Publicitat

Menjar sense sal però amb tot el gust

Avui en dia ingerim molt més sodi del que és recomanable. Un 80% es troba en aliments que són rics en sal de manera natural.

spot_img

Publicat el 30.1.2020 8:18

Cuina i Nutrició

Anna Vilarrassa

La sal és un dels condiments més utilitzats a la cuina, ja que potencia el sabor dels aliments que cuinem. Tot i que també és el primer que es retira de la dieta de les persones amb hipertensió arterial. 

Publicitat

La hipertensió arterial és un problema bastant habitual entre les persones grans. Sol ser una situació crònica i constitueix un factor de risc cardiovascular important. També es recomana controlar el consum de sal en cas d’insuficiència renal o de patir problemes cardiovasculars.

Publicitat

Quins són els aliments que aporten més sal? Què hem de vigilar per seguir una dieta baixa en sal? I el més important, com podem cuinar amb sabor però sense sal? 

Quantitats diàries recomanades

El sodi és un element important. Aporta sabor als nostres plats i també el necessita el nostre organisme per dur a terme algunes de les seves funcions habituals.

El problema és que avui en dia ingerim molt més sodi del que és recomanable. Bastant més que els 5 grams de sal diaris que recomana la OMS. I que equivalen a una culleradeta de postres de sal.

On s’amaga tota aquesta sal?

El primer que hem de saber és que només un 20 % del total de la sal que ingerim al dia prové de la sal que fem servir a la cuina. El 80 % restant la trobem en aliments que són rics en sal de manera natural i en d’altres que porten sal afegida en el procés de producció. 

Per tant, haurem de posar una especial atenció en tots aquests aliments:

Conserves de peix i peix fumat

Olives, embotits, salsa de soja

Formatges 

Xips i fruita seca salada

Tot tipus de plats preparats: pizzes, salses, sopes, pans de motlle…

Galetes o cereals d’esmorzar

Com reduïm la sal a la cuina?

De fet, només hi ha una manera de reduir la sal a la cuina: no fer-ne servir. I no afegir-ne posteriorment, quan amanim els plats que hem cuinat. Així doncs, com podem alegrar un plat cuinat sense sal? 

El primer que podem fer és amanir bé tots els plats per potenciar-ne el sabor. L’oli d’oliva de primera premsada en fred és molt saborós i tot sol ja millorarà molt el sabor dels plats.

Però a més podem fem servir herbes aromàtiques (menta, julivert, alfàbrega, orenga, anet…) o espècies (comí, pebres, cúrcuma…) per fer vinagretes amb vinagres suaus o suc de llimona. Així tenim més varietat de sabors.

Les espècies i herbes aromàtiques també les podem fer servir per cuinar plats com ara guisats de llegums, carns o peixos, ja sigui a la cassola o al forn. O afegir a l’últim moment una picada de fruita seca i all.

Les salses per acompanyar la pasta o l’arròs també és millor que les fem a casa. Un bon sofregit amb ceba, all i pastanaga és una base excel·lent per potenciar-ne el gust. En podem fer una bona quantitat amb tomàquet ben madur i guardar-la en conserva o al congelador.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Com és millor menjar la fruita? Beneficis de menjar-la verda

Quan es torna madura alguns nutrients ja s'han descomposat per l'efecte de l'oxidació

La Festa Major: esport, menjar i cultura

La Bonanova ha recuperat la tradició del pregó, a càrrec de Víctor de MasterChef, i també ha exhibit la dansa
spot_img

“La família Camaleot”, el relat d’Elsa Corominas

"Els Camaleot eren una família molt peculiar que dominava l’art d’imitar. El matrimoni va tenir sis fills i a cadascun li va ensenyar com aprofitar al màxim aquesta habilitat"

Èxit a Sant Gervasi per la Festa Major: el barri torna a bategar

Del 5 al 15 de juny, el veïnat ha gaudit d'un ampli ventall d'activitats i d'un pregó protagonitzat per Aina Da Silvia, d'Eufòria

El veïnat de Vallvidrera consensua una proposta polifacètica per la Buenos Aires

Després d'un procés participatiu, el projecte que plantegen els veïns a l'Ajuntament implica combinar allotjament per joves i grans amb un espai esportiu i un centre que permeti l'estada diürna de la gent gran

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]