Societat
Carme Rocamora
Un dels últims testimonis de l’associacionisme del segle XX al barri de Galvany, l’edifici on l’any 1918 s’hi va ubicar la sucursal de la cooperativa Flor de Maig, està en procés de ser enderrocat. Malgrat que a l’últim Consell de Barri de Galvany el Govern municipal va anunciar que estava estudiant la possibilitat d’incloure aquest espai -situat a Marià Cubí amb Sagués- al catàleg del patrimoni de la ciutat, les màquines per enderrocar-lo s’han avançat i a hores d’ara diversos operaris treballen a l’interior, segons ha pogut constatar El Jardí. Un dels operaris ha assegurat que en un mes i escaig l’edifici anirà a terra, i segons les llicències atorgades pel districte, s’encarregarà d’explotar el lloc la promotora Sunway, propietària d’hotels i apartaments turístics i col·laboradora d’empreses immobiliàries.
Quan al segle XIX va prendre volada a la ciutat l’associacionisme cooperatiu per cobrir les necessitats bàsiques de les classes treballadores i menestrals a la ciutat de Barcelona, a Galvany s’hi va donar d’una manera més escassa que a altres llocs com Gràcia o Sarrià. Però un dels pocs exemples d’associacionisme en aquesta zona va ser aquesta sucursal de la Cooperativa la Flor de Maig, creada l’any 1890, al Poblenou. Va ser l’any 1918 quan l’entitat es fusionà amb La Formiga Obrera, de Sants i amb la fusió, la cooperativa santsenca aportà l’immoble situat al carrer de Marià Cubí cantonada al carrer de Sagués.
A la part baixa hi havia la botiga cooperativa i un ampli bar al pis superior. A principis dels anys cinquanta del segle passat, la cooperativa va cessar, quedant l’edifici buit. Al cap d’un temps s’hi va instal·lar una fusteria i posteriorment el bar de copes Universal.
Aquest espai va ser, més enllà de la seu de l’antiga cooperativa, un del principal espai de trobada de l’associacionisme pel barri. Un dels pocs espais que resa el passat associatiu d’un Galvany que avui dia és residencial i on encara falta molt camí per assolir de nou un teixit social i veïnal fort.
Junts lamenta estar front un “nou episodi de pèrdua patrimonial”
Tot just després de conèixer la notícia de l’enderroc, el portaveu de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, es va traslladar fins a la zona per denunciar un “nou episodi de pèrdua patrimonial”, que ha assegurat que és degut, un cop més, a la “manca d’interès polític” del Govern de BComú i el PSC.
Batlle diu que és “una casa abandonada” amb poca qualitat arquitectònica
També al Consell Plenari del 20 de maig, el regidor del districte, Albert Batlle, va declarar que “és una casa abandonada de fa molt temps” i que la seva qualitat arquitectònica “possiblement no justificava una integració en aquest catàleg”. Fins i tot, va fer broma sobre el tema i va assegurar que el valor que podia tenir el lloc era sentimental i de memòria: “Jo hi vaig fer la festa del meu casament, quan era l’Universal”.