Divendres 08, desembre 2023
10.9 C
Sant Gervasi
10.8 C
Sarrià
Publicitat

Localitzen a Sarrià la que podria ser la primera fossa de la Guerra Civil a Barcelona

Són restes òssies humanes cobertes amb calç viva associades a un enterrament que s'han trobat al número 10-20 del carrer Ràfols

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 6.6.2019 18:59

Història

Carme Rocamora

El Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona ha localitzat al carrer Ràfols 10-20, al barri de Sarrià, la que podria ser la primera fossa de la Guerra Civil espanyola a la capital catalana.

Publicitat

La troballa s’ha fet en el decurs de les obres de construcció de dos edificis d’habitatges, on es van localitzar unes restes òssies humanes associades a un enterrament. El passat 27 de maig la direcció facultativa de l’obra va sol·licitar la presència dels tècnics arqueòlegs del Servei d’Arqueologia de Barcelona per tal de confirmar la rellevància arqueològica de la troballa efectuada durant el procés d’excavació d’un pou de fonamentació, tal i com queda establert a la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català.

Publicitat

Tal com marca la llei, els tècnics del servei d’arqueologia van elaborar el projecte d’intervenció arqueològica i l’empresa d’arqueologia contractada per la promoció s’han fet càrrec del control i seguiment arqueològic de la resta de treballs, així com la documentació de l’enterrament localitzat.

Els treballs han permès confirmar l’existència d’una fossa en un dels talls d’un pou de fonamentació, i s’han pogut recuperar les restes òssies de dos individus adults cobertes amb calç viva.

En un primer moment va semblar que aquest enterrament podria estar relacionat amb l’església del Sagrat Cor de Sarrià, que es localitza a escassos 50 metres vers al sud, possiblement una zona d’inhumacions per a morts per malalties infeccioses, degut a la presència de calç viva cobrint el finat. Era habitual l’ús de calç viva per enterrat els morts causats per infeccions com el còlera.

El crani que està ben conservat té un orifici d’entrada d’una bala a l’os occipital

No obstant això, i d’una manera molt provisional, els treballs arqueològics rebel·len que es tractaria de la inhumació de dos individus adults (entorn els 30 anys) en una sola fossa de planta rectangular i coberts amb calç. Els individus estaven disposats un damunt de l’altre. El crani que està ben conservat té un orifici d’entrada d’una bala a l’os occipital. Al maxil·lar hi ha algunes peces dentàries d’or. Alguns dels pocs objectes que s’han documentat a l’entorn de les inhumacions (cremallera, botó, sivelles…) fan pensar que es tractaria d’algunes de les primeres persones represaliades de la guerra civil espanyola a Barcelona.

L’equip d’arqueologia segueix treballant al solar fent el control dels rebaixos de terra per si es localitzen d’altres restes arqueològiques d’aquest mateix moment o de fases històriques anteriors.

La troballa ha estat comunicada a la Direcció General de Memòria Democràtica, adscrita al Departament de Justícia per tal que d’acord amb l’article 7 de la Llei 10/2009, del 30 de juny, sobre la localització i la identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, i la dignificació de les fosses comunes, que es farà càrrec de l’estudi antropològic i genètic de les mateixes.

D’acord amb la normativa vigent, si s’arriba a determinar la identitat de les restes òssies humanes trobades, aquestes hauran de ser restituïdes, junt amb tots els objectes materials associats, a la seva família; en cas de no poder-ne determinar la identitat, hauran de ser inhumades en un cementiri de Barcelona.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.