Dimarts 05, desembre 2023
8.4 C
Sant Gervasi
8.3 C
Sarrià
Publicitat

Les recomanacions d’El Jardí per aquest Sant Jordi

Una tria dels lectors, subscriptors i socis del diari

Publicat el 23.4.2022 9:30

Cultura

El Jardí

Arriba Sant Jordi i aquesta vegada, per fi, sense les restriccions que tant ens han aturat en els últims dos anys. A El Jardí fem un recull dels llibres sobre Sarrià-Sant Gervasi o escrits per veïns i veïnes del districte, perquè en aquests dies d’amor cap a les lletres, també cal fer un acte d’amor cap al barri. Moltes gràcies a les aportacions de tots els lectors, subscriptors i socis de Premsa Local El Jardí.

Publicitat

Llibres escrits per gent del barri

El càtar proscrit

Autor: Jaume Clotet (Sarrià)

Publicitat

Tema: En una època en què la lleialtat és un valor tan preuat com el coratge, un cavaller occità lluita per preservar la memòria i l’honor d’uns homes i unes dones perseguits pels croats francesos: els càtars, un moviment religiós considerat una heretgia per l’Església de Roma. Frares arrogants i nobles despietats conflueixen amb la vida d’un nen destinat a ser el rei més gran de la corona catalana i toparan amb la determinació d’uns cavallers sense terres ni possessions, però amb el desig de justícia ben viu a les seves ànimes.

Enllaç: Més informació

Fugir de les tenebres: Ciència i ciutadania després del coronavirus

Autora: Cristina Junyent (Sarrià)

Tema: En els darrers dos anys en què un virus ha dominat les nostres vides, les implicacions relacionades amb el patogen han segrestat els mitjans i les converses. L’obra descriu la feina dels científics, polítics i periodistes amb la idea de donar eines perquè els ciutadans reconeguin trampes intrínseques i alienes per a poder construir arguments crítics basats en el coneixement, amb la idea de rebatre a desinformació.

Enllaç: Més informació

Mirades

Autora: Montserrat Margenat (Sarrià)

Tema: Recull de trenta relats, focalitza la mirada en situacions i climes diversos en què els seus protagonistes, majoritàriament femenins, lluiten per alliberar-se dels conflictes interns que els empresonen i aconseguir ser feliços. Desitjos, anhels i frustracions es combinen i constitueixen els eixos principals de les històries. Històries tenyides de soledat, enyor, fantasia… Alguns finals, per inesperats, sorprenen el lector.

Enllaç: Més informació

La Son Desperta

Autora: Martina Escoda (Sarrià)

Tema: Una història sobre l’amistat, la imaginació i la importància de dormir i descansar bé. El pitjor moment del dia per a en Fèlix és just després de l’hora del conte, quan es queda sol a l’habitació i ha d’adormir-se. Allà l’espera la Son Desperta, una nena que mai dorm i amb qui viurà una aventura extraordinària, i molt real. Martina Escoda és filòloga i autora de llibres infantils de poemes, contes i guions a més d’articles sobre literatura infantil i maternitat. A dormir i a somiar i Mitjanit són altres obres seves.

Enllaç: Més informació

Laura Borràs “Filla de l’1 d’octubre”

Autora: Laura Borràs (Sarrià)

Tema: L’actual presidenta del Parlament considera que l’1 d’octubre va néixer políticament i, en aquest relat en primera persona explica com ha estat el trajecte que la va portar del món de la literatura i la docència universitària al de la política activa. Un document personal que repassa un període de tres anys plens d’esdeveniments que l’han marcat per sempre, que també ens han marcat per sempre col·lectivament i que mira cap al futur d’una Catalunya independent amb il·lusió i determinació.

Enllaç: Més informació

Aroma de Marca. Claus per crear una bona marca a través de casos pràctics

Autora: Marta Royo (Sarrià)

Tema: Mira al teu voltant. Estàs rodejat de productes que, en un moment o altre, faràs servir, i si no ho fas, tard o d’hora et transmetran emocions o et cridaran l’atenció. Ara, entre les mans, tens aquest llibre… I, si el tens, és perquè t’ha cridat l’atenció, i en això la imatge, la publicitat i la comunicació hi han ajudat. Potser hi ha alguna cosa que l’ha fet diferent del que hi ha fins ara. Alguna cosa que ha fet que te’l miris. I és que la diferenciació és, sens dubte, la base de la bona publicitat, així com també la del fet que sigui únic. Aquest llibre vol ser un recull de tot això.

