Divendres 24, maig 2024
17.9 C
Sant Gervasi
17.8 C
Sarrià
Publicitat

Torna el Cicle de Música de Cambra del Teatre de Sarrià amb descomptes pels subscriptors d’El Jardí

La IV temporada tindrà 8 concerts i compta amb intèrprets amb diversitat funcional després de converses de Maria Canyigueral amb les conselleries de Salut i Cultura

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el 16.4.2024 16:54

Cultura

Jesús Mestre 

Aquest març començat el IV Cicle de Música de Cambra del Teatre de Sarrià. Això sol ja és una molt bona notícia: és molt destacat que una entitat sarrianenca sigui capaç de mantenir durant quatre anys un cicle de gran qualitat com aquest, de projecció de ciutat, amb una programació pensada per la pianista Maria Canyigueral. Un cicle que porta a Sarrià reconeguts intèrprets internacionals i del país, i una programació molt escollida, sovint de caràcter monogràfic i que sempre porta sorpreses agradables. A més, molt sovint, es gaudeix dels comentaris musicològics i de context d’època dels divulgadors musicals Joan Vives i Xavier Chavarria. Canyigueral fa a El Jardí un “molt bon balanç” de com han anat els tres cicles anteriors, i valora especialment el suport de la Junta directiva de l’Associació Cultural Sant Vicenç de Sarrià. I l’actitud compromesa de tots els músics que hi han participat, per descomptat, tant els d’aquí com els de fora, i el fet molts d’ells hagin anat repetint. “És una bona notícia que s’hagi notat un increment de públic entre el primer i el tercer cicle”, i s’espera que aquesta tendència segueixi aquest any.

Publicitat

El dijous 21 de març es va oferir el primer concert del nou cicle, on Canyigueral va voler fer un homenatge, a tall personal, a un dels seus mestres més estimats, el desaparegut prematurament Michel Wagemans. L’homenatge va consistir a convidar la soprano Sílvia Rovira, vídua de Wagemans, i el flautista Claudi Arimany, un molt bon amic i company regular d’escenaris del mestre. El concert, centrat en àries barroques de J. S. Bach i Händel, de Mozart i l’Adagio i Allegro de Schumann, va deixar moments memorables com l’extraordinària interpretació del Duo Concertante per a flauta i piano Op.129, de Carl Czerny. És una peça molt exigent però brillant, que Canyigueral havia vist i sentit interpretar diverses vegades al seu mestre juntament amb Arimany. I, al Teatre de Sarrià, tant Canyigueral com Arimany van fer-ne una gran interpretació.

Publicitat

Una nova temporada amb 8 concerts i la inclusió d’intèrprets amb diversitat funcional

Va ser el primer concert d’aquesta temporada, que tindrà vuit concerts. Parlem amb Maria Canyigueral, que ens va desxifrant les pautes del IV Cicle, que en bona part estarà dedicat a compositors del segle XIX, sobretot a Johannes Brahms, però també a Ludwig van Beethoven (s’interpretarà l’Arxiduc), Anton Dvorák, Robert i Clara Schumann, Richard Strauss, Serguei Rakhmàninov, P. I. Txaikovski o la compositora anglesa Ethel Smyth. El pròxim concert, el del diumenge 21 d’abril, es dedicarà a un recital de cançó catalana anomenat ‘Els bells camins’, on es farà l’estrena mundial de la peça del mateix nom del compositor i director d’orquestra Salvador Brotons. Maria Canyigueral acompanyarà amb el piano el gran tenor David Alegret, i Joan Vives s’encarregarà de fer la presentació del concert.

Canyigueral, Rovira i Arimany en el concert-homenatge del 21 de març © Fina Martín

Un dels aspectes destacats d’aquest nou cicle és la inclusió d’intèrprets amb diversitats funcionals, un repte que ha sorgit arran de converses amb les conselleries de Salut i Cultura que Canyigueral ha assumit personalment. Està molt satisfeta dels resultats que poden proporcionar i per la qualitat artística dels músics professionals que s’ha convidat. Li ha permès conèixer intèrprets excepcionals que han aconseguit fer virtut de la seva diversitat funcional, com el trompista Felix Kriesler o el clarinetista Matthew Scott, protagonistes de dos dels concerts, com també la jove pianista Laura Parra, que farà breus introduccions a dos concerts més. 

També hi haurà la novetat del pianista Daniel Lebhardt en un concert a quatre mans amb Maria Canyigueral, o l’estrena en aquests cicles del Cosmos Quartet. A part, es podrà gaudir de músics que han intervingut en tots els cicles, com la violinista eslovena Lana Trotovsek en dos concerts, i l’Abel i l’Arnau Tomàs, del Quartet Casals, en el concert dedicat a les sonates de Beethoven.

Maria Canyigueral al piano en el concert del 21 de març © Fina Martín

Descomptes pels socis i subscriptors d’El Jardí

A partir d’aquest cicle, Premsa Local El Jardí obre una col·laboració amb el Teatre de Sarrià. Els subscriptors d’El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià i els socis de la cooperativa, podran gaudir de descomptes en tots els concerts de la temporada.

Fes-te subscriptor o soci d’El Jardí i dona suport al periodisme de proximitat

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.