Dilluns 27, març 2023
14.4 C
Sant Gervasi
14.6 C
Sarrià
Publicitat

‘Reunionitis’, una malaltia de moda

L'opinió de Miquel Saumell sobre el tipus de reunions i la seva utilitat

Publicat el 27.2.2023 6:30

El Radar de Sarrià

Miquel Saumell

La reunionitis és una malaltia de moda, i els malalts de reunionitis, que per activa o per passiva ho som gairebé tots, els podem classificar de diferents maneres. Tenim, per una banda, les persones que convoquen reunions i, per l’altra, les que són convocades a assistir-hi. Però també els podem classificar entre els que pensen que com més reunions convoquen i més reunions tenen a l’agenda, més importants són, i, a l’altra banda, els que no coincideixen amb aquesta valoració; aquest últim seria el meu cas.

Publicitat

No soc contrari a celebrar reunions, però les mínimes i, sobretot, que siguin útils. No té sentit convocar una reunió amb l’únic objectiu de comunicar a les persones convocades una decisió ja tancada i, per tant, sense possibilitat de modificar-la, és a dir, sobre la qual no està previst fer cap debat; per a les simples comunicacions 1.0 ja tenim el correu. De vegades també et convoquen a una reunió per anunciar oficialment allò que ja tothom sap que diran, o perquè ja t’ho han dit abans, o perquè hi ha hagut una filtració interessada. Situacions com aquesta es donen sovint per part de l’administració pública.

Publicitat

Per motius professionals i extraprofessionals, m’he mogut en àmbits molt diversos, tant aquí com a l’estranger. Aviat vaig aprendre que hi ha llocs on la durada d’una reunió està estrictament pautada —una hora i mitja com a màxim, dues hores a tot estirar si l’ordre del dia és molt extens—, i n’hi ha d’altres on no es posa cap límit a la durada. En el primer cas se solen enllestir els temes amb més efectivitat, també perquè les persones convocades hi van amb els deures fets, tot i que, de vegades, enllestir pot voler dir arribar a la conclusió que el tema encara no està prou madur per decidir res. Per evitar els debats paral·lels, l’ordre del dia s’ha de respectar sempre tot i que, i si es creu convenient tractar sobre algun altre tema, s’ha de fer al final en el torn obert de paraules.

A l’altra banda tenim les reunions poc endreçades que no tenen un límit de durada prefixat per part de qui les convoca o de qui les modera. En aquests casos, és habitual que les persones que hi participen no siguin capaces de tancar els temes posats a debat ni d’arribar a cap conclusió, o s’opta per una alternativa pitjor, que és tancar-los en fals. Participar en reunions requereix un aprenentatge, i de motius que justifiquin la manca de productivitat d’una reunió n’hi ha uns quants. Però si aquesta té una durada de més d’una hora i mitja, o dues a tot estirar, difícilment es podran obtenir bons resultats.

Miquel Saumell es dedica al comerç exterior

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

No hi ha articles per mostrar