Enllaç: Més informació

Cròniques de l’ultrason. L’estació

Autor: J.V. Foix (Sarrià)

Tema: Darrer llibre del poeta sarrianenc, publicat el 1985. Unes cròniques guardonades amb el Premi de la Crítica de poesia catalana i el Premi Ciutat de Barcelona.

Enllaç: Més informació

Marina

Autor: Carlos Ruiz Zafón (Sarrià)

Tema: A la Barcelona del 1980, Óscar Drai somia despert, enlluernat pels palauets modernistes propers a l’internat on estudia. En una de les seves escapades coneix la Marina, que comparteix amb l’Óscar l’aventura d’endinsar-se en un dolor enigma del passat de la ciutat.

Enllaç: Més informació

Yo, el rey

Autora: Pilar Eyre (Les Tres Torres)

Tema: Com Joan Carles I, un rei amb una força icònica única a Europa, amb un país als seus peus, amb certs polítics còmplices, amb diners i amb les dones més guapes del món, ho va poder jugar tot? A la seva carrera cap a l’abisme va anar deixant enrere família, amics, prestigi, honorabilitat… Va ser per una dona? Per amor als diners? Per inconsciència o per arrogància? Les respostes són en aquest llibre cru, trepidant i commovedor, que aviat es convertirà en una sèrie de televisió.

Enllaç: Més informació

Un perfecte cavaller

Autora: Pilar Eyre (Les Tres Torres)

Tema: El gener del 1939 les tropes de Franco entren triomfants a Barcelona. Amb elles hi ha Maurici Casasnovas, hereu d’una empresa tèxtil a qui espera una dona submisa i un futur daurat de nits al Liceu, els millors sastres i prostitutes de luxe. Però la brutalitat de la guerra li ha obert una escletxa al cor que no para d’engrandir-se. Pilar Eyre ens convida a mirar pel forat del pany els secrets més ocults, fascinants i vergonyosos d’una Barcelona de contrastos. Criats i senyors, pobres i rics, honrats i canalles, conten la seva magnètica història amb un final tan captivador com tot el llibre.

Enllaç: Més informació

Memòries de Delft. L’epopeia de 1640

Autor: Joan Girbau (La Bonanova)

Tema: Una dona portuguesa que viu en primera persona els avatars polítics europeus més importants del segle XVII, arriba a ser una empresària d’èxit en una època en què les dones ocupaven sempre papers secundaris. A través dels seus records, s’analitzen les similituds i dissemblances entre els conflictes que en aquell període van enfrontar Portugal, els Països Baixos i Catalunya amb Espanya, i que van concloure de manera ben diferent. Portugal i els Països Baixos, d’una banda, van consolidar la seva independència, mentre que Catalunya, que va ser francesa durant uns pocs anys, va veure finalment com França i Espanya es repartien el seu territori en el Tractat dels Pirineus (1659).

Enllaç: Més informació

Les famílies del cava

Autor: Albert Bassols (Turó Parc)

Tema: Famílies enemistades, lluita pel poder i amors secrets en els grans cellers d’un Penedès de vinyes esplendoroses que s’enfronten a un difícil futur. Una ficció dramàtica que té com a rerefons l’ anomenada “guerra del cava” dels anys 80-90 del segle passat entre els dos principals cellers del Penedès, entre Ravell i Francàs, les grans famílies del cava.

Enllaç: Més informació

El gall ferit (Editorial Saldonar *editorial al districte)

Autor: Nicolas Tomás

Tema: Algú recorda els obrers deixats a l’estacada per les multinacionals que marxen a països amb mà d’obra barata? I els agricultors que prenen decisions desesperades perquè no poden fer front als deutes amb els bancs? I els milers de refugiats que malviuen com poden a l’infern de Calais? I els negres i magrebins que tenen tots els números de la rifa perquè la policia els aturi aleatòriament pel color de la pell? I els gitanos de Perpinyà que viuen en un gueto que s’han construït ells mateixos? Nicolas Tomás recorre tot França en un viatge periodístic per contestar totes aquestes preguntes. I n’hi afegeix una altra: com ha pogut l’extrema dreta arribar tan amunt, fins al punt d’ocupar l’espai que sempre havia estat exclusiu de l’esquerra?

