Publicitat

Tinc mal d’esquena: Em comvé fer exercici?

spot_img

Publicat el 5.3.2018 16:00

Sobre fisioteràpia

Jordi Bertran

El mal d’esquena (mal dit mal de ronyons) és molt freqüent. En les fases inicials ens obliga a guardar repòs i fer tractament amb antiinflamatoris i relaxants musculars, però passada aquesta primera etapa, què haig de fer?

Publicitat

Un cop s’ha arribat al diagnòstic (ja sabem per què ens fa mal l’esquena) i si el motiu no és inflamatori (per exemple per infeccions) o per l’existència de tumoracions, un cop ha començat a millorar el dolor, hem d’anar recuperant el màxim de mobilitat i de força sense recaure en el dolor.

Publicitat

Això tan senzill de dir és francament difícil d’aconseguir: si comencem massa d’hora a fer exercici o segons quin exercici realitzem podem recaure; i si estem massa temps en repòs ens atrofiarem. Per això és imprescindible comptar amb l’assessorament I tractament d’un fisioterapeuta.

El fisioterapeuta tractarà el mal d’esquena segons la fase del procés on es trobi: inicialment haurà de tractar la contractura i el dolor. Progressivament s’hauran d’anar introduïnt exercicis per normalitzar la mobilitat i el to muscular, sense oblidar la reeducació de la propioceptivitat (que, per simplificar, podríem dir que, en aquest cas, és la capacitat de coordinar i regular la muscultura de l’esquena per tal que el moviment sigui l’adequat a la postura, equilibri i requeriments de l’activitat que realitzem a cada moment).

La fisioteràpia convencional disposa de diferents mitjans per tractar tant la fase de dolor com la fase de potenciació i reeducació. Així es pot aplicar el radar o microones, l’ultrasò, els corrents analgèsiques, el massatge, entre d’altres. En un segon temps, iniciarem diferents pautes d’exercicis.

Actualment, l’arsenal terapèutic del fisioterapeuta s’ha enriquit considerablement.

D’aquesta manera els tractaments del dolor lumbar es poden escurçar, millorant els seus resultats. Algunes d’aquestes tècniques novedoses són:
En les fases inicials podem utilitzar la TECARTERAPIA (l’aparell més conegut és l’INDIBA) o el PHYSIUM MULTITHERAPY. Mitjançant l’INDIBA apliquem energia localitzada a l’àrea afectada, provocant un efecte de regeneració cel·lular que reactiva el metabolisme, afavorint i accelerant la recuperació natural de l’organisme. El cas del Physium és diferent, ja que actua generant una pressió negativa (efecte de succió) que actua sobre els teixits en profunditat, fent que es recuperi el to muscular normal i la mobilitat. Tant en un cas com en l’altre els resultats són percebuts amb molta rapidesa.

En una segona fase, per tal de muscular hem de treballar segons l’estat en què es troba el pacient (edat, dolor, grau d’atròfia muscular). Això ens ho permet TERGUMED, que és un sistema de musculació en base a un programa informàtic que fa una valoració inicial, dissenya un programa personalitzat de treball i, a més, permet observar com el pacient va guanyant força muscular.

Per completar el tractament es fa imprescindible la reeducació de la propiocetivitat. Un aparell difícilment substituible per assolir una ràpida i excel·lent recuperació d’aquesta coordinació i equilibri del funcionament de l’esquena és l’IMOOVE. Aquest aparell és una plataforma inestable dotada d’un software que ens permet treballar amb esportistes o pacients d’edat avançada, sense problemes.
No ho dubti, consulti a un fisioterapeuta. Nosaltres posem al seu abast tots els nostres coneixements, i a FISIOBCN, totes les noves tecnologies.

Jordi Bertran és fisioterapeuta, fisiobcn.eu

Notícies relacionades

Sant Jordi i el dodo

Sant Jordi recupera el seu vigor reivindicatiu amb la manifestació convocada per Sant Jordi per la Llengua

La moda es porta dins

"Res és més poderós que saber qui som i com volem ser percebuts", escriu la Belle Beth

Què és un arbre?

"Estigueu amb els peus ben plantats a terra i creixent cap al cel", escriu Vilalta

Escric per tu, mare

"Aquesta columna pretén generar una resposta en les lectores que derivi en una comunitat d’afectes", escriu Bascompte
spot_img

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

“Collserola en perill” llença un manual de prevenció d’incendis forestals

Els veïns dels barris de muntanya difonen les mesures que cal adoptar a casa i als carrers

Fins a posar-nos dempeus

Podem rastrejar la nostra manera de veure el món, de caminar i també de pensar, fins als nostres avantpassats arborícoles que van evolucionar i es van diferenciar dels altres mamífers: l'article de Cristina Junyent

1 COMENTARI

  1. Bon dia
    Claríssim l’article!
    Vaig estar any convivint amb un “dolor de ronyons” i sempre que anava a metge em recomanava repòs i més repòs, i mai s’acabava.
    Quan vaig començar a anar a la meva fisio em va explorar, i al contrari vam començar a fer exercicis per enfortir la musculatura i en un parell de setmanes, va desaparèixer.
    Des d’aquell moment són defensora total del treball dels fisios… i sobretot de la meva 😉 .

    Gràcies

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí