Dimecres 29, novembre 2023
12.1 C
Sant Gervasi
12 C
Sarrià
Publicitat

Quines han estat les obres de rehabilitació del Turó Parc?

Publicat el 15.9.2018 10:00

Notícies de Sant Gervasi

El Jardí

Les obres han consistit en el buidatge del llac per impermeabilitzar-lo, la consolidació dels camins de sauló i la renovació del verd: pradera, arbustiva i arbrat, millores del reg i la xarxa freàtica, renovació de jocs infantils, mobiliari urbà i nova senyalització.

L’Ajuntament de Barcelona ha finalitzat aquest juliol els treballs de rehabilitació i millora dels jardins del Turó Parc tornant a posar en valor el patrimoni natural i escultòric de l’obra de Rubió i Tudurí.

Per l’ús intensiu veïnal del parc i la pèrdua i el desgast dels elements vegetals originals que necessitaven una rehabilitació i un manteniment extraordinaris, es va decidir fer un seguit de millores amb la col·laboració ciutadana, recollint propostes del veïnat i del teixit comercial de la zona. Les obres han tingut una durada aproximada de sis mesos, i han suposat una inversió de 806.000 euros. Les diferents actuacions s’han realitzat per zones de manera que tot i la rehabilitació, el parc sempre ha estat obert per al veïnat.

Publicitat

El Turó Park és un dels jardins històrics més importants de Barcelona, i com tots els jardins antics, disposa d’una vegetació estructurada i madura, que té un gran valor com espai de biodiversitat urbana, perquè acull un gran nombre d’espècies de flora i de fauna. Amb aquesta rehabilitació s’han fet treballs de replantació d’arbres i arbustos per a substituir els exemplars morts i consolidar els diferents estrats vegetals. Per a protegir aquestes plantacions i la biodiversitat que hi viu, s’ha prohibit l’entrada de gossos com a la resta de parcs històrics de la ciutat.

Publicitat

El Turo Park va néixer com a parc d’atraccions el 1912 i va funcionar com a tal fins el 1929. L’any 1934, l’arquitecte Nicolau M. Rubió i Tudurí, aleshores director del Servei de Parcs i Jardins de Barcelona, el va transformar en un espai públic d’ús únicament veïnal. El 2001, l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona va realitzar una restauració integral del parc, incloent-hi la reurbanització dels carrers que l’envolten.

Les millores que s’hi han realitzat són:

Rehabilitació del llac

S’ha fet una rehabilitació integral del llac per tal de millorar-ne l’estat de conservació, ja que la flora i la fauna s’havien vist perjudicades amb el pas del temps. S’ha realitzat el buidat del llac amb el trasllat de la fauna a una ubicació temporal i el retorn posterior de les espècies autòctones, un cop finalitzades les obres. S’han retirat les plantes actuals i se n’han plantat de noves de les mateixes espècies que les actuals.

L’actuació al llac ha consistit en la impermeabilització del vas perquè no hi hagi fuites, amb la instal·lació de noves bombes de recirculació, quadre de control i filtratge. Alhora, s’han fet nous paviments i desguassos perimetrals.

Consolidació camins sauló

Tot i que el parc no té grans pendents, sí que hi ha diversos punts on els camins presentaven un cert deteriorament, tant per escorrenties com per l’acumulació d’aigua. S’ha posat nou sauló estabilitzat en els camins, renovant-se 3000 m2.

Renovació del verd – Pradera – Arbustiva

El parc té una quantitat considerable d’arbustiva distribuïda en els diferents parterres. S’han renovat 3.200 m2 de gespa-prat, s’han millorat els sòls, i s’han plantat i renovat 1.800 arbusts. S’han reposat també, les plantes entapissants.


Poda i reposició puntual d’arbrat perdut

El projecte de rehabilitació preveia la plantació de nous arbres per reforçar el caràcter verd del parc i recuperar-ne l’important estrat arbori que va tenir en el seu dia. S’han plantat 18 arbres com l’arbre de l’amor (Cercis siliquastrum), til·lers (Tilia europaea i Tilia euchlora), plàtans (Platanus x acerifolia) i alzines (Quercus ilex i Quercus pubescens) i un cedre (Cedrus deodara) així com Albicies (Albizia julibrissim) per completar alineacions, i s’ha fet poda per sanejament-neteja de 100 arbres


Millores en el reg i la xarxa freàtica

S’han fet millores d’un 20% de la xarxa de reg més envellida, instal·lant-se xarxa nova de boques de reg i millorant l’eficiència de l’aportació d’aigua de reg amb sistemes de control de la xarxa freàtica.


Recuperació teatret titelles

S’ha recuperat l’antic teatret amb una nova tarima per a l’escenari i un mòdul prefabricat. Es preveu una programació estable.

Renovació de jocs infantils (6-12 anys) i nous jocs generacionals

L’àrea de jocs infantils de 6-12 anys amb una superfície de 120 m2 s’ha actualitzat amb nous jocs i amb una barana perimetral. També s’han incorporat sis jocs generacionals.

Renovació de mobiliari: bancs i papereres

S’han substituït tots els bancs deteriorats 90 unitats, i s’han canviat 47 papereres.

Senyalització dels usos del parc

S’han senyalitzat els nous horaris del parc: horari d’obertura a les 10:00 hores i fins al capvespre, i dels usos i activitats que estan permeses. A més s’ha actualitzat la informació dels panells informatius.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.