Publicitat

Vallvidrera, història viva

spot_img

Publicat el 13.9.2018 15:25

Notícies dels barris de muntanya

Juanjo Compairé

Hi havia més assistents drets que asseguts. Les cadires de la Biblioteca “Josep Miracle” de Vallvidrera han estat insuficients. En plena Festa Major, s’ha presentat el llibre resultat d’una recerca exhaustiva per part de l’Eugeni Casanova.

Publicitat

L’acte

Publicitat

Després d’unes paraules de presentació per part de Patrícia Muñiz, directora de la Biblioteca i de l’associació de veïns (que és la que va fer l’encàrrec a l’Eugeni), l’autor s’ha adreçat als presents per fer una breu introducció al seu llibre.

La història de Vallvidrera ja té més de mil anys, perquè ja s’hi fa esment en un document del 986. Durant molts segles, va ser un poble “de rectors i pagesos” (en paraules de l’Eugeni), amb només 13 masos i algunes cases. Al segle XVI es construeix una nova església que substitueix la romànica anterior, “que no sabem com es va poder pagar”.

El llibre © Juanjo Compairé

Naturalment tot va canviar quan a finals del segle XIX arriba el ferrocarril i amb ell una nova economia dels vilatans. Tots els detalls d’aquesta transformació els podem anar seguint en aquest llibre, ple de referències.

Història viva

Després de les paraules de l’Eugeni, ell dona la paraula a quatre testimonis vius dels darrers temps: sónCisco Tomàs, Maria Antònia Solé, Rosín Ponsà iJoan Grau.Són persones nascudes abans de la guerra que ens expliquen anècdotes i vivències, especialment de la guerra i la postguerra. La gent del públic també pren la paraula, tot afegint detalls o corregint observacions. Durant ben bé mitja hora l’espai esdevé un fòrum d’història viva.

I és que l’Eugeni Casanova no és un historiador tan sols d’arxius, tot i l’enorme feinada que ha fet regirant papers de tot arreu. Ell ha recollit també – i els fa aquest homenatge, com veiem en aquest acte- les veus de la gent, sense les quals la història perdria allò que li és propi. La Història és un riu de vides que flueixen. I aquest llibre les recull, com ja ho havia fet el llibre anterior de l’autor, dedicat als masos de Collserola.

 

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

L’Ajuntament no preveu una “actuació immediata” per resoldre la saturació turística que pateix el transport públic de Vallvidrera

Districte assegura ser conscient de la problemàtica, però descarta ampliar freqüències del bus 111 i del Funicular

Els Bombers de Barcelona fan un simulacre d’incendi forestal a Collserola

L’escenari ha simulat un incendi generat una tarda del mes de juliol en el solar que hi ha al final del carrer Bellesguard

Els carrers de Casetes i Pelfort, el camí que unia les masies fins a la riera de Vallvidrera

Al segle XIX, el mas de la cooperativa Can Pujades era la principal finca d'aquesta zona

“Collserola en perill” impulsa un manual de prevenció d’incendis forestals

Els veïns dels barris de muntanya difonen les mesures que cal adoptar a casa i als carrers
spot_img

Veïns de Sant Gervasi s’uneixen en una aliança inèdita per evitar ser expulsats per un fons d’inversió

Quatre blocs del barri estan en risc de ser convertits en colivings temporals per a estrangers

La millora del parc de la Font del Racó, sense data però més a prop: una inversió de 2 milions d’euros

Després de quatre anys gairebé tancat, es farà una actuació per consolidar els talussos, definir millor els camins interiors, ampliar la vegetació i renovar el mobiliari

L’Ajuntament invertirà 100 milions d’euros a Sarrià-Sant Gervasi per habitatge i millores en equipaments i carrers

Entre les actuacions, es preveu l'habilitació de 100 habitatges públics a través de noves promocions i rehabilitacions; el districte rebrà només un 3,3% del pressupost global de tota la ciutat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]