Publicitat
spot_img

El moniato

Publicat el 10.1.2017 9:00

Salut i nutrició

Marta Castells

El moniato és un tubercle originari dels tròpics d’Amèrica Central, on es cultiva des de fa més de 8.000 anys. Aquesta hortalissa va arribar a Europa de la mà de Cristòfor Colom abans que el moresc i la patata, i es va propagar molt ràpidament per tot el continent.

La major part dels seus nutrients són carbohidrats complexos i simples, aquests últims poden augmentar segons el grau de maduresa que tingui i durant el tipus de cocció que li donem (són els responsables de la seva dolçor).

Publicitat

Se sol comparar amb la patata, perquè tots dos són tubercles i es cuinen de manera semblant, però el moniato és superior nutricionalment, sobretot en vitamines A, E, C i del grup B, com la B9 (àcid fòlic). Està molt indicat per a problemes visuals, la salut de la pell, dels cabells i de les mucoses, gràcies a la seva gran quantitat en provitamina A (en forma de betacarotè), una vitamina essencial en la reproducció i en el creixement dels ossos i de les dents.

És ric en alguns minerals com manganès, potassi, coure i ferro. El seu baix contingut en sodi el fa recomanable per a hipertensos. També és pobre en proteïnes, però té un aminoàcid essencial, la metionina (difícil de trobar en el regne vegetal), que conté sofre que ajuda a desintoxicar el fetge. Una bona part de la fibra que conté el moniato és soluble.

Segons la Medicina Tradicional Xinesa, si se n’abusa, pot causa indigestió i inflamació abdominal, i debilitat de l’organisme.

A la cuina

Per mantenir el seu contingut en aigua, cal bullir-lo o coure’l al vapor, així hidrata el sistema digestiu. Si el feu al forn es perd bona part de l’aigua (no té l’efecte hidratant) però queden més dolços. S’ha de cuinar amb la pell i molt bé, si no, resulta indigest. Per saber si està ben cuit punxeu-lo, ha d’estar ben tou.

spot_img
spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Arrenca la campanya de vacunació: a qui li toca la de la grip, COVID-19 o totes dues

Salut fa una crida a reforçar la protecció de les persones més vulnerables abans que s’intensifiquin els virus respiratoris

Com assolir el benestar per a la gent gran a l’estiu?

Consells per adaptar les rutines a les altes temperatures

L’Alzheimer a través del gènere

Les dones presenten una prevalença més alta de demències, problemes crònics i discapacitats

Lecanemab, nou fàrmac per a l’Alzheimer: expectatives i realitat

Està previst que el medicament estigui disponible en el mercat farmacèutic català en menys de dos anys
spot_img

Quan Nadal em torna a trobar 

El relat de Maria Àngels Viladot

Retrat del carrer Saragossa a través de les seves botigues als anys 30

El clàssic colmado petit i atapeït; la farmàcia amb els bolados, el sucre candi i els remeis casolans; o la lleteria, amb els matons i les merengues, la bravada de vaca, el munt d’estris per servir la llet i la imatge de la quitxalla fent giravoltar la lletera plena pel carrer

Uns Pastorets feministes i empoderats: l’espectacle de Vallvidrera torna a triomfar per Nadal

Aquest any, en la 24a edició, s'ha mostra un canvi generacional on es dona protagonisme als més petits i a les dones de 50 anys, que decideixen emprendre un viatge per trobar-se a si mateixes

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí