Societat
El Jardí
- Pere Monje (Via Veneto): “L’alta gastronomia s’ha democratitzat, és bonic“
- Els quatre restaurants amb estrelles Michelin a Sarrià-Sant Gervasi
A les portes de la diada de Sant Jordi a Sarrià-Sant Gervasi, el Via Veneto acaba de veure publicat el seu primer llibre (Via Veneto. El gran restaurante de Barcelona) en 57 anys d’història d’aquest icònic restaurant del barri de Galvany, a tocar del Turó Parc. L’obra té un format d’autobiografia, amb textos escrits per Trinitat Gilbert Martínez i fotografies de Jordi Play i de l’arxiu de la família Monje, propietat de l’establiment que la burgesia catalana ha freqüentat durant anys.
Pensat inicialment com un restaurant de concepte italià, el Via Veneto es va convertir en el símbol de la modernitat que s’anhelava cap al final de la dictadura. D’aquesta manera, situant-se en l’origen del negoci, comença la narració del llibre -editat per Planeta Gastro- que durant prop de 300 pàgines ressenya la història del local que més anys consecutius fa que revalida al món l’estrella Michelin que posseeix.
“No érem un grup de pijos, sinó de professionals amb ganes de fer coses, compromesos amb la nostra feina. Hi havia un amor pel progrés vocacional, no per guanyar diners. Ens lliuràvem al simple fet de fer bé la nostra feina i obrir camins. Al final de la jornada, sempre tard, tota aquesta gent donava un toc frívol a les seves activitats acudint a Bocaccio per prendre copes. Allí es parlava de cinema, de literatura, de política, de cultura. Era un intercanvi generacional”, continua relatant la família Monje en l’inici del llibre.
El nom del restaurant, s’explica al llibre, es deu al bàrman José María Gotarda, que, inicialment, tenia emparaulat un comerç del carrer de Ganduxer, 10, per instal·lar-hi un restaurant italià, i com a tal pensava utilitzar aquest nom. També es parla al llibre de la decoració o dels accionistes del Via Veneto.
Encara ara, l’entrada i el menjador principal continuen exactament igual que fa 40 anys, amb la seva el·lipse que separa i permet veure, els seus desnivells, els seus sofàs, les seves llotges, la seva catifa, les seves cortines i els seus llums.
L’actual director del Via Veneto, Pere Monje, deia en una entrevista a El Jardí ara fa dos anys que aplaudeix com s’ha democratitzat l’alta gastronomia i definia el seu restaurant com “un clàssic modern”. Un restaurant de client. En destacava també la discreció com un valor de la casa.