Societat
Sergi Alemany Erra
- El veïnat de Collserola arrenca un primer acord per crear franges de seguretat davant el risc d’incendi
- Batlle demana no fer “alarmisme” davant el risc d’incendi a Collserola, malgrat l’avís dels Bombers
El cos dels Agents Rurals de la Generalitat ha emès un informe desfavorable sobre l’estat actual de les tasques forestals de prevenció d’incendi que es fan als barris de Vallvidrera i les Planes, dins del Parc Natural de Collserola, per part del Consorci del Parc i l’Ajuntament de Barcelona. El document, al qual ha tingut accés El Jardí, assenyala un conjunt de deficiències comunes en les franges de protecció fetes, i denuncia que en molts llocs on n’hi hauria d’haver, directament no estan fetes.
En una zona boscosa declarada d’alt risc d’incendi amb la sequera que travessa el país des de fa tres anys, i on viuen 4.600 veïns de la ciutat comptant també els habitants del Tibidabo, la preocupació veïnal fa anys que s’ha vist agreujada amb la crisi climàtica i l’estrès hídric dels arbres, fins al punt que diversos veïns dels tres barris de muntanya fa temps que reclamen al Districte de Sarrià-Sant Gervasi que “s’executin correctament” les franges de protecció establertes segons la llei.
Cansats de la inacció, els veïns van decidir recórrer als Agents Rurals
Evidenciant discrepàncies del Districte i el Consorci del Parc de Collserola davant les múltiples queixes de les associacions veïnals, al juliol aquestes van decidir tirar pel dret i recórrer al cos dels Agents Rurals perquè comprovessin in situ l’estat de les franges de protecció amb criteris exclusivament tècnics i provinent d’un òrgan depenent de l’administració autonòmica que ha aprovat la normativa reguladora de prevenció d’incendis.
El resultat dels informes fets després de visitar les franges de protecció a Vallvidrera, el Tibidabo i també als barris de Mas Sauró, el Rectoret i Mas Guimbau-Can Castellví a les Planes, donen la raó als veïns amb un seguit d’irregularitats detectades que es poden resumir en diversos punts: franges inexistents, franges que no presenten homogeneïtat fent difícil establir un diagnòstic integral del perímetre de seguretat, espais entre troncs inferiors a sis metres, continuïtat horitzontal entre grans capçades amb una massa de combustible aeri molt considerable, branques baixes no esporgades a l’altura que toca, i restes de vegetació seca acumulades.
Franges que no protegeixen les urbanitzacions
En resum, els Agents Rurals han observat franges “més orientades a impedir que un foc s’escapi des de les edificacions en direcció el bosc, que no pas un incendi del bosc arribi a les urbanitzacions”, amb el perill que això comporta. A tot això, alerten que cal sumar-hi els pendents considerables que, en cas d’incendi, afavoririen l’arribada de les flames a parts aèries d’arbrat que es troba massa proper a edificacions.
Per tot plegat, les associacions de veïns de Mont d’Orsà-Vallvidrera, Mas Sauró, El Sanatori, Cim del Tibidabo, Plaça dels Pins, Rectoret, Mas Guimbau-Can Castellví, Font del Mont, Peu del funicular, i l’Associació de Veïns de les Planes amb Afectacions Urbanístiques (AVAUP) van enviar una carta el passat mes de novembre adreçada a la regidora de Sarrià-Sant Gervasi, Maria Eugènia Gay, i al regidor president, Jordi Martí, amb tota la documentació recollida.
La Generalitat es compromet a arribar als 2 milions d’euros d’inversió a Collserola
Dos mesos després i amb un prec d’ERC aprovat entremig perquè el Govern del Districte dugués a terme les actuacions pertinents per reduir riscos d’incendi, aquest gener la Generalitat ha anunciat que redoblarà la inversió que destina al Parc Natural de Collserola amb l’objectiu de fer front a l’impacte que està tenint la sequera en el medi natural. Això implicarà, també, més recursos per a tasques de prevenció d’incendis. Segons va explicar la setmana passada el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, el compromís és de destinar un milió d’euros més al parc, a banda del milió que ja està pressupostat.
Dels 2 milions d’euros, però, se n’hauran de beneficiar els nou municipis de l’àrea metropolitana que envolten el Parc Natural. Entre les actuacions previstes anunciades per la Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s’haurà d’incloure, això sí, l’execució del Pla de gestió integral de la riera de Vallvidera que inclou, entre d’altres, l’eliminació de captacions i abocaments a la llera o actuacions al mateix pantà de Vallvidrera.