Societat
El Jardí
Fins al 15 de juny, dues parelles d’informadors visitaran tots els dissabtes, diumenges i dies festius diferents espais de la riera de Vallvidrera, especialment els trams compresos entre Can Rabella i el salt d’aigua de la Rierada, a Molins de Rei, i l’entorn de Can Modolell i Can Busquets, a cavall entre Molins de Rei i Sant Cugat del Vallès, en un horari que anirà des de les 9.30 h i fins a les 14.30 h.
Aquesta campanya de sensibilització, que ja va començar a mitjans de març, té per objectiu posar en valor els espais aquàtics del Parc Natural com àmbits d’alta fragilitat, especialment la reserva natural parcial de la Rierada – Can Balasc. Alhora, busca informar les persones que visiten aquests espais sobre les bones pràctiques i la normativa d’ús per garantir una visita responsable amb el mínim impacte possible.
La presència de persones informadores a peu de territori al Parc Natural de la Serra de Collserola s’emmarca en una iniciativa impulsada pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya al conjunt d’espais naturals protegits. El projecte -que s’allargarà fins al 2027- es va iniciar la tardor de 2024, amb un primer desplegament de persones informadores a 12 emplaçaments del Parc Natural.

“És vital respectar rieres, torrents i punts d’aigua”
La presència d’informadors en el territori ve reforçada per una campanya divulgativa “És vital respectar rieres, torrents i punts d’aigua”, en el marc de la campanya de bones pràctiques Territori Vital. El missatge es difon amb un tríptic i a través de les xarxes socials, que recullen algunes de les accions i consells a tenir en compte per contribuir a la conservació d’aquests espais.
Els espais aquàtics ens aporten una gran quantitat de beneficis vitals per la flora, la fauna i les persones, com ara la regulació del cicle hidrològic i la contribució a la mitigació de les condicions climàtiques extremes. Però, alhora, són especialment fràgils davant d’algunes pràctiques que posen en risc la seva conservació. És el cas del bany de gossos i persones, d’accedir i travessar les lleres de rieres i torrents per trams no habilitats, provocant la seva alteració, o de l’alliberament d’animals a l’aigua (com succeeix amb espècies exòtiques com les tortugues de Florida).
Normativa, recomanacions i bones pràctiques:
- Porta el teu gos lligat: Recorda recollir els seus excrements per evitar el risc de transmissió de malalties entre animals de companyia i fauna salvatge.
- El bany de persones i gossos està prohibit: Així s’evita la transmissió de bacteris, virus i fongs o l’alliberament de productes químics com insecticides, que poden comprometre l’equilibri d’aquests hàbitats i de les espècies que hi viuen, especialment invertebrats, amfibis i peixos.
- No alliberis cap animal als punts d’aigua.
- No surtis dels camins senyalitzats: No trepitgis ni alteris l’entorn de les lleres. Recorda travessar rieres i torrents només pels passos habilitats, sigui a peu, en bicicleta o a cavall.
- No donis menjar: especialment als animals salvatges.
La riera de Vallvidrera, un espai d’alt valor i d’alta fragilitat
La Riera de Vallvidrera és el principal curs d’aigua del Parc Natural, amb una conca de 1.894 ha de superfície, únic curs amb cabal circulant en força trams gairebé tot l’any. Alhora, aquest àmbit a més és un dels espais més importants pel que fa a la connectivitat interna de la Serra de Collserola. Una riera situada dins d’una Reserva Natural Parcial, la de la Rierada-Can Balasc. I, per tant, un curs fluvial amb una alta protecció per la seva rellevància, ja que conté una representació molt rellevant dels boscos de ribera propis de la Serralada Litoral Catalana.
Malauradament, la riera de Vallvidrera presenta diversos estats de conservació, intercalant-se trams poc modificats amb trams on apareixen diverses alteracions, que van des de la presència de vegetació exòtica, fins a la invasió de l’espai fluvial per part d’edificacions o infraestructures. A més a més, la presència de nombroses captacions d’aigua, tant directament a la llera com de l’aqüífer, dificulta clarament el funcionament dels sistemes naturals de la riera.
Finalment, l’ús públic intensiu que es produeix en alguns trams de la riera, especialment a la zona del salt d’aigua de Can Planes i també al tram de riera des de Can Busquets fins al pont de Can Modolell, afecta clarament la qualitat d’aquest àmbit.