformes i canvis d'ús ha conformat la memòria i biografia d'aquest edifici situat a la cantonada de l'avinguda Tibidabo amb el passeig de Sant Gervasi

Publicitat

Articles d’Autor

Jaume de Oleza

L’edifici popularment anomenat La Rotonda està situat a la cantonada de l’avinguda Tibidabo amb el passeig de Sant Gervasi i deu el seu nom al templet rodó que presideix la cantonada. És un edifici que en la seva història ha sofert diverses remodelacions i ampliacions.

Cap al 1900 l’arquitecte Adolf Ruiz Casamitjana, arquitecte adjunt de Badalona, ​​va projectar per al conegut empresari doctor Andreu, promotor de la urbanització de la muntanya del Tibidabo, la que hauria de ser la seva residència. Però anys més tard el 1908 va patir la primera remodelació, afegint-hi dues plantes més i adaptant la construcció existent per reconvertir-la en el que seria l’Hotel Metropolità, un dels hotels dels més luxosos de la nostra ciutat amb capacitat per a més de 350 persones i 70 habitacions. Fou un projecte que va anar a càrrec del cèlebre arquitecte Enric Sagnier, un arquitecte de prestigi molt conegut a la nostra ciutat.

Edifici de La Rotonda © Carme Rocamora
Publicitat

 

El 1951 l’edifici va tornar a ser reformat, aquest cop sota el projecte de l’arquitecte José M. Sagnier, fill de l’anterior, que, conjuntament amb l’interiorisme de Jordi Galí, transformà l’edifici en l’anomenada Clínica Rabassa per a malalts terminals. Posteriorment, el 1999 va ser adquirit per la immobiliària Nuñez i Navarro, que va escometre’n l’última remodelació de la mà de l’arquitecte Alfred Arribas, un projecte que va augmentar-ne el volum existent i va enderrocar l’edificació realitzada per Sagnier.

Publicitat

L’edifici es caracteritza pel templet que presideix la cantonada i està decorat amb motius florals i ceràmics, obra del conegut ceramista Luis Bru i Salellas. Les façanes a banda i banda del cos cilíndric del xamfrà són llises, destacant-ne les balconades de ferro i les motllures treballades de les llindes de les finestres, així com l’acabat del remat de l’última planta amb formes ondulades, que, conjuntament amb el sòcol de l’edifici en pedra, donen lleugeresa al volum.

Detall de la decoració modernista del templet © Carme Rocamora

L’edifici avui dia no roman sense certa problemàtica, a conseqüència que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, fa més d’un any, va declarar nul·les les últimes reformes efectuades en la construcció en el que fa referència a la sisena planta. La sentència donava la raó a la plataforma veïnal Salvem La Rotonda, pendent de recurs de cassació. Una història complexa de reformes i canvis d’ús que ha conformat la memòria i biografia d’aquest edifici.

Jaume de Oleza és arquitecte www.cwork.cat

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.