Publicitat

Violència, Slavoj Zizek

spot_img

Publicat el 26.6.2017 9:30

Les ressenyes de la Casa Usher

c/Santaló, 79
casausher@casausher.com
www.casausher.com

En aquest assaig apassionant, Zizek descriu sense contemplacions les democràcies del món occidental, regimentades per l’imperatiu econòmic. També explora els sagnants règims totalitaris del segle XX i la violència divina que ha emergit en els últims anys amb el terrorisme islàmic.

L’eslovè Slavoj Zizek és un dels filòsofs més interessants del panorama actual i la seva doctrina filosòfica integra el pensament de Jacques Lacan amb el marxisme. Des d’una postura crítica amb el capitalisme i el neoliberalisme, Zizek s’identifica amb el radicalisme polític. Amb una marcada tendència a utilitzar referències de la cultura popular en els seus estudis, Zizek s’ha convertit en l’Elvis Presley de la sociologia, citant des d’Alfred Hitchcock fins a David Lynch, passant per la literatura de Kafka o Shakespeare, a l’hora d’explicar arguments filosòfics complexos. Més enllà del seu carisma escènic, Zizek aborda les problemàtiques que preocupen de debò al món d’avui, des de revisar els problemes que han portat la Guerra d’Iraq o el 11-S, fins l’integrisme islàmic i les inconsistències de les democràcies occidentals.

Publicitat

El filòsof eslovè argumenta que cal distingir entre tres formes de violència: la violència subjectiva (exercida per un agent clarament identificable i que sol ser l’única a la qual fan referència els mitjans de comunicació i els dispositius de control); la violència objectiva (del tot invisible, ja que es tracta d’una violència simbòlica vinculada a l’univers de sentit que imposa el llenguatge) i per últim, la violència sistèmica (vinculada a l’estructura dels nostres sistemes politicoeconòmics).

Publicitat

A Violència, Zizek fa una lúcida anàlisi de la violència inherent al sistema capitalista i argumenta amb fermesa que tota aquella violència que es veu a simple vista està en el fons generada per una altra violència més amagada, la que sosté el nostre sistema polític i econòmic.

Contra la tendència a postular una urgència per actuar en contra de la violència, Zizek opta en aquest llibre per la reflexió com a mètode d’acció. Entre altres temes, aquestes reflexions aborden els límits de la noció de tolerància, la por al proïsme i la pròpia política de la por que només deriva en la despolitització total. Sense cap mena de dubte, les sis reflexions d’aquest llibre aporten consideracions d’índole epistemològica importants per a l’estudi de la violència en el món del segle XXI que ens ha tocat viure.

Violència, la butxaca – 11,95 €

Sobre la violencia: Seis reflexiones marginales, Austral – 8,95 €

Notícies relacionades

En caiguda lliure

El relat d'Elsa Corominas sobre la voluntat d'actuar quan presencies una agressió masclista

Escric per tu, mare

"Aquesta columna pretén generar una resposta en les lectores que derivi en una comunitat d’afectes", escriu Bascompte

La sarrianenca Teresa Mas de Roda publica el seu primer llibre, “Desaprendí mi mundo para serme fiel”

L'obra recupera escrits des de l’adolescència fins a l’actualitat, que reflecteixen el viatge vital de l'autora

Mò Bertran omple Casa Orlandai en la presentació del seu primer llibre de narrativa

L'autora explica el procés creatiu de "Compte amb el que desitges" en l'acte conduït per la periodista Virgínia Martí
spot_img

Què és un arbre?

"Estigueu amb els peus ben plantats a terra i creixent cap al cel", escriu Vilalta

64 esglaons amb el carro de la compra ple: la urgència de Vallvidrera

Guanyar els Pressupostos Participatius del 2025 és essencial per tirar endavant la construcció d'escales mecàniques

Afectacions a la mobilitat al carrer Muntaner per obres de l’L8

Es tancarà el trànsit entre Laforja i Marià Cubí fins a l'estiu vinent, a excepció d'autobusos i vehicles d'emergència

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí