Política
El Jardí
- Els Agents Rurals veuen les franges de protecció d’incendi de Collserola mal fetes
- La vegetació de Collserola: més de 1.000 espècies de plantes i un terreny agrícola amenaçat
Quan falten menys de 50 dies perquè comenci l’estiu, la Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona intercanvien retrets per la falta d’inversió a Collserola en relació amb la prevenció d’incendis. Aquest dijous s’ha fet pública una carta que el president de l’AMB i alcalde de la capital catalana, Jaume Collboni, ha enviat al conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, reclamant el milió d’euros anunciat el gener d’aquest any per part del govern català, que suposava redoblar la inversió d’un milió anual a dos milions el 2024, per fer front al context de sequera.
Mascort li ha respost des del Mirador del Turó d’en Corts a Vallvidrera, on aquest dijous ha fet una visita als treballs de precampanya forestal que es fan al Parc Natural des de la tercera setmana d’abril, dient que demani explicacions als “irresponsables” dels comuns i a Junts per haver tombat els pressupostos del 2024 de la Generalitat: “Si no hi ha pressupost aprovat, no hi ha el milió d’euros”.
Amb tot, Mascort ha defensat que aquest 2024 s’està duent a terme “l’operació més gran que s’ha fet mai al massís de Collserola” en prevenció d’incendis i ha assegurat que s’han identificat “uns punts estratègics” perquè en cas que hi hagués un gran incendi, els Bombers tinguin “un lloc des d’on fer-li mal i aturar-lo”.
“Estava tot molt sec”
Els treballs de prevenció d’incendis van començar el passat 9 d’abril i estan condicionats al període de nidificació d’espècies protegides que habiten al Parc Natural. Durant l’època d’estiu, del 15 de juny al 15 de setembre, es farà una aturada temporal i, en total, tindran una durada efectiva de dotze mesos. El pressupost que el Departament d’Acció Climàtica destina a aquests treballs és de 730.542 euros i els tractaments que s’hi fan són per reduir la càrrega del combustible i modificar el comportament d’un possible incendi, limitant la seva propagació per una massa forestal 255 hectàrees.
Els treballs consisteixen bàsicament en actuacions silvícoles, és a dir, selecció i tala d’arbres, reducció de l’estrat arbustiu, poda, i trituració de les restes generades per tal d’aportar una discontinuïtat horitzontal i vertical del combustible forestal. Els equips de treball s’han distribuït en dues zones. Una primera fase de 111 ha a Vallvidrera i les Planes, Molins de Rei, el Papiol i Sant Cugat del Vallès i una segona de 144 ha més a la Floresta (Sant Cugat del Vallès) i a la zona del Tibidabo. Les tasques es fan de manera coordinada entre la Generalitat i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.
“En un context com l’actual, amb 42 mesos de sequera continuada, és més necessari que mai executar i dur a terme una acurada planificació de tots els sistemes de prevenció d’incendis”, ha destacat el conseller, que ha volgut recordar que tot i les últimes pluges “estava tot molt sec” i, per tant, hi ha llocs on l’aigua s’ha notat més aviat poc perquè el terreny ja torna a estar sec.