Dimarts 05, desembre 2023
10.1 C
Sant Gervasi
10 C
Sarrià
Publicitat

Visita als mossos del carrer Iradier

Publicat el 27.7.2015 9:00

Seguretat

El Jardí

Al carrer d’Iradier 9-11 hi ha una torre construïda a principis del segle XX què fa la funció de comissaria dels Mossos d’Esquadra. Havia estat un doble habitatge d’una família benestant, molt espaiosa, que després de la Guerra Civil la policia espanyola va utilitzar com a comissaria.

Publicitat

Tal com El Jardí ha comprovat amb la visita que els mossos ens han facilitat a la comissaria d’Iradier, de la mà del caporal Xavier Boned, les coses han canviat molt. Ara d’edifici fa goig i se li fa un manteniment impecable; però les cel·les encara hi són i fan de testimoni d’altres temps. Avui en dia no s’utilitzen, ja que no s’ajusten a la normativa; de fet, ara tan sols tenen una funció d’arxiu. Si cal detenir preventivament a algú, se l’ha de portar a la caserna de les Corts, especialment equipada per aquesta funció.

Publicitat

A la planta baixa de l’edifici, hi ha les estances d’atenció al públic, el despatx del cap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Sarrià-Sant Gervasi i les oficines dels agents encarregats de les Relacions amb la Comunitat. Al primer pis hi ha els despatxos dels inspectors, tants els qui van d’uniforme com els de paisà, sales de reunions i una aula o lloc on és fan els brífings abans d’alguna operació. I més a munt, encara hi podem trobar el “museu”, una sala on es conserva una mostra de les eines i materials que els delinqüents utilitzen en les seves accions.

Conversem amb Jordi Silva, l’inspector en cap de la comissaria.

Façana de la comissaria d'Iradier. Fotografia de Xavier Boned
Façana de la comissaria d’Iradier.
Fotografia de Xavier Boned

– Quines són les funcions dels Mossos d’Esquadra amb un territori com el districte de Sarrià-Sant Gervasi?

Sobretot la de ser la “policia integral”, cosa que vol dir donar resposta a totes les incidències del telèfon d’emergències 112. Per aquesta tasca hi ha les patrulles de reacció, mentre que les patrulles de proximitat són més dirigides cap a incidències o conflictes concrets. També hi ha les patrulles de paisà que poden intervenir en actuacions ‘in fraganti’ si hi ha un fet delictiu. Finalment el Grup d’Investigació fa un seguiment i una anàlisi estadística del gruix de delictes que hi ha al districte. Per altra banda, hi ha l’Oficina de Relacions amb la Comunitat (ORC) que fa tasques d’informació i prevenció als centres escolars, instituts, centres cívics, associacions del barri, etc. I al vestíbul de la comissaria hi ha l’Oficina de Denúncies que està oberta les 24 hores, tant per a gent del districte com de qualsevol altre lloc de Catalunya. També hi ha el Grup d’Atenció a la Víctima que el constitueix agents especialitzats a donar suport i auxili sobretot pel que fa a les víctimes de la violència de gènere. Cal fer un seguiment d’aquestes persones i del seu entorn. La comissaria representa els mossos en l’àmbit institucional en els actes que es facin al Districte i també ha d’estar a punt pels serveis especials de ciutat i de Catalunya; per exemple, grans investigacions, serveis excepcionals d’ordre públic —com la recent celebració dels títols del Barça—, etc., que requereixen la mobilització de molts agents.

– Quina tipologia de delictes hi ha a Barcelona i als barris de Sant Gervasi?

El delicte estrella són els furts, sobretot al centre de la ciutat, xarxes de metro… Aquí, a Sant Gervasi, el que preocupa més són els robatoris dins de domicilis. Són delictes que poden donar molts beneficis als delinqüents i, generalment, no els fan grups organitzats. Les porteries s’obren molt fàcilment, i dins de l’escala hi ha un camp d’acció on és molt difícil d’actuar. Cada dia n’hi ha, sobretot els caps de setmana. De vegades no sabem exactament quan s’ha fet el furt. Hi ha preocupació de cara a les vacances perquè augmenten molt. Els delinqüents intenten que no hi hagi gent al domicili. No volen trobar gent, ja que a escala judicial és molt diferent si en un robatori hi ha violència o només hi ha un furt. Els delinqüents cerquen joies, diners, iPads, mòbils, coses petites fàcils d’amagar. També ens hem trobat amb estafes, com les que s’han fet a partir dels contractes de manteniment de calderes de gas, etc.; un presumpte instal·lador cobrava al moment 100 € per contracte. Es van moure molts diners i era difícil de demostrar que fos un delicte. S’ha d’estar alerta amb qui et ve a fer una revisió, un manteniment, etc. cal verificar que són de la companyia que diuen. Igualment hi ha delictes informàtics, sobretot denuncies per compres a internet. Però aquests temes van a una unitat central especialitzada. Els hackers són molt difícils de seguir.

– Hi ha la col·laboració del veïnat en la vostra feina? De quina manera penseu que podria ser més efectiva la implicació de la ciutadania?

