Dimecres 12, juny 2024
19.9 C
Sant Gervasi
19.9 C
Sarrià
Publicitat

L’Oficina de Relacions amb la Comunitat

Publicat el 9.10.2015 10:00

Mossos d’Esquadra

Xavier Boned

mossos_Porta ABPLa proximitat i la voluntat de servei són dos dels valors de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra. La proximitat com a manera de conèixer la realitat social, des de l’arrelament al territori, i de detectar les necessitats de la ciutadania a la qual se serveix per afavorir la convivència pacífica. I la voluntat de servei per tal d’orientar-se cap a la ciutadania, amb la voluntat de satisfer les necessitats amb qualitat. Aquests valors es veuen especialment reflectits en els grups anomenats Oficina de Relacions amb la Comunitat (ORC) que donen servei a cada comissaria de Mossos d’Esquadra.

Publicitat

L’ORC és l’eina fonamental com a servei policial de qualitat dintre de l’àmbit de la policia comunitària existent a les comissaries dels Mossos d’Esquadra, amb l’objectiu bàsic d’identificar, contactar personalment i col·laborar amb tots els representants socials existents al territori.

Publicitat

L’objectiu és generar xarxes de relació per detectar els problemes i les necessitats que afecten la ciutadania en matèria de seguretat, tot creant programes de proximitat, amb clara vocació didàctica i preventiva, per tal de donar respostes particulars a cada problema concret. Finalment, també persegueix aconseguir la implicació ciutadana en la resolució dels conflictes, per tal de crear un clima de confiança, de complicitat i de col·laboració, per millorar així la qualitat de vida.

Al districte de Sarrià – Sant Gervasi l’activitat que els ocupa més temps és la de fer prevenció als centres educatius. Anualment, col·laboren amb una mitjana d’entre 80 i 90 instituts i escoles. Ara que està a punt de començar el nou curs escolar 2015-16 convé destacar algunes dades:

Durant el passat curs 2014-2015 van dur a terme un total de 207 xerrades repartides de la manera següent: Primària: 33; Secundària: 118; Batxillerat: 4; Cicles Formatius: 20; AMPA: 7; Educació Especial: 5; Discapacitats: 2, i Altres: 14. Les temàtiques que van abordar van ser sobre l’ús de les xarxes socials (104 xerrades), drogues i normativa relacionada (58), violència masclista (2), conductes discriminatòries (22), i d’altres (17).

Es pot observar que les xarxes socials són una preocupació important en l’àmbit educatiu, molt per damunt del consum de drogues o les altres temàtiques sobre les quals els Mossos d’Esquadra fan prevenció.

Un altre col·lectiu al qual se li dóna especial importància és el de la gent gran, o grans persones que és com els anomenen els mossos de Relacions amb la Comunitat. Durant el mateix període que el curs escolar 2014-2015 han fet
5 xerrades de prevenció als diferents casals de gent gran, centres cívics i grups de les associacions de veïns que ho han sol·licitat.

Des de la comissaria de Sarrià – Sant Gervasi, en el període que va de setembre de 2014 a juliol de 2015, s’han fet un total de 2.142 contactes de relació amb la comunitat i de proximitat. És una xifra que dóna una idea de com arriba a ser d’important aquest valor per a la nostra policia moderna.

Xavier Boned és caporal dels Mossos d’Esquadra i cap de Oficina de Relacions amb la Comunitat de Sarrià-Sant Gervasi

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.