Educació
El Jardí
El districte de Sarrià-Sant Gervasi és la zona de la ciutat on els joves parlen més en català. Ho fan gairebé la meitat (45 %) dels nois i noies segons l’Enquesta a la Joventut de Barcelona feta fa un any. D’aquest estudi, i també de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població feta el 2018, es desprèn que el català és una llengua en retrocés entre la joventut barcelonina, però també en general: la meitat de la població no fa ús del català.
Entre els joves de Barcelona de 15 a 34 anys, un de cada quatre diu que no utilitza mai el català com a llengua per comunicar-se, mentre que, en un percentatge idèntic, un de cada quatre joves explica que l’utilitza “de forma esporàdica”. Sis de cada 10 joves parla en castellà a Barcelona, segons les últimes dades presentades per l’Ajuntament.
A tota la ciutat, cap districte arriba al 50 % d’ús del català entre els joves. Fa cinc anys tres de cada 10 joves deia que parlava en català en algun moment; ara, només en són dos de cada 10.
El castellà és l’idioma majoritari utilitzat pels joves barcelonins, abans que altres llengües ¡ finalment hi ha l’anglès. En el cas de Sarrià-Sant Gervasi, però, l’anglès passa per davant d’altres llengües mundials.
El tinent d’alcaldia de Cultura a Barcelona, Jordi Martí, atribueix les xifres als canvis demogràfics dels últims anys i a la transformació digital: “Tot el que fem ara pel català, arriba tard, però la situació reclama actuacions”.
Per mirar de revertir la situació i que el català recuperi presència entre els joves, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que iniciarà una sèrie d’accions. Entre elles hi ha impulsar un Jocs Florals digitals amb la implicació de Betevé i el seu canal de Twitch, per connectar amb el públic més jove, impulsar la visita a les aules de secundària de persones influents que parlin català i crear el Dia de la Llengua a Barcelona.