Dissabte 27, juliol 2024
24.6 C
Sant Gervasi
24.5 C
Sarrià
Publicitat

Tuyo es el mañana

Publicat el 4.10.2017 16:00

Les ressenyes de la Casa Usher

c/Santaló, 79
casausher@casausher.com
www.casausher.com

Tuyo es el mañana és la segona novel·la de Pablo Martín Sánchez, i forma part d’una original idea de conjunt que va començar amb El anarquista que se llamaba como yo, en la que fa una reconstrucció de la història de l’anarquista Pablo Martín Sánchez, acusat d’atemptar contra la dictadura de Primo de Rivera, condemnat i assassinat el 1924.

Amb la història d’aquest personatge que es diu exactament igual que ell, l’autor també ens permet entrar a diferents moments capitals per l’Europa contemporània com el naixement del cinema, la vida intel·lectual dels exiliats a França o la Setmana Tràgica a Barcelona.

Publicitat

En la segona novel·la, canvia el seu nom per la data del seu naixement. I diu estar preparant una tercera en la què el punt de partida serà la ciutat en la qual ha nascut: Reus.

Publicitat

Tuyo es el mañana és una història que transcorre en un sol dia, que comença a les 0.00 h de la matinada i té el darrer “acte” a les 23:15 h. I diem “acte” perquè es pot llegir gairebé com una obra de teatre, en la que els escenaris i els personatges es van presentant, entrant i sortint, i aconseguint per les seves diferències una bona mostra de la varietat de la societat en tots els aspectes.

La situa el 1977 a Barcelona, i això li permet parlar d’un marc que acaba d’enterrar a Franco (1975) i que està començant a mirar de resoldre una transició complicada.

Reivindica una Barcelona amb organitzacions en contra del sistema, manifestacions anarquistes, mogudes estudiantils i moltes corregudes davant dels grisos. I li toca parlar de Franco, de repressió, de presons i d’amnisties. Això el diferencia de molts autors anteriors (i no) a ell, que solen posar el marc històric en la Guerra Civil i la postguerra i se solen quedar en aquest punt.

Ell creu que l’entrada de la transició no està prou ben explicada i que la idea de negociar i de fer-ho de manera tranquil·la no és fidel a la realitat: la gent va sortir al carrer per protestar i a lluitar perquè tenia moltes coses per començar a reparar. Moments de canvis, de teòriques obertures i de molta incertesa, que desglossa en una novel·la amb personatges molt diferents entre ells per poder representar precisament les diferències socials d’aquests temps.

És destacable la capacitat que té de fer diversos registres i donar diferents veus a cada un d’ells, explicant-los amb una presentació i uns fets que són els mateixos esdeveniments, i d’arribar a un final en el qual tot s’ajunta en la darrera escena i encaixa talment com si fos un trencaclosques.

Si us ve de gust tindrem ocasió de parlar de tot això i moltes coses més en el Club de Lectura que farem el dilluns 23 d’octubre a les 19 hores. Teniu més informació a la nostra pàgina web www.casausher.com o al telèfon 93 546 61 11

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.