Enllaç: Més informació

Llibres escrits per gent del barri, sobre el barri

Un nen de Sarrià. Memòries d’infància (1931-1936)

Autor: Jesús Mestre Godes (Sarrià)

Tema: L’autor evoca, amb estil àgil i cromàtic, uns anys crucials en el seu aprenentatge i trajectòria personal. S’hi reflecteixen un seguit d’anècdotes, sensacions i sentiments, des dels ulls d’un infant, observador i sensible. La relació amb la mare i els avis, el record del pare mort, l’admiració per l’oncle Pasqual Godes -músic rellevant-, els professors del Bonanova i de l’Ausiàs March, els veïns de Sarrià, el Teatre Romea i el barri de la Floresta, els parents de Sant Gervasi i els Mestre… Un mosaic acolorit del primer itinerari vital de Jesús Mestre.

Enllaç: Més informació

Sarrià 1921. Centenari de l’agregació de Sarrià a Barcelona

Autor: Jesús Mestre Campi, Jaume Oriol i Carles Romaní (Sarrià)

Tema: Com era la vila i la gent de Sarrià fa cent anys, quan el municipi va ser annexionat per Barcelona? Entre el novembre del 2021 i l’abril del 2022 es commemora el Centenari de l’agregació de la vila de Sarrià a Barcelona, la darrera gran incorporació territorial de la ciutat que va permetre que prengués l’extensió actual. És un fet històric destacat, tant per Sarrià com per Barcelona. El Taller d’Història de Sarrià ha estat treballant per conèixer millor i explicar com van ser aquests fets.

Enllaç: Més informació

Sarrià Desaparegut

Autor: Jesús Mestre Campi (Sarrià)

Tema: Història de Sarrià  a partir del patrimoni i les institucions que han anat desapareixent. Itinerari amb fotografies que expliquen, en blanc i negre, la història de l’antic terme municipal de Sarrià. Un passeig per la vila de Sarrià, Pedralbes, les Tres Torres, una part del barri de la Bonanova, el Peu del Funicular, Can Caralleu, Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes. El llibre descobreix indrets i paratges que han desaparegut tot i formar part essencial de la personalitat d’aquestes comunitats. I també mostra elements que encara existeixen, que segueixen essent un component de la nostra quotidianitat.

Enllaç: Més informació

Sant Gervasi Desaparegut

Autor: Jesús Mestre Campi (Sarrià)

Tema: Història de Sant Gervasi de Cassoles i dels barris de Sant Gervasi, a partir del patrimoni i les institucions que han anat desapareixent. Itinerari amb fotografies que ens expliquen, en blanc i negre, la història de Sant Gervasi de Cassoles, que comprenia la Bonanova, el Camp de Galvany, la Travessera, el Farró, el Putxet i el Tibidabo. El llibre descobreix indrets i paratges i costums que han desaparegut, tot i que formaven part essencial de la personalitat d’aquestes comunitats. Ens porta a una ciutat jardí de torres i cases unifamiliars amb jardins i hort. Molts elements han desaparegut, però n’hi ha que perviuen i es poden conservar.

Enllaç: Més informació

L’Abans de Sant Gervasi de Cassoles

Autor: Jesús Mestre Campi (Sarrià)

Tema: El llibre de Sant Gervasi de Cassoles recull fotografies representatives de Sant Gervasi entre el 1875 i el 1975, i posa l’èmfasi en l’aspecte humà: la gent, la manera de viure, els costums, les festes, i també els paisatges, els edificis i els monuments més emblemàtics. El volum de la publicació és de 824 pàgines en format DIN A4 amb unes 1.000 fotografies, restaurades digitalment, impreses a dues tintes, en color sèpia i en enquadernació de luxe.

Enllaç: Més informació

Les recomanacions de la Casa Usher, llibreria col·laboradora amb El Jardí

Sant Jordi al barri de la Casa Usher

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.