Aquesta col·laboració és fonamental per fer bé la nostra feina, i cada vegada n’hi ha més. Volem que la informació flueixi entre mossos i veïns, i intentem que hi hagi una complicitat: estem oberts a rebre qualsevol informació dels veïns i a fer acta de presència al lloc on se’ns demani. En l’àmbit de districte, la col·laboració amb l’Associació de Comerciants i Veïns del Turó Parc considerem que és exemplar. No fa gaire vam fer unes detencions a partir d’un missatge provinent del Turó Parc: ens van enviar la foto d’un vehicle sospitós i, a partir de la matrícula, ho investiguem amb els agents de paisà i trobem que hi ha una persona que està buscada per fer robatoris violents i una altra amb cinc ordres de detenció pendents. Si la ciutadania vetllés per la seguretat, posaríem moltes més dificultats als delinqüents i es guanyaria molt en l’àmbit de seguretat ciutadana. Enviant un WhatsApp o un correu electrònic, es pot iniciar una investigació policial.

– Aconselleu algunes recomanacions de caràcter preventiu?

La seguretat comença per un mateix. En el cas dels furts, sempre hi ha una deixadesa de la víctima. Si un té cura de les seves coses, impedeix la majoria dels furts. Donem moltes facilitats, deixem en safata la possibilitat que ens agafin la càmera fotogràfica, el mòbil, el moneder… S’ha de tancar la porta amb clau i no es pot deixar diners o joies de valor a casa. O a l’interior d’un vehicle. Hem de començar les mesures de seguretat per nosaltres mateixos.

– Cal fer algun dispositiu especial de cara a l’estiu, quan molta gent surt de vacances i deixa buit el seu habitatge durant unes setmanes?

A l’estiu augmenten molt els furts a les zones turístiques i en el cas del districte, és el Tibidabo i el Tramvia Blau. Però el principal problema és l’augment dels robatoris a habitatges. El mes d’agost, el districte és gairebé un desert, cosa que també és més fàcil localitzar un possible delinqüent.

– Teniu la caserna en una torre típica de Sant Gervasi; us hi sentiu còmodes?

És un edifici molt bonic, té molta gràcia, ja que és com un palauet i disposa de molts metres quadrats. Té inconvenients en l’àmbit de seguretat, ja que no es va fer per ser una comissaria. És única, està molt ben construïda, millor que les que es fan actualment, però no té els requisits normals d’una comissaria dels mossos. Hi ha uns terrenys reservats per fer una comissaria nova al carrer dels Quatre Camins però no se sap quan es podrà construir.

– Hi ha coordinació amb la Guàrdia Urbana? En què consisteix?

A Ciutat Vella, la Guardà Urbana té més competències de seguretat. Aquí les seves competències són sobretot en matèria de trànsit, compliment de les ordenances municipals i, si es troben en una situació especial, també fan accions de seguretat. Hi ha coordinació per fer patrulles mixtes, per exemple a les festes majors, fires al carrer i altres esdeveniments lúdics; també coordinen en els controls i si cal fer un seguiment a zones d’oci nocturn, com passa a la zona entre Travessera i la Diagonal. De vegada també fem accions conjuntes en algun centre escolar on se’ns informi que pot haver problemes de drogues a la sortida de l’escola.

Consells de seguretat de cara al bon temps

Amb l’arribada del bon temps i l’època vacacional, com cada any, els malfactors incrementaran la seva activitat delictiva de robatoris a domicilis.

El fet que fem més vida fora del domicili, que deixem finestres obertes per la calor o que marxem de vacances fora del domicili, fa que les possibilitats de patir un robatori augmentin exponencialment.

És hora doncs, de recordar els consells de seguretat bàsics per prevenir aquests tipus de robatoris que afecten pisos i cases indistintament.

És temps de recordar que la seguretat comença per un mateix i que els delinqüents aprofiten qualsevol descuit per apropiar-se d’allò que no és seu.

Malauradament, molts cops, els posem les coses massa fàcils. Es produeixen molts robatoris a domicilis en què la porta d’entrada està tancada de cop, sense donar volta de clau. El fet de tancar de cop afavoreix la feina als delinqüents que, amb una radiografia, una targeta o alguna eina punxeguda, poden obrir la porta del domicili fàcilment.

En altres ocasions, deixem finestres o balconades obertes que són aprofitades pels lladres per entrar al nostre domicili.

Finalment, cal recordar que encara es produeixen les estafes amb engany d’operaris diversos (gas, aigua, llum, reformes…) que fan revisions que no toquen o en nom d’una companyia. En aquest sentit, sigueu desconfiats amb qualsevol persona que es presenti al domicili sense avisar. No els obriu la porta i, sobretot, no els deixeu entrar a casa.

  • Recordeu que la seguretat comença per un mateix

Consells de Seguretat:

  • Quan sortiu de casa tanqueu la porta amb clau i no deixeu finestres obertes.
  • Instal·leu mesures de seguretat segons les vostres possibilitats; reixes, alarma, caixa forta…
  • No deixeu accedir desconeguts a la finca ni al domicili.
  • Desconfieu de revisors dels diferents serveis (llum, aigua, gas) si es presenten sense avisar. Contrasteu si toca la revisió trucant a la vostra companyia.
  • No pagueu reparacions en efectiu si els operaris us ho demanen.
  • Si sou víctimes d’un fet delictiu truqueu al 112 i/o presenteu la corresponent denúncia a comissaria.
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.