Dijous 28, setembre 2023
20.8 C
Sant Gervasi
20.7 C
Sarrià
Publicitat

L’ESS a la guingueta

Publicat el 13.8.2018 9:30

Una Perspectiva Solidària

Bernat Julià i Ruth Mellado

La guingueta (també conegut com “xiringuitu”) és un bon lloc per actualitzar els nostres coneixements d’economia social i solidària. També pot ser la gandula, sota el parasol, amb els peus vora mar… L’estiu és temps de lectura i de reflexió i des de SSG Coopera hem cercat lectures que us poden interessar.

Publicitat

L’economia solidària en cent paraules, de Jordi Garcia Jané és un bon punt de partida. En pocs anys, l’ESS ha passat de ser una perfecta desconeguda a representar una realitat tangible i una esperança de futur per a molta gent. Aquest llibre pretén sistematitzar i donar a conèixer els seus conceptes clau i les entitats referents a través de cent paraules. S’hi defineixen, doncs, termes com «autogestió», «consum responsable», «cures», «sobirania alimentària», «municipalització participativa» o «cooperativisme de plataforma», però també entitats concretes com Mondragon, Som Energia, Seikatsu Club o la Xarxa d’Economia Solidària.

Publicitat

Ciutats cooperatives, de Iván Miró i Acedo somia una altra ciutat, al servei del bé comú. Que no expulsa les classes populars sinó que les acull i transforma, perquè produeix i redistribueix equitativament la riquesa social. Una ciutat que afronta les necessitats econòmiques, socials i culturals dels i les seves habitants. Que suprimeix les desigualtats de classe, gènere, origen, opció sexual o racistes. Una ciutat per la vida: cooperativa, ecològica, solidària, feminista. La Ciutat Comuna.

Cómo cambiar el mundo con tu dinero, de Xavi Teis planteja la contradicció de desaprovar l’actuació dels bancs i, en canvi, donar-los els nostres diners sense saber en què els inverteixen i els utilitzen. El llibre explica el sistema financer i desvetlla algunes perversions del mateix: l’especulació financera, les agències de qualificació, els paradisos fiscals, l’evasió fiscal, etc. A més, ens presenta una altra nova forma de fer finances: les ètiques, que exerceixen la seva activitat amb valors i posant les persones en el centre de l’activitat i que tenen com a objectiu la transformació social.

El darrer llibre que recomanem i que es pot anar fullejant articles és Esmolem les eines. Debats de l’Economia Solidària per a la Transformació Social, i repassa continguts oferts a la primera Escola d’Estiu de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya des del punt de vista de diferents autors, tots ells vinculats al món de l’ESS.

Però hi ha espais, a part de llibres, que conviden a pensar i a aprendre i aquests espais són les llibreries, i, com sempre, les de barri són les millors. A Sarrià comptem amb A peu de pàgina o la Llibreria Hernandez i a Sant Gervasi amb la Casa Usher, entre moltes d’altres. D’altra banda, La Literal, la fira d’idees i llibres radicals, és un aparador de projectes cooperatius barcelonins del món del llibre com per exemple: Synusia, La Carbonera, RocaGuinarda, La Caníbal o La Ciutat Invisible. A més, ofereix al seu web un llistat d’editorials cooperatives amb grans històries d’èxit d’emprenedoria col·lectiva com Tigre de Paper, Pol·len Edicions, Icària Editorial, Comanegra, Inkreadible Books, Col·lectiu Bauma, Arcàdia i molts altres exemples. A literalbcn.cat podreu trobar totes les editorials i projectes que us hem citat, així com altres referències bibliogràfiques o els resums de les xerrades i sessions que s’hi han anat fent any rere any.

Bernat Julià i Ruth Mellado, tècnics del projecte SSG Coopera: sarriasantgervasiess.com

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.