Publicitat
spot_img

Vegana i catalana

Publicat el 21.4.2016 16:00

Salut i nutrició

El jardí

IMG_0418El ‘veganisme’ o ‘vegetalisme’ és una pràctica que consisteix a abstenir-se de menjar i fer servir productes d’origen animal i a adoptar un estil de vida basat en el respecte envers els animals. Els qui segueixen el veganisme, els ‘vegans’, consideren que els animals també tenen els seus propis drets i interessos, i no haurien de ser tractats com a mitjans de producció. En aquest sentit, els vegans segueixen una dieta vegetariana pura —excloent també l’ou, la llet i la mel—; renuncien a les pells i els teixits d’origen animal per la roba i el calçat, no visiten parcs zoològic, no van a espectacles degradants pels animals, etc.

Segons Associació Americana de Dietètica i de l’Associació de Dietistes del Canadà, les “dietes vegetarianes adequadament planificades són saludables i nutricionals i proporcionen beneficis per a la salut en la prevenció i el tractament de determinades malalties. Les dietes veganes i ovolactovegetarianes són apropiades per a totes les etapes del cicle vital, incloent-hi la gestació i la lactància ja que si són adequadament planificades satisfan les necessitats nutritives dels nadons, els nens i els adolescents i promouen un creixement normal”.

Publicitat

Per tot això celebrem que Marta Castells, col·laboradora d’aquesta revista, publiqui un llibre de receptes veganes que vol fer més assequible aquesta dieta. Tal com es desprèn del llibre, la cuina vegana no és ni insípida ni monòtona, i que, amb algunes idees i petites modificacions en els ingredients, ens pot transportar igualment a les aromes i als sabors de la memòria gustativa de la nostra infància. Castells ha revisat el receptari tradicional català per adaptar-lo, d’una manera senzilla i imaginativa, a una dieta vegana, de manera que aquestes receptes ens remetin, per la vista i pel gust, a la cuina de l’àvia, als plats tradicionals de la cuina catalana.

Crema catalana

Ingredients:

3 tasses de llet d’arròs
2 cullerades de midó de blat de moro (Maizena), sal, 1 branca de canyella, la ratlladura d’una llimona, cúrcuma, melassa de blat (opcional) i melassa d’ordi

Elaboració:

En un cassó escalfeu la llet amb un polsim de sal i de cúrcuma, el canonet de canyella, la ratlladura de llimona
i el midó. Remeneu-la constantment i vigileu que no es formin grumolls.

Quan vegeu que la llet comença a espessir-se, retireu la branca de canyella i la ratlladura de llimona, tanqueu el foc i afegiu-hi la melassa de blat.

Deixeu-la refredar.

En el moment de servir cobriu-la amb uns fils de melassa d’ordi.

Marta Castelles és dietista, prashadam.cat

spot_img
spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Sant Jordi 2025, una jornada multitudinària i radiant: “Ha vingut moltíssima gent”

Cultura Natalia Avellan Ha arribat de nou una de les festivitats més estimades pels catalans i les catalanes. Aquell dia de l'any en què convergeix literatura,...

“Va por los ciudadanos”, una apologia a la vida de camp que ha de llegir qualsevol urbanita

L'autora i veïna de les Tres Torres, Sandra Llubiá, recull idees gastronòmiques combinades amb tocs d'humor

Les ressenyes de la Casa Usher per Sant Jordi 2025

Una tria de lectures que han agradat a la llibreria de Galvany en els últims temps, ideals per regalar en el dia més bonic de l'any pels catalans

Sant Jordi 2025 a Sarrià-Sant Gervasi

Durant el mes d'abril i a principis de maig, les entitats i els comerços organitzen una extensa programació d'activitats
spot_img

Nadal 2025 a Sarrià-Sant Gervasi

Aquest desembre i gener, el Districte es torna a omplir de màgia amb una àmplia programació d’activitats nadalenques que ompliran places, carrers, centres cívics i equipaments dels sis barris

Quan Nadal em torna a trobar 

El relat de Maria Àngels Viladot

Retrat del carrer Saragossa a través de les seves botigues als anys 30

El clàssic colmado petit i atapeït; la farmàcia amb els bolados, el sucre candi i els remeis casolans; o la lleteria, amb els matons i les merengues, la bravada de vaca, el munt d’estris per servir la llet i la imatge de la quitxalla fent giravoltar la lletera plena pel carrer

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí