El faristol
Eduard Sant i Chalois
Ara que s’apropa la festivitat de Sant Jordi on les roses i els llibres prenen especial protagonisme, us volia recomanar tres llibres completament diferents tant per contingut com per procedència, però tots ells amb un nexe en comú, la música.
El alma de Hegel y las vacas de Wisconsin, d’Alessandro Baricco, ed Siruela.
“La producció de llet en les vaques que escolten música simfònica augmenta un 7.5%”
El cèlebre escriptor, dramaturg i musicòleg italià, Alessandro Baricco (Torí 1958), autor entre altres de joies contemporànies com Oceà Mar, Homer-Ilíada”(adaptació particular del clàssic grec), Seda (segurament el seu llibre més reeixit) i Novecento, va publicar l’any 2003 un original i a la vegada fascinant assaig que porta per títol El alma de Hegel y las vacas de Wisconsin. Partint d’una investigació curiosa duta a terme per part de la Universitat de Wisconsin a finals de la dècada dels 90, Baricco, al llarg de quatre breus assaigs explora, sempre amb la seva particular visió realista però a la vegada provocadora i irònica, l’univers de la música des de Beethoven a Sting així com el significat de la música a la societat actual.
Estem davant d’un assaig destinat a totes les persones per les quals la música és molt més que un so, una melodia o una música de fons que ens acompanya al llarg dels nostres rutinaris dies.
Putos himnes generacionals. Relat sobre l’escena musical barcelonina, d’Andreu Gomila Llobera i Marta Salicrú, ed Empúries.
Els periodistes Andreu Gomila Llobera (Palma, 1977) i Marta Salicrú (Barcelona, 1980), director i cap de redacció de la revista Time
Out respectivament, asseguren en aquest llibre que el gran moment de la música a Barcelona ja s’ha acabat.
Al llarg d’onze capítols dedicats a onze músics que comparteixen generació amb els autors, Gomila i Salicrú defensen aquesta teoria de final d’un cicle i a la vegada disseccionen l’escena musical catalana dels últims quinze anys per fer-ne un retrat d’una generació que ha fet canviar i a la vegada ampliar la història de la música del nostre país. El lector descobreix, entre altres coses, els motius pels quals es van separar Antònia Font, què sent Sílvia Pérez Cruz quan puja a un escenari, què va fer que Standstill deixés el hardcore pel rock. També són presents noms de la talla de Love Of Lesbian, Hidrogenesse, Roger Mas, Mishima, El Petit de Cal Eril, els segells BeCore i BankRobber, …
Un llibre molt recomanable per entendre i a la vegada descobrir els motius d’aquesta generació d’or així com les motivacions de cadascú per dedicar-se a la música.
Martha, música para el recuerdo, de Fernando Navarro, ed, 66 rpm.
Fernando Navarro (Madrid 1981), periodista i cap de música del diari El País així com col·laborador de les revistes Ruta 66, Rolling Stone, Efe Eme i de la Cadena Ser, debuta en la novel·la de ficció amb Martha, música para el recuerdo. Un accident de trànsit amb el tema “Martha” de Tom Waits com a banda sonora en aquell moment i les conseqüències d’aquest, desperta a Javi, un periodista immers en la crisi del sector, un torrent de records i sensacions que el transporta a la seva joventut, als estius al seu poble, Hoyo de Manzanares, a la serra madrilenya, amb els seus amics, al descobriment de l’amor i de totes aquestes cançons que a un el poden marcar per vida.
Un interessant llibre que més enllà de la trama entre aquesta enigmàtica Marta i el protagonista Javi, li serveix a Fernando Navarro per fer un relat exhaustiu i precís de les preocupacions, vivències i visió de la vida dels joves amb edat compresa actualment entre els 30 i 40 anys. Tot això amb la música de fons de Tom Waits, Bruce Springsteen, Rolling Stones, Los Rodríguez, Burning, Bob Dylan, Van Morrison, Nirvana, Antonio Vega així com el Paquito Chocolatero.
Bon Sant Jordi i bona lectura!!