Societat
El Jardí
Més de 162 veïns de Ganduxer, Bori Fontestà i plaça Sant Gregori han signat una missiva que han enviat al Govern de Barcelona en Comú i a la resta de grups municipals denunciant la situació de l’Espai per Gossos de Piscines i Esports, “un recinte que en un any de vida només ha generat problemes de sanitat i contaminació” ens ha explicat Albert Bassols, veí de la zona.
Segons el mateix Bassols, els veïns han estat tot un any intentant parlar amb “un Ajuntament que no dialoga“, i aquest fet i aprofitant que venen eleccions, ha animat als veïns a enviar una carta al Govern i als grups de l’oposició reclamant que es tanqui l’espai per gossos de Piscines i Esports.
Les instal·lacions van ser construïdes a començament de l’any 2018 “sense cap consulta ni participació del barri ni de l’Associació de Veïns del Turó Parc”, argumenten, mentre diuen que es podria haver triat un espai alternatiu que no tingués cases a 15 metres de les reixes del parc.
Els veïns afegeixen en la carta que hi ha una illa de terreny coneguda com els jardins del doctor Castelló, al final de Bori i Fontestà i tocant a l’avinguda de Sarrià, que hagués estat la idònia, “per la superfície i la distància amb edificis propers”.
A la carta, els veïns han desglossat els problemes que suposa l’espai. En reproduïm un fragment:
Contaminació sanitària:
Primer: Aires fètids dels canals d’aigües subterrànies. El 27 d’abril de 2018 el diari “El País” ja titulava a tota plana “Queixes a Ganduxer per una zona de gossos tòxica” i explicava que diversos veïns i les seves mascotes havien patit marejos per l’aire fètid que sortia de les torres de ventilació dels canals d’aigües fecals subterrànies que passen pel mig del “pipicà”. L’àrea de gossos feia una forta pudor que s’expandia amb força pel vent del carrer Ganduxer. L’Ajuntament va haver d'”arreglar” aquesta greu deficiència al Juliol canviant les torres per unes altres més elevades, que el que han fet és propulsar l’aire fètid més amunt, directament cap a les cases del davant.
Segon: Inadequada selecció del material constructiu del “pipicà”. La base actual és de sorra, que és un element molt volàtil, ateses les fortes ventades que bufen a aquesta zona. El resultat és que es generen remolins i dispersió de la sorra bruta dels excrements per tot el barri, amb el consegüent perill per la salut. No s’ha d’oblidar que les cases són molt a prop i també les botigues i dos restaurants amb terrassa en el tram de Ganduxer entre Bori i Fontestà i la plaça de Sant Gregori. A part d’això, quan plou fort la base de sorra s’omple de tolls i el recinte queda brut i inservible.
Tercer: La desinfecció de l’espai és insuficient, ja que les brigades només desinfecten un cop al mes. Encara que, en teoria, els propietaris de les mascotes han de recollir les deposicions, alguns no ho fan. Els efectes sobre la salut i la higiene són evidents. Hi hagut casos recents d’asma al barri, així com un augment de paràsits.
Contaminació mediambiental:
Primer: Contaminació acústica constant. Els grups de gossos borden a qualsevol hora, el que genera problemes per descansar i dormir als veïns, molts d’ells gent gran.
Segon: Contaminació lumínica pels pisos baixos, a causa dels llums del recinte que queden oberts tota la nit.
Tercer: Soroll de gossos i persones a tota hora perquè l’espai, per decisió municipal, no té un horari ni una porta que un encarregat tanqui amb clau, com té el parc veí de Piscines i Esports. En èpoques de bon temps la gent hi va a prendre la fresca amb els gossos fins a altes hores de la nit i porten begudes per fer el “botellón“.
Amb tot plegat, els veïns es van organitzar i van crear la Plataforma d’Afectats de l’Espai Gossos per tenir més força per demanar explicacions a l’Ajuntament. En aquesta línia, mitjançant una instància, van demanar una reunió amb el districte el mes de maig de 2018, i no els hi van donar hora fins el 3 de juliol, on l‘absència del regidor, Jaume Asens, es va fer notar i on els resultats de la trobada, pels veïns, “van ser decebedors” perquè no es van atendre les demandes dels veïns.
Durant la primavera, estiu i tardor de 2018, representants de la plataforma van assistir als plens del districte i van intervenir per expressar més queixes referents a l’espai. Les respostes de l’Ajuntament, segons els veïns, van ser evasives, dient que aquest era “el millor espai possible” i que “es podrien estudiar millores”, però sense concreció.
Els veïns conclouen la carta tot explicant que el barri ha estat tradicionalment desatès en inversió i serveis, com ha posat en relleu la Coordinadora d’Associacions de Veïns de Sarrià- Sant Gervasi, i de fet, aquesta mateixa, destaca com a necessitat la recuperació dels nivells de salut i benestar anteriors al “pipicà”, als que legítimament els veïns tenen dret.