27.4 C
Sant Gervasi
| Dimecres 29 de juny de 2022 |
Publicitat

L’Oficina de Relacions amb la Comunitat

Publicitat

Mossos d’Esquadra

Xavier Boned

mossos_Porta ABPLa proximitat i la voluntat de servei són dos dels valors de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra. La proximitat com a manera de conèixer la realitat social, des de l’arrelament al territori, i de detectar les necessitats de la ciutadania a la qual se serveix per afavorir la convivència pacífica. I la voluntat de servei per tal d’orientar-se cap a la ciutadania, amb la voluntat de satisfer les necessitats amb qualitat. Aquests valors es veuen especialment reflectits en els grups anomenats Oficina de Relacions amb la Comunitat (ORC) que donen servei a cada comissaria de Mossos d’Esquadra.

L’ORC és l’eina fonamental com a servei policial de qualitat dintre de l’àmbit de la policia comunitària existent a les comissaries dels Mossos d’Esquadra, amb l’objectiu bàsic d’identificar, contactar personalment i col·laborar amb tots els representants socials existents al territori.

Publicitat

L’objectiu és generar xarxes de relació per detectar els problemes i les necessitats que afecten la ciutadania en matèria de seguretat, tot creant programes de proximitat, amb clara vocació didàctica i preventiva, per tal de donar respostes particulars a cada problema concret. Finalment, també persegueix aconseguir la implicació ciutadana en la resolució dels conflictes, per tal de crear un clima de confiança, de complicitat i de col·laboració, per millorar així la qualitat de vida.

Al districte de Sarrià – Sant Gervasi l’activitat que els ocupa més temps és la de fer prevenció als centres educatius. Anualment, col·laboren amb una mitjana d’entre 80 i 90 instituts i escoles. Ara que està a punt de començar el nou curs escolar 2015-16 convé destacar algunes dades:

Publicitat

Durant el passat curs 2014-2015 van dur a terme un total de 207 xerrades repartides de la manera següent: Primària: 33; Secundària: 118; Batxillerat: 4; Cicles Formatius: 20; AMPA: 7; Educació Especial: 5; Discapacitats: 2, i Altres: 14. Les temàtiques que van abordar van ser sobre l’ús de les xarxes socials (104 xerrades), drogues i normativa relacionada (58), violència masclista (2), conductes discriminatòries (22), i d’altres (17).

Es pot observar que les xarxes socials són una preocupació important en l’àmbit educatiu, molt per damunt del consum de drogues o les altres temàtiques sobre les quals els Mossos d’Esquadra fan prevenció.

Un altre col·lectiu al qual se li dóna especial importància és el de la gent gran, o grans persones que és com els anomenen els mossos de Relacions amb la Comunitat. Durant el mateix període que el curs escolar 2014-2015 han fet
5 xerrades de prevenció als diferents casals de gent gran, centres cívics i grups de les associacions de veïns que ho han sol·licitat.

Des de la comissaria de Sarrià – Sant Gervasi, en el període que va de setembre de 2014 a juliol de 2015, s’han fet un total de 2.142 contactes de relació amb la comunitat i de proximitat. És una xifra que dóna una idea de com arriba a ser d’important aquest valor per a la nostra policia moderna.

Xavier Boned és caporal dels Mossos d’Esquadra i cap de Oficina de Relacions amb la Comunitat de Sarrià-Sant Gervasi

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.