Publicitat

Roses, llibres i música de fons

spot_img

Publicat el 19.4.2016 9:30

El faristol

Eduard Sant i Chalois

Ara que s’apropa la festivitat de Sant Jordi on les roses i els llibres prenen especial protagonisme, us volia recomanar tres llibres completament diferents tant per contingut com per procedència, però tots ells amb un nexe en comú, la música.

Publicitat

El alma de Hegel y las vacas de Wisconsin, d’Alessandro Baricco, ed Siruela.

Publicitat

Hegel_7507912“La producció de llet en les vaques que escolten música simfònica augmenta un 7.5%”

El cèlebre escriptor, dramaturg i musicòleg italià, Alessandro Baricco (Torí 1958), autor entre altres de joies contemporànies com Oceà Mar, Homer-Ilíada”(adaptació particular del clàssic grec), Seda (segurament el seu llibre més reeixit) i Novecento, va publicar l’any 2003 un original i a la vegada fascinant assaig que porta per títol El alma de Hegel y las vacas de Wisconsin. Partint d’una investigació curiosa duta a terme per part de la Universitat de Wisconsin a finals de la dècada dels 90, Baricco, al llarg de quatre breus assaigs explora, sempre amb la seva particular visió realista però a la vegada provocadora i irònica, l’univers de la música des de Beethoven a Sting així com el significat de la música a la societat actual.

Estem davant d’un assaig destinat a totes les persones per les quals la música és molt més que un so, una melodia o una música de fons que ens acompanya al llarg dels nostres rutinaris dies.

Putos himnes generacionals. Relat sobre l’escena musical barceloninad’Andreu Gomila Llobera i Marta Salicrú, ed Empúries.

putos himnes_9788416367160Els periodistes Andreu Gomila Llobera (Palma, 1977) i Marta Salicrú (Barcelona, 1980), director i cap de redacció de la revista Time
Out
respectivament, asseguren en aquest llibre que el gran moment de la música a Barcelona ja s’ha acabat.

Al llarg d’onze capítols dedicats a onze músics que comparteixen generació amb els autors, Gomila i Salicrú defensen aquesta teoria de final d’un cicle i a la vegada disseccionen l’escena musical catalana dels últims quinze anys per fer-ne un retrat d’una generació que ha fet canviar i a la vegada ampliar la història de la música del nostre país. El lector descobreix, entre altres coses, els motius pels quals es van separar Antònia Font, què sent Sílvia Pérez Cruz quan puja a un escenari, què va fer que Standstill deixés el hardcore pel rock. També són presents noms de la talla de Love Of Lesbian, Hidrogenesse, Roger Mas, Mishima, El Petit de Cal Eril, els segells BeCore i BankRobber, …

Un llibre molt recomanable per entendre i a la vegada descobrir els motius d’aquesta generació d’or així com les motivacions de cadascú per dedicar-se a la música.

Martha, música para el recuerdode Fernando Navarro, ed, 66 rpm.

marthaFernando Navarro (Madrid 1981), periodista i cap de música del diari El País així com col·laborador de les revistes Ruta 66, Rolling Stone, Efe Eme i de la Cadena Ser, debuta en la novel·la de ficció amb Martha, música para el recuerdo. Un accident de trànsit amb el tema “Martha” de Tom Waits com a banda sonora en aquell moment i les conseqüències d’aquest, desperta a Javi, un periodista immers en la crisi del sector, un torrent de records i sensacions que el transporta a la seva joventut, als estius al seu poble, Hoyo de Manzanares, a la serra madrilenya, amb els seus amics, al descobriment de l’amor i de totes aquestes cançons que a un el poden marcar per vida.

Un interessant llibre que més enllà de la trama entre aquesta enigmàtica Marta i el protagonista Javi, li serveix a Fernando Navarro per fer un relat exhaustiu i precís de les preocupacions, vivències i visió de la vida dels joves amb edat compresa actualment entre els 30 i 40 anys. Tot això amb la música de fons de Tom Waits, Bruce Springsteen, Rolling Stones, Los Rodríguez, Burning, Bob Dylan, Van Morrison, Nirvana, Antonio Vega així com el Paquito Chocolatero.

Bon Sant Jordi i bona lectura!!

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Un nou Vila-Matas ha arribat: les ressenyes de la Casa Usher

"Canon de cámara oscura", una distopia inquietant, on els androides qüestionen el que significa ser humà

Sant Jordi 2025, una jornada multitudinària i radiant: “Ha vingut moltíssima gent”

Cultura Natalia Avellan Ha arribat de nou una de les festivitats més estimades pels catalans i les catalanes. Aquell dia de l'any en què convergeix literatura,...

“Va por los ciudadanos”, una apologia a la vida de camp que ha de llegir qualsevol urbanita

L'autora i veïna de les Tres Torres, Sandra Llubiá, recull idees gastronòmiques combinades amb tocs d'humor

Sant Jordi 2025 a Sarrià-Sant Gervasi

Durant el mes d'abril i a principis de maig, les entitats i els comerços organitzen una extensa programació d'activitats
spot_img

Abaixa la persiana un dels forns centenaris de Sarrià: “No hem pogut trobar forners per seguir”

"Ens acomiadem amb el cor ple, sabent que hem format part del dia a dia de moltes llars i que hem compartit molt més que forn i llevat: hem compartit vida"

L’AV de la Bonanova celebra el 50è aniversari rodejada d’amics, socis i autoritats

L'Orquestra Simfònica Vozes va amenitzar la festivitat de l'associació, que va néixer al final de la dictadura amb la voluntat de "construir Barcelona" i treure-la de la grisor

Veïns de Sant Gervasi s’uneixen en una aliança inèdita per evitar ser expulsats per un fons d’inversió

Quatre blocs del barri estan en risc de ser convertits en colivings temporals per a estrangers

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]