Publicitat

Una recopilació de fotografies antigues busca reconstruir la història del barri del Rectoret

La coordinadora del Casal de Barri Can Rectoret, Anna Ripoll, diu que l’objectiu final és fer una exposició, però abans escoltar testimonis veïnals

spot_img

Publicat el 19.1.2024 6:00

Natalia Parejo

Des del Casal de Barri Can Rectoret, a les Planes, s’estan recollint fotografies antigues de la zona i testimonis de veïns per poder col·laborar en una exposició que es farà d’aquí a uns mesos. La iniciativa funciona a través d’un seguit de trobades mensuals per esbrinar com es va anar construint el barri, i així recuperar la memòria històrica a través de l’experiència i les vivències dels residents, alguns dels quals encara viuen a la zona. Les imatges a lliurar al casal poden ser de cases, carrers, persones, estils de vida o dels espais naturals, entre d’altres.

Publicitat

Segons ha explicat a El Jardí la coordinadora del Casal de Barri Can Rectoret, Anna Ripoll, “mai s’ha fet una exposició d’aquestes característiques al barri”, i per això ha sorgit aquesta nova proposta, que es va inaugurar el passat mes d’octubre amb una primera xerrada mensual per “anar rescatant la història del barri i construir entre tots l’exposició”. El pròxim divendres 26 de gener hi haurà una nova oportunitat per lliurar fotografies i explicar històries.

Publicitat

Totes aquelles persones que tinguin fotografies antigues, poden acudir al carrer Via Làctia 4, on es troba el Casal de Barri de Can Rectoret, per poder aportar el material del qual disposin, que serà escanejat per poder-lo utilitzar posteriorment. També cal posar en relleu la importància dels testimonis, que són les veus que tenen el poder d’explicar com era la zona anys enrere i com era la vida quotidiana allà. Per tant, aquells que no disposin de material visual, però tinguin informació i experiències per explicar, també seran benvinguts a la jornada, on es debatran, es comentaran i es posaran en comú tots els temes esmentats.

https://twitter.com/CBCanRectoret/status/1746899026341970345

Dues imatges d’època sorprenents

La memòria històrica d’un barri és la identitat del lloc en qüestió, i “a través de la imatge, sorgeixen històries diferents, és a dir, amb una sola imatge es poden estirar molts fils“, explica Ripoll, referint-se al rellevant paper de la fotografia quan es tracta de conèixer el passat. De fet, la coordinadora del casal parla sobre dues imatges que la van sorprendre. En una d’elles apareix un noi jove amb una escopeta de balins, i resulta que era perquè antigament hi havia molts escorpins a la zona i els anaven a matar. “Si no haguéssim tingut les veus dels testimonis, podríem haver pensat que aquella escopeta era per matar porcs senglars, estaríem fent suposicions que no eren certes“, aclareix Ripoll.

En una altra fotografia que recorda, apareixen persones gaudint d’un gran esmorzar. L’anècdota que s’amaga darrere de la imatge és que “antany va haver-hi una llei que prohibia construir cases, però aquelles que ja tenien la teulada construïda no les podien tirar avall”, apunta Ripoll. Per això mateix, alguns grups de persones sortien a la nit d’amagat a construir casa seva sense que els descobrissin, i d’aquesta manera la llei no els podia repercutir. Quan sortia el sol al matí, culminaven la jornada amb un gran esmorzar.

Objectiu final: una exposició inèdita

Des del Casal de Barri Can Rectoret, llancen un missatge a tots aquells curiosos que s’interessin per la història de la zona a través d’aquestes jornades que seran construïdes pels mateixos veïns. Des de la perspectiva de Ripoll, la importància de la proposta resideix sobretot en el fet que es proporciona una oportunitat única per “conèixer la història a través de les persones que l’han viscuda directament i per preservar la memòria històrica del lloc on viuen“.

Totes aquelles persones que vulguin assistir a les sessions, es poden inscriure a través de la pàgina web del centre. El resultat final, d’aquí a uns mesos, serà una exposició inèdita fins ara.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Neix una associació a Collserola per situar la creativitat al centre de la vida veïnal

Collserola Creativa ja compta ja amb 32 socis i fa una crida a la participació per seguir construint una oferta cultural col·lectiva i arrelada al territori

Les Planes rebrà 6 milions d’euros de l’Ajuntament per millores en l’espai públic

Les obres formen part del Pla de Barris de Muntanya, que exclou Vallvidrera i el Tibidabo

El Jardí 115, març de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/04/El-Jardi-115_Marc25_0403.pdf

El Jardí 114, febrer 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/03/ElJardi114_Febrer25_0402.pdf
spot_img

El turisme col·lapsa el transport públic de Vallvidrera

El veïnat dels barris de muntanya demana un pla de mobilitat que doni resposta a la sobrecàrrega del funicular i el bus 111, entre altres problemàtiques de transport

El carrer de Ballester: història, curiositats i present

En els darrers anys, en convertir-se en un carrer de plataforma única i prioritat per als vianants, s’hi ha pacificat el trànsit i els edificis històrics que encara restaven es mostren en la seva esplendor

L’Ajuntament impulsa quatre noves estacions de Bicing a Sarrià–Sant Gervasi

El servei de bicicleta pública arriba a 8.000 bicicletes i amplia cobertura en zones altes de la ciutat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]