Societat
Carme Rocamora
Diversos agents dels barris de muntanya han engegat una campanya de micromecenatge per impulsar un projecte de compostatge comunitari que vol facilitar la recuperació de tots els residus orgànics que es generen a l’escola Nabí de Vallvidrera per convertir-los en compost que puguin aprofitar els horts de la cooperativa Can Pujades.
Amb la campanya volen donar a conèixer els procediments i valors del compostatge comunitari i aconseguir els recursos per llogar o comprar una màquina que facilita tot el procés, ja que el procés natural de descomposició de la matèria orgànica dura aproximadament sis mesos i sovint passa que el volum de restes orgàniques que es produeix és superior a l’espai del qual es disposa per a fer compost. Per això volen aconseguir la màquina Revolta, creada per la cooperativa Tapurna, que accelera aquest procés i redueix a tres mesos el temps necessari perquè la matèria orgànica esdevingui compost. La situació òptima seria poder comprar la màquina, i si no aconsegueixen l’objectiu hauran de llogar-la. De moment, han fixat l’objectiu mínim de 2.500€ i l’òptim en 10.500€.
Així, si l’Escola Nabí i Can Pujades obtenen els recursos per adquirir l’eina, aconseguiran assumir tot el residu orgànic que es genera a l’escola i es facilitarà el seu trasllat als horts de la pròpia escola i de Can Pujades. El projecte també inclou una formació en compostatge per a tot el veïnat que s’hi interessi, i píndoles pedagògiques per a l’alumnat de l’escola.
“El planeta ens reclama un canvi, i l’emissió de residus n’és un dels punts fonamentals”, expliquen des del projecte, assegurant que la falta d’informació respecte a com es gestionen els residus, el malbaratament alimentari i els hàbits de consum compulsius han portat a un “punt social d’insostenibilitat a llarg termini”. Per això aposten perquè la ciutadania comenci a fer-se responsable d’aquestes dinàmiques assumint una nova manera de funcionar que permeti respectar les lleis naturals i no sobreexplotar els recursos.
