DESTACATS: MARIA EUGÈNIA GAY · NADAL

Dilluns 09, desembre 2024
12.4 C
Sant Gervasi
11.9 C
Sarrià
Publicitat

Sarrià acull una exposició sobre dones migrades que treballen a la llar

"Dones que es passen la vida donant lluentor, que han travessat fronteres i el treball de les quals és invisible"

spot_img

Publicat el 20.12.2019 9:41

Societat

Carme Rocamora

La Casa Orlandai ha acollit del 5 al 23 de novembre una exposició de fotografies de dones migrants, que treballen o han treballat en llars de Catalunya en les tasques de la neteja i les cures. Organitzada per l’entitat Europa Sense Murs, IsoBelle Photography i amb el suport de la Casa Orlandai, i dirigida per l’antropòloga Gaby Poblet, ha volgut sensibilitzar sobre la situació d’aquestes dones migrades amb l’objectiu de mostrar la bellesa i la brillantor d’aquestes dones que es passen la vida donant lluentor, que han travessat fronteres i el treball de les quals és invisible.

Publicitat

L’exposició, que porta el nom de ‘Mujeres que sacan brillo’, mostra com les seves històries són de migració i canvis, d’emprenedoria i d’explotació, d’encerts i de frustracions, de patiment i violència. Però també de valentia, superació, reivindicació i alegria.

Publicitat
Gaby Poblet, antropòloga i encarregada de l’exposició ©Sergi Alemany

L’exposició es va presentar el 5 de novembre a la Casa Orlandai amb les encarregades de portar-la a terme i amb la presència de les dones fotografiades, que van mantenir una conversa amb les persones assistents que va servir per prendre consciència i per conèixer de prop com se senten aquestes dones.

Retrat exposat ©Sergi Alemany

El debat també va abordar el servei domèstic com el sustentador del masclisme, pel que fet que la dona que cuida és una de les claus del sistema patriarcal: la majoria de les cures recauen en dones i no en homes, i moltes dones es troben en situació vulnerable.

A l’acte hi van assistir les dones que apareixen retratades, membres de la Comissió Feminista de Casa Orlandai, de Sarrià – Sant Gervasi Coopera i d’altres barris, a més de l’encarregada de l’exposició, Gaby Poblet (fotografia de portada)

Així mateix, van abordar la necessitat que sigui un treball que s’entengui des del respecte i que estigui ben pagat, de manera que es dignifiqui aquesta tasca. En aquest sentit, des del sindicat Sindillar van lamentar que no hi hagi visibilitat cap aquesta feina i que els sindicats majoritaris com CCOO i UGT “sempre estan d’acord amb l’empresari i no amb els treballadors”.

Les protagonistes fent-se fotografies davant els seus retrats exposats a les parets ©Sergi Alemany

Ara, l’objectiu és que l’exposició es porti a altres llocs del districte per implicar-lo en les reivindicacions, en una exposició que forma part d’un projecte més ampli de cures que desenvolupa Sarrià – Sant Gervasi Coopera, juntament amb la Comissió Feminista de la Casa Orlandai, l’Espai Nats, El Jardí, o la Manada Gori-Gori, entre d’altres entitats.

Retrat exposat ©Sergi Alemany
Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.
Publicitat
spot_img

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.