Societat
El Jardí
El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola ha publicat la memòria d’activitats dels dos cicles d’intervenció (2016-2021 i 2021-2024) del programa Alimentem Collserola, duts a terme fins avui. El document Alimentem Collserola! Transició agroecològica a la Serra de Collserola. Memòria 2016-2024, recull els avenços d’aquests vuit anys per impulsar sistemes alimentaris locals més justos i sostenibles i reactivar l’activitat agrària al territori. La publicació neix amb la voluntat de fer balanç del procés i recollir els principals reptes, aprenentatges i fites assolides per promoure la transició agroecològica al Parc Natural de Collserola.
Alimentem Collserola és un programa impulsat pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i els ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, el Papiol, Molins de Rei, Cerdanyola del Vallès i l’EMD Valldoreix. Els dos primers cicles han comptat amb la dinamització de l’equip tècnic de la cooperativa Arran de terra.
Les dades més rellevants dels vuit anys
La memòria presenta una radiografia de la situació del sector agrari al Parc Natural de Collserola, amb dades sobre la dimensió ecològica, social i econòmica del sector, i un recull de la percepció de la pagesia sobre els seus principals esculls.
També es fa una panoràmica les accions tractor i els serveis estructurals que s’han desenvolupat al llarg d’aquests anys per donar suport a la pagesia i que han quedat com a eines de gestió del Consorci. És el cas d’Arrela’t —el servei d’assessorament integral a la pagesia—, el Contracte Agrari de Collserola (CAC) —sistema de remuneració pels serveis ecosistèmics que proporciona la pagesia—, la maquinària compartida o les eines per promoure la recuperació de finques agroforestals a la Serra.
Entre les dades més rellevants, destaquen:
- 24 explotacions agroramaderes actives, amb 58 persones treballadores directes
- 230 apiaris registrats i 700 animals en pastura extensiva
- 442 actuacions subvencionades pel CAC en 3 edicions, amb una inversió de més de 230.000 €
- Més de 20 activitats d’educació ambiental i accions amb centres educatius i entitats locals
- El 50% de les explotacions amb segell ecològic i el 90% amb varietats locals o races autòctones
- L’impuls de la varietat tradicional de tomàquet “Mandó de Collserola”, amb producció i festa pròpia

El compromís de futur
La publicació de la memòria coincideix amb la presentació del Pacte de municipis de Collserola per l’agroecologia, un acord entre els municipis implicats en el projecte Alimentem Collserola per deixar constància dels esforços comuns dels últims anys i de la voluntat de continuar avançant en la transició agroecològica de la Serra. Amb aquesta publicació, s’engega un 3r cicle del programa Alimentem Collserola (2025-2028), que a partir d’ara comptarà amb la dinamització de la cooperativa L’Ortiga i respondrà als nous reptes de la pagesia i dels sistemes alimentaris locals.