27.9 C
Sant Gervasi
| Dijous 30 de juny de 2022 |
Publicitat

Plantes medicinals per a l’insomni

Es recomana fer una infusió d'una barreja de tres o quatre plantes diferents. Així, les seves propietats es reforcen entre elles i millora l’efecte

Publicitat

Cuina i Nutrició

Anna Vilarrasa

L’insomni i les dificultats per dormir són un problema habitual en moltes persones. Alguna vegada es tracta d’un fet ocasional i no té més conseqüències que cansament, mal humor o baix rendiment l’endemà. Però, si la dificultat persisteix, a llarg termini pot provocar alguns problemes de salut com major risc d’obesitat, de depressió, d’hipertensió arterial o d’hipercolesterolèmia, entre d’altres. És per això que és necessari posar-hi remei. 

Plantes per ajudar a dormir

Una de les primeres accions que podem fer és intentar solucionar-ho amb plantes medicinals. Aquelles amb propietats sedants, tranquil·litzants o relaxants musculars són les que funcionen millor. En destaquem algunes:

Publicitat

Flor de taronger: la flor d’aquest arbre es fa servir de manera més habitual per fer infusions amb finalitats relaxants i inductores del son. A més, destaca per la seva agradable aroma i el gust que té. 

Llúpol: si bé és molt més conegut per ser un dels principals ingredients de la cervesa, les seves flors també s’usen amb altres fins terapèutics. Entre d’altres, és hipnòtica i sedant del sistema nerviós. Els romans ja la utilitzaven amb aquest propòsit fent servir coixins farcits de llúpol per dormir. 

Publicitat

Rosella: és coneguda pel seu color vermell característic. Té un efecte sedant i hipnòtic lleuger. 

Tarongina: d’agradable gust de llimona, és d’ús molt comú per pal·liar problemes digestius. Ajuda a agafar el son en situacions d’estrès, nerviosisme i ansietat. 

Passiflora: tot i que es cultiva sobretot amb finalitats ornamentals, també té propietats quan es pren en forma de tisana. És una relaxant muscular, antiespasmòdica, ansiolítica i lleugerament sedant. 

Valeriana: se’n coneixen usos des dels segles IV i V abans de la nostra era. Destaca pels efectes sedants i tranquil·litzants.

Com es prepara una infusió per dormir?

Es recomana escollir una barreja de tres o quatre plantes diferents. Així, les seves propietats es reforcen entre elles i millora l’efecte.

Per elaborar-ne, cal escalfar aigua i quan arrenca el bull poseu-hi una cullerada sopera rasa de plantes per cada tassa. Deixeu-la infusionar durant cinc minuts amb el foc apagat, coleu-la i ja és a punt per prendre. 

En aquest cas, la dosi recomanada és una tassa a la nit. S’ha de deixar un temps prudencial perquè faci efecte. Així, es pot prendre després de sopar o una hora abans d’anar a dormir. 

Altres recomanacions 

Els problemes per dormir o l’insomni poden tenir múltiples causes. Si la situació no millora, és necessari visitar un especialista que ens pugui ajudar.

Les plantes medicinals s’han d’utilitzar respectant i seguint les indicacions dels experts. No totes les plantes són adequades per a tots els problemes ni en tots els casos. 

Aquelles persones que pateixen algun problema de salut o prenen medicaments (diürètics, anticoagulants, antidiabètics orals, antihistamínics, etc.) han de consultar el metge o especialista abans de prendre qualsevol planta. Tampoc estan recomanades per a les dones embarassades i les lactants i per als nens petits. 

Anna Vilarrasa és dietista

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.