Publicitat

Vegana i catalana

spot_img

Publicat el 21.4.2016 16:00

Salut i nutrició

El jardí

IMG_0418El ‘veganisme’ o ‘vegetalisme’ és una pràctica que consisteix a abstenir-se de menjar i fer servir productes d’origen animal i a adoptar un estil de vida basat en el respecte envers els animals. Els qui segueixen el veganisme, els ‘vegans’, consideren que els animals també tenen els seus propis drets i interessos, i no haurien de ser tractats com a mitjans de producció. En aquest sentit, els vegans segueixen una dieta vegetariana pura —excloent també l’ou, la llet i la mel—; renuncien a les pells i els teixits d’origen animal per la roba i el calçat, no visiten parcs zoològic, no van a espectacles degradants pels animals, etc.

Publicitat

Segons Associació Americana de Dietètica i de l’Associació de Dietistes del Canadà, les “dietes vegetarianes adequadament planificades són saludables i nutricionals i proporcionen beneficis per a la salut en la prevenció i el tractament de determinades malalties. Les dietes veganes i ovolactovegetarianes són apropiades per a totes les etapes del cicle vital, incloent-hi la gestació i la lactància ja que si són adequadament planificades satisfan les necessitats nutritives dels nadons, els nens i els adolescents i promouen un creixement normal”.

Publicitat

Per tot això celebrem que Marta Castells, col·laboradora d’aquesta revista, publiqui un llibre de receptes veganes que vol fer més assequible aquesta dieta. Tal com es desprèn del llibre, la cuina vegana no és ni insípida ni monòtona, i que, amb algunes idees i petites modificacions en els ingredients, ens pot transportar igualment a les aromes i als sabors de la memòria gustativa de la nostra infància. Castells ha revisat el receptari tradicional català per adaptar-lo, d’una manera senzilla i imaginativa, a una dieta vegana, de manera que aquestes receptes ens remetin, per la vista i pel gust, a la cuina de l’àvia, als plats tradicionals de la cuina catalana.

Crema catalana

Ingredients:

3 tasses de llet d’arròs
2 cullerades de midó de blat de moro (Maizena), sal, 1 branca de canyella, la ratlladura d’una llimona, cúrcuma, melassa de blat (opcional) i melassa d’ordi

Elaboració:

En un cassó escalfeu la llet amb un polsim de sal i de cúrcuma, el canonet de canyella, la ratlladura de llimona
i el midó. Remeneu-la constantment i vigileu que no es formin grumolls.

Quan vegeu que la llet comença a espessir-se, retireu la branca de canyella i la ratlladura de llimona, tanqueu el foc i afegiu-hi la melassa de blat.

Deixeu-la refredar.

En el moment de servir cobriu-la amb uns fils de melassa d’ordi.

Marta Castelles és dietista, prashadam.cat

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Sant Jordi 2025, una jornada multitudinària i radiant: “Ha vingut moltíssima gent”

Cultura Natalia Avellan Ha arribat de nou una de les festivitats més estimades pels catalans i les catalanes. Aquell dia de l'any en què convergeix literatura,...

“Va por los ciudadanos”, una apologia a la vida de camp que ha de llegir qualsevol urbanita

L'autora i veïna de les Tres Torres, Sandra Llubiá, recull idees gastronòmiques combinades amb tocs d'humor

Les ressenyes de la Casa Usher per Sant Jordi 2025

Una tria de lectures que han agradat a la llibreria de Galvany en els últims temps, ideals per regalar en el dia més bonic de l'any pels catalans

Sant Jordi 2025 a Sarrià-Sant Gervasi

Durant el mes d'abril i a principis de maig, les entitats i els comerços organitzen una extensa programació d'activitats
spot_img

El carrer d’Amigó canvia de sentit a partir de diumenge per reduir les afectacions al trànsit de les obres de l’L8

L’actuació forma part del dispositiu de mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya de cara al tall del carrer de Muntaner entre Laforja i Marià Cubí a partir del 10 d’agost

L’Institut Tècnic Eulàlia commemora el seu centenari amb actes a l’escola i en diversos indrets emblemàtics de Barcelona

La celebració es clourà amb una trobada festiva d’antics alumnes i professors el dissabte 24 d’octubre de 2026

Estudiants de l’EUSS presenten un nou monoplaça elèctric amb aerodinàmica perfeccionada

Una versió millorada del monoplaça elèctric, amb un 260% més d’eficiència aerodinàmica i que mira cap al futur de la competició: així és el nou vehicle desenvolupat per l’equip d’EUSS MotorSport

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]