Publicitat

Val més evitar que curar

spot_img

Publicat el 12.4.2018 9:30

Salut i nutrició

Marta Trius

Vegetarians, ovolactovegetarians, vegans, naturistes, crudívors, carnívors aquestes són alguns dels corrents alimentaris amb els quals podem trobar-nos i que moltes vegades ens fan reflexionar posant en dubte les nostres pròpies creences.

Publicitat

Durant la conferencia Alimentació per a la gent gran que va tenir lloc el passat 28 de febrer en el Col·legi d’aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers d’edificació de Barcelona, Jordi Valeta (tècnic en naturopatía funcional i fisioterapeuta) va parlar sobre els bons hàbits alimentaris en general i per a la tercera edat en particular.

Publicitat

Si bé se suposa que la nostra situació geogràfica ens permet gaudir de la saludable dieta mediterrània, sembla ser que en l’actualitat al nostre país sobrepassem el consum de greixos, cosa que provoca molts problemes de salut. Segons Jordi Valeta, un dels grans problemes avui dia són els hidrats de carboni, dels quals abusem constantment, sense saber que contenen gran quantitat de greixos i sucres.

Llavors, què hem de menjar per estar sans? La hidratació és un dels aspectes importants d’una dieta equilibrada: hem de beure aigua mineral o infusions, preferentment entre menjars; és també fonamental controlar el que prenem per sopar:“es recomana no menjar aliments freds ni crus a la nit, ni tampoc pa, cereals o patates”, recalca Jordi, ja que són aliments de difícil digestió.

Aliments naturals

Altres aliments a tenir en compte són les hortalisses i les verdures, que han de ser de temporada i convé que estiguin presents en els dos menjars principals del dia. Respecte a les fruites, el millor és menjar-les en dejú perquè no dificultin la digestió de les proteïnes. I ja que parlem de proteïnes, destacar el peix com a font principal de proteïna animal (sobretot peix blau), tenir precaució amb la carn de porc i consumir ous de qualitat (classe 0) amb moderació. I com a acompanyament de tots els plats resulta molt interessant utilitzar espècies-herbes, ja que tenen propietats antioxidants i digestives.

Els assistents es van mostrar interessats en aspectes com
l’osteoporosi, l’alzheimer o la diabetis, malalties que solen estar vinculades a edats avançades, punt en el qual Jordi Valeta es va centrar a parlar de la importància d’augmentar el consum d’aliments alcalizants i reduir el consum dels acidificants amb el que s’aconsegueix tenir bon ph sanguini (que ha d’estar entre 7’36 i 7’42) i, conseqüentment, una bona salut.

I una bona salut, valgui la redundància, no ha de dependre mai de suplements alimentaris: “avui dia recorrem massa als suplements i cal tenir molta cura amb ells perquè poden tenir efectes secundaris si no es prenen adequadament”. Per exemple el omega 3, que té propietats molt positives, pot augmentar l’efecte dels anticoagulants, per la qual cosa és necessari sempre que es recomanin de manera personalitzada i si els prenem que sigui en les dosis adequades i que estiguin fabricats amb controls estrictes. I finalment Jordi es va referir a les submanques que pot produir la presa de fàrmacs, com per exemple els antiácids que afecten a l’assimilació del complex de vitamines B, vitamina A, el calci i el fòsfor.

Per tant, a grans trets, hem de vigilar el que mengem, tenint en compte el nostre ritme de vida, mantenir una hidratació adecuada i no abusar de medicaments ni suplements alimentaris.

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Arrenca la campanya de vacunació: a qui li toca la de la grip, COVID-19 o totes dues

Salut fa una crida a reforçar la protecció de les persones més vulnerables abans que s’intensifiquin els virus respiratoris

Una etapa activa i plena d’activitat: Dia Internacional de la Gent Gran

"Afavorir una vida social rica, participar de manera compromesa en l'entorn i promoure l’autonomia el màxim temps possible són elements essencials perquè les persones grans se sentin valorades, escoltades i implicades"

Afrontar la incapacitació en la vellesa: emocions, acompanyament i recursos de suport

Envellir comporta canvis físics i cognitius, que poden generar sentiments difícils de gestionar. La pèrdua d’autonomia no és només una qüestió pràctica: implica un procés emocional complex que cal acompanyar amb sensibilitat i recursos

Com assolir el benestar per a la gent gran a l’estiu?

Consells per adaptar les rutines a les altes temperatures
spot_img

Les lluites per salvar el patrimoni verd dels barris fan pinya

Persistir i generar aliances amb altres plataformes i la societat civil: l'estratègia compartida de diverses entitats que batallen per preservar espais verds als barris

Esmen celebra 35 anys d’inclusió i acompanyament a les persones amb una trobada farcida d’art i emoció

Més de 200 persones es van reunir per commemorar més de tres dècades de treball continu a favor de la inclusió i el benestar de les persones amb discapacitat intel·lectual

La vinculació de José Zorrila amb Sarrià

El dramaturg i poeta romàntic s'instal·lava amb certa freqüència a una torre del carrer Jaume Piquet per visitar a Manuel Mata

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí