Política
Carme Rocamora
Avui fa un any i dos dies que els veïns del Rectoret conviuen amb les conseqüències d’una forta esllavissada que es va produir al carrer Major del Rectoret per fortes pluges, que entre altres desperfectes va causar la caiguda de la terrasa d’una veïna i va tallar aquest carrer del barri, fet que provoca, entre d’altres coses, que el Bus de Barri no pugui fer el seu trajecte habitual.
Aquest dijous al Consell de Barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes que se celebra de forma telemàtica el conseller del PSC Blas Navalón ha explicat que finalment es té calendari per les obres en el que ha descrit com una “inversió de caràcter molt important” en la qual el Districte està destinant “molts esforços”. Primer s’havia dit que la reparació no es podria fer fins el període 2022-2023 però el calendari s’ha avançat. A hores d’ara ja s’ha realitzat l’estudi i la previsió és que la redacció del projecte d’actuació estigui elaborada a finals d’estiu. Llavors començaran les obres, que s’estima que durin entre tres i quatre mesos i a finals d’any o bé a principis de gener la situació haurà d’estar resolta, sempre segons les previsions de l’Executiu. El cost de tot plegat rondarà al voltant d’1,5 milions d’euros i Navalón ha explicat que han decidit que aquesta obra sigui prioritària “abans que qualsevol altra actuació als barris de muntanya”. El regidor del districte, Albert Batlle, ha afegit que no serà només una obra de reparació, sinó de profunditat, per evitar que aquesta situació es pugui tornar produir en un futur.
Una bona notícia per aquest barri tot i que, com asseguren les associacions de veïns, arriba tard. En la seva intervenció al Consell de Barri el president de l’Associació de Veïns del Rectoret, José Luís Lorente, ha acusat al Govern de no haver estat a l’altura: “Estic convençut que si això s’hagués produït en un altre districte o barri, no haguessin trigat tant”, ha etzibat, i ha assegurat que malgrat saber que el regidor hi ha invertit esforços, la Casa Gran no s’ha preocupat per la qüestió: “Estem decebuts”.
Per la seva banda el president de l’Associació de Veïns El Sanatori, Jesús Escardó, ha celebrat la notícia però ha assegurat que arriba tard, i ha valorat que la situació és un símptoma de la “malaltia que pateixen els barris de muntanya” en referència a la falta de manteniment i d’infraestructures, que al seu parer ve ocasionada per la “manca històrica d’inversions” al barri. Per això ha advertit a Batlle que “cal vacunar aquests barris contra aquestes malalties” i que “la vacuna és diu inversions”. “Senyor Batlle, se’ns enfonsen els barris i vosté ens parla de l’esperança que no torni a passar res més”, ha afegit Escardó, que ha dit al Govern municipal que els tenen en compte en tots els sentits “excepte en les inversions”.
Durant aquests mesos diversos grups de l’oposició han estat a sobre de la qüestió: el mes de desembre Junts va criticar que els barris de muntanya siguin “territoris doblement discriminats” i el mes de gener va ser ERC que va demanar actuar amb urgència sobre aquesta esllavissada.