Dissabte 20, abril 2024
13.6 C
Sant Gervasi
13.6 C
Sarrià
Publicitat

L’espai importa, perquè és la tercera pell

"Després de l'epidermis i la roba, l'entorn on un viu suposa la tercera capa de la pell", opinió de Glòria Vilalta

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Opinió

Glòria Vilalta

Com ja he comentat en altres articles, l’espai importa. Importa molt més del que creiem. En medicina ambiental, està comprovat que moltes malalties i dolors crònics tenen l’ambient com un dels factors importants a considerar. Electrocontaminació artificial, camps electromagnètics provinents del subsol, gas radó, materials constructius o tòxics ambientals que desprenen mobles, pintura i un llarg etcètera d’elements que tenim a l’entorn conformen la salut de l’ambient en què vivim o treballem.

Publicitat

Per tant, sigui perquè ja patim una malaltia o perquè volem evitar-la, l’espai importa. L’espai, el nostre entorn, és el que s’anomena tercera pell (que tenim després de l’epidermis i la roba).

Publicitat

En l’arquitectura, cada vegada es dona més importància a projectar segons criteris de bioconstrucció. El mateix Col·legi d’Arquitectes ja fa anys que organitza jornades i cursos orientats a construir espais saludables i sostenibles. En l’interiorisme, aquest enfocament és més difícil de trobar, però no és menys important que en la construcció de l’estructura exterior.

Un cop construït el pis, la casa o l’empresa, la distribució dels espais, la pintura, la ventilació, la instal·lació elèctrica, el material del mobiliari escollit, l’aïllament tèrmic i acústic, la humitat i tots aquells elements que conformen el disseny “físic” de l’espai interior, tindran un efecte important en la salut final de l’espai, i per tant, en la dels seus ocupants. Ja fa anys que es parla “d’edificis malalts” en l’àmbit empresarial. Però, i en el cas de particulars? També hi ha cases malaltes, el que passa és que és més difícil detectar el problema perquè no genera baixes laborals d’un grup important de persones en el mateix espai, sinó que són casos individuals.

El color i les imatges

A més a més d’aquests aspectes més “físics” i palpables, en el disseny dels interiors hi ha també altres factors a considerar. Voldria destacar el color. El color és dels elements que més influeixen en l’energia de l’entorn. Així, una casa “de disseny” en què els colors predominants siguin el blanc i el gris, per exemple, pot acabar essent una casa sense vida, trista, que produeix fredor i apatia en aquells que hi viuen. Fa poc he tingut el cas d’una persona que ho ha pogut constatar a casa seva.

Cada color té un efecte diferent en nosaltres, i això cal tenir-ho en compte quan decorem interiors. Si es té en compte en el disseny d’un producte o marca comercial, més s’hauria de tenir en compte en el disseny de la nostra llar o de la nostra empresa.

Un altre aspecte molt lligat al disseny d’interiors i que no es té prou en compte són les imatges. Quines imatges tenim a l’entorn? Ens agraden, ens fan feliços, o les tenim només perquè tenen molt valor econòmic o perquè ens les han aconsellat o regalat?

En el disseny d’interiors, tot suma. És important considerar-ho tant si es contracta aquest servei com si no. En definitiva, per tenir un oasi de salut, seria convenient tenir en compte la salut ambiental tant en la part arquitectònica com en la del disseny interior. I si a més a més volem harmonia i serenitat, el Feng Shui o el disseny conscient i harmònic de l’entorn ens ajudaran.

Glòria Vilalta i Grau és especialista en medicina de l’hàbitat, feng shui i benestar personal

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí