Dilluns 06, maig 2024
17.2 C
Sant Gervasi
17.1 C
Sarrià
Publicitat

Manuel Valls reivindica un millor tracte cap als veïns de les Tres Torres

L’alcaldable per Barcelona demana que no es menyspreï el barri

Publicat el 19.2.2019 19:19

Política

Sergi Alemany

“Aquest serà el proper alcalde de Barcelona, perquè s’ha assegut a la mateixa cadira que l’Ada Colau.” Qui ho diu és un client del bar Mestres, al barri de les Tres Torres. Són quarts d’onze del matí d’un divendres de febrer i l’alcaldable per Barcelona Manuel Valls, visita el que ell mateix anomena com un barri “preciós i molt barcelonès.”

Publicitat

El seu equip de campanya li ha muntat un matí de ruta per les Tres Torres, que comença puntual a les deu del matí des de la Plaça Joaquim Pena. La primera parada és a la Biblioteca Clarà, per mostrar disconformitat amb uns horaris que costen d’entendre, i és que només obre dos matins a la setmana. Del costat de Valls no se separen en cap moment Pedro Miret, Mercè Escofet i Ivan Bello, els tres consellers de districte de Ciutadans. Miret, de fet, és qui li fa de cicerone pel barri.

Publicitat
A la part central, el president de l’AV Lluís Tusell, el conseller de Ciutadans Pedro Miret, i Valls © Sergi Alemany

El dia ha volgut que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, surti a anunciar la convocatòria d’eleccions després de no aconseguir aprovar els pressupostos generals de l’Estat. A Valls l’anunci l’agafa esmorzant al bar Mestres (seu de l’antic Club Deportivo Tres Torres) i apunta que “condiciona bastant les eleccions municipals.” A partir d’aquest moment Valls i el seu telèfon mòbil seran íntims amics durant, almenys, tot el matí.

La necessitat d’inversions en l’àmbit social

La propera parada és el Mercat de les Tres Torres, on el seu president, Eugenio Sanz,  transmet a Valls la necessitat d’obrir el recinte al barri, lamentant no rebre una inversió econòmica des de la plaça Sant Jaume. “Ni un duro porque sois el barrio con mejor renta”, és la frase que fa servir Valls per criticar el pensament que s’atribueix sovint al consistori barceloní en relació a la zona alta de la ciutat. “Jo vull que dels barris del nord de Barcelona hi hagi un gran pla social: inversió per a la neteja, l’entreteniment de l’espai públic, una casa per a la gent gran, una escola bressol pública, i també visió estratègica perquè s’hi puguin instal·lar famílies joves amb nens”, detalla Valls.

Manuel Valls amb el president del Mercat de les Tres Torres, Eugenio Sanz © Sergi Alemany

En passar per davant d’una parada de peix, al candidat li surt un “que maco!” observant un lluç farcit de gambes. L’exprimer ministre francès demostra sentir-se a gust dins d’aquest rectangle de joc i de fet destaca els mercats com un actiu de Barcelona. “No hi ha moltes ciutats amb 48 mercats”, apunta. Sortint del recinte, Valls visita el comerç argentí ‘Bistec Barcelona’, on mostra cintura per parlar de vins argentins i aprofita per reivindicar “comerços de qualitat” pel barri. “Què seria de Barcelona sense barris amb un poder adquisitiu important, burgesia, empresaris, cultura, el Liceu, el Palau de la Música…? Alerta amb el discurs de menysprear a certs barris, que la seva gent també ha patit la crisi”, puntualitza.

A la vegada, Valls opina que el que necessita aquest districte són “inversions que no resulten milionàries.” Un discurs que lliga amb el que es pot observar a esquenes de la següent parada, una drogueria amb 38 anys d’història, a escassos metres també del mercat.

Cablejat elèctric dels anys 60

El cablejat elèctric del carrer de Carrençà © Sergi Alemany

“Feu una foto d’això pel reportatge, estarà molt bé”. És l’ordre de Valls al seu equip de gravació, i fa referència al cablejat elèctric visible al carrer de les Escoles Pies amb el carrer de Carrençà, a tocar d’aquesta drogueria. “En ple segle XXI, això fa que sembli una ciutat dels anys 60”, apunta Valls. De la mà del president de l’Associació de Veïns de les Tres Torres, en Lluís Tusell, l’alcaldable continua la ruta descobrint les obres de la plaça Ferran Casablancas i enfilant el carrer Ganduxer. Aquí, un transportista parla pel mòbil i avisa a un company que “aquell francès que es presenta per alcalde de Barcelona, està pel barri.” Uns metres després Valls es troba amb la seva “amiga Vicky”, a qui explica que marxa a França la setmana vinent. Després descobrirem que concretament marxa a Lió, on val a dir que dimarts hi juga el Barça.

“Mira, una bici!”

Manuel Valls creuant el carrer de Ganduxer © Sergi Alemany

Correcte. No hem deixat el carrer de Ganduxer. Amb la “tonteria” sobre el carril bici que puja per aquest carrer, àmpliament criticat per alguns sectors del barri, Valls ha descobert un ciclista. Tusell, però, li justifica de seguida que aquest és “un esportista” que segurament es dirigeixi a Collserola, perquè va ben equipat. Preguntem a Valls pels carrils bici de la ciutat i ens diu que “no eliminaré carrils en general, però sí els perillosos.” I el de Ganduxer? “Si es demostra que el ‘tourmalet’ és inútil com sembla, s’haurà de suprimir.”

La comitiva de Valls arriba fins als Jardins del Doctor Roig i Raventós debatent sobre mobilitat sostenible. “Bicis i patinets elèctrics, amb cap i parlant amb les entitats, veïns i col·legis”, apunta Valls, que és de l’opinió que “fer carrils bici per fer, és una ximpleria.”

Trobada amb les AMPA

La penúltima parada de Manuel Valls és al Centre Cívic Pere Pruna, on dialoga amb representants de les Associacions de Mares i Pares (AMPA) dels col·legis Jesús María, Teresianas i Santa Dorotea. Valls aposta per “un pla més clar de la circulació al barri”, tenint en compte les moltes escoles i el trànsit que hi ha en l’entrada a Barcelona per carrers com el de les Escoles Pies o la Via Augusta, de qui el candidat diu que és “ un autopista” i que per tant caldrà pensar què es fa amb aquesta via.

L’anàlisi polític, a l’hora del vermut

Valls, al bar Mandri © Sergi Alemany

Valls es mostra obert a parlar sobre els seus adversaris a les municipals, un cop arriba al bar Mandri (la Bonanova), que serà l’última parada de la seva ruta. Aquío llança el missatge que “els restauradors i comerciants sembla que són els enemics” de l’actual alcaldessa. Ens interromp el cambrer del bar al crit de “la berenjena que merece la pena.” Dit i fet: albergínies, olives, patates braves i coca-cola zero per a Manuel Valls i els seus.

Com anem?”, pregunta un afiliat de Cs a Valls. “Anem molt bé, som el vot útil per fer fora a Ada Colau i l’independentisme”, respon l’alcaldable, que afegeix que “Esquerra Republicana té en Maragall un candidat fluix.” Valls opina que Colau, però, anirà a buscar el vot d’Esquerra per sumar perquè “té molta gent enfadada als barris” i conclou que l’alcaldessa en el dia d’avui també farà un vot útil: “l’anti-Valls.” L’alcaldable té clar el pitjor escenari, al seu entendre: “Si governen la ciutat els separatistes, tindrem un problema”, diu.

Per Manuel Valls, Barcelona ha tingut una administració de nivell amb “bons gestors” mentre governaven Pasqual Maragall, Joan Clos, Jordi Hereu o Xavier Trias, però “ara aquest sentiment s’ha perdut”, explica. Valls continua engrescat a parlar -potser encara més des que un francès li ha cridat des d’un cotxe “courage!”- i treu tema de conversa al voltant de la publicació de El Jardí. “Necessitem trepitjar barri, penjar cartells, aparèixer als diaris locals, parlar amb els veïns. No tot són xarxes socials com molta gent es pensa.”

Manuel Valls presentarà les línies estratègiques de la seva campanya i els noms de les persones que l’acompanyaran, aquest mes de març. No sabem si hauran de ser “bojos del dolç de llet” com confessa que és ell quan li fan un regal al llarg del matí de visita per les Tres Torres.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.