Cultura
Fra Valentí Serra de Manresa
Acaba de sortir estampat un nou poemari del prestigiós físic i poeta David Jou, sorprenentment il·luminat amb belles i expressives fotografies —un total de seixanta— de Sor Isaura Marcos, religiosa clarissa del cèlebre monestir sarrianenc de Pedralbes: un autèntic cosmos de bellesa.
Es tracta d’un llibre preciós que s’ha acabat d’imprimir “en un dia lluminós a les darreries de 2021” (p. 159). Des de dues mirades distintes però plenament convergents, els coautors d’En la teva Llum (poemari editat molt pulcrament per Viena edicions, i acompanyat de la versió alternativa del propi autor, no pas literal, sinó amb prosa poètica castellana de tots els trenta poemes) ens presenten, ambdós, una visió contemplativa de la bellesa arquitectònica del monestir i dels entorns naturals. Aquests espais són descrits amb la peculiar poesia del doctor David Jou, acompanyada del reflex en les inimitables fotografies de Sor Isaura.
Volem destacar per als lectors d’El Jardí els poemes i les fotografies dedicats a l’esplèndid claustre del monestir de Pedralbes, que compta amb “la llum dels records més bells” (p. 84-87) i amb les suggeridores “presències del claustre: les flors, el xiprer, la campana i la lluna” (p. 88-107), així com els poemes referits a l’especialitat pròpia del físic i poeta: “claustre i galàxia” (p. 110-113), “àtoms i estrelles” (p. 118-121) i, sobretot, els versos de caire més espiritual i místic que formen part de la vida contemplativa desenvolupada, des de fa segles, a l’interior dels murs de Pedralbes: “mística i profecia” (p. 144-156), “Déu, pregària, cel nocturn” (p. 148-150) i, sobretot, el poema final que dóna títol al poemari: “En la Teva llum” (p. 152-155). Tal com exposa la prologuista del volum, Rosa Maria Prat Balaguer, ens aporta “un projecte artístic que uneix fotografia, poesia i prosa poètica” (p. 13), tot posant en relleu que “un dels objectius de les mirades de Sor Isaura i de la poesia de David Jou és mostrar-nos la bellesa i la majestuositat del claustre gòtic de Pedralbes” (p. 17), que des del punt de vista arquitectònic és el més gran d’Europa. Un espai que és esguardat pel poeta talment com una galàxia on hi ha equilibri, pau, serenitat i silenci per tal de percebre-hi la crida misteriosa de la llum.
Una elogiosa felicitació als autors per aquesta significativa aportació a la “teologia de la bellesa” que han efectuat a través de la poesia del Dr. David Jou, junt amb les combinacions de reflexos, llum i color de les fotografies de Sor Isaura.