Publicitat
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

El faisà, una au d’origen asiàtic naturalitzada a Catalunya

Són principalment terrestres, ja que prefereixen caminar o córrer, però quan se senten amenaçades volen

Publicat el 12.11.2023 7:00

Enric Capdevila

El faisà comú (Phasianus colchicus) és una au gallinàcia d’origen asiàtic, provinent de la zona transcaucàsica, i naturalitzada a Catalunya des de l’antiguitat, en temps de l’imperi romà, pel seu interès cinegètic i la facilitat de la seva criança en captivitat. Nidifica de forma escassa en espais agroforestals i als cursos baixos dels rius. A Barcelona cria a la Zona Franca, prop del riu Llobregat, i es pot observar a les pinedes del parc de Montjuïc o a la llera del Besòs, tocant a Sant Adrià. 

Són aus de mida grossa, tenen forma de pera i la cua llarga. El mascle és molt més gros i vistós que la femella, arriba a 90 cm de longitud i d’envergadura, amb una cua llarga i punxeguda, i amb un pes mitjà d’1,2 kg que pot arribar a 3 kg. El mascle té un plomatge vistós de color marró–vermellós amb taques blanques i negres, el cap amb tons violeta i verd fosc i un collar de color blanc molt cridaner. Les plomes tenen la punta negra, a tall d’escates. Tenen gran part de la cara coberta per una carúncula vermella al voltant dels ulls. Les femelles tenen un plomatge críptic de to marronós clar amb taques negres.

Publicitat

Són principalment terrestres, ja que prefereixen caminar o córrer, però quan se senten amenaçades volen, amb un batec fort d’ales i un brunzit sonor. El mascle emet un trompeteig característic, com un cloqueig de gallina, i les veus d’alarma són un sonor kok-kok bisil·làbic. Són aus gregàries, crien i s’alimenten a terra, però a la nit dormen protegides en els arbres. La seva dieta es basa en una gran varietat de fruits, llavors i fulles, invertebrats i petits vertebrats, com colobres, sargantanes, petits mamífers i ocasionalment petites aus.

Els mascles practiquen la poligínia, i per això sovint van acompanyats del seu harem, que pot arribar a deu femelles. A la dansa d’aparellament el mascle s’eleva amb un potent batec d’ales, obre la cua i l’aixeca uns 50 graus, mentre picoteja el terra i llança llavors a l’aire. Els polls són nidífugs, segueixen la mare des del primer moment i al cap de vint dies ja poden enfilar-se als arbres. Les seves principals amenaces són, a més dels predadors naturals, com ducs, guineus o falcons, els gossos i gats de carrer, així com la pressió humana, ja que els cacem i els deixem poc hàbitat disponible.

Dita: Bella ploma, bell ocell.

Notícies relacionades

L’agró blanc: característiques i curiositats

És un ocell present a tots els continents i, tot i que a Catalunya era molt escàs, s’ha anat recuperant: des de començament de segle nidifica al delta de l’Ebre i, més recentment, també als aiguamolls de l’Empordà i als deltes del Llobregat i del Besòs

Els flamencs es maquillen: el sorprenent secret del seu color rosa

El seu característic color rosa depèn del que mengen i també els ajuda a trobar parella i reproduir-se

La busqueta comuna: característiques i curiositats

És un dels 83 ocells que nidifiquen a Barcelona i dels 233 que ho fan de forma regular a Catalunya i se'l pot veure a Collserola i Montjuïc

El passerell: característiques i curiositats

La seva principal amenaça, a més de la desaparició del seu hàbitat i l'ús de pesticides, és el silvestrisme
spot_img

L’escultor Enric Clarasó arrela a Sarrià

Descobreix la vida a Sarrià d'Enric Clarasó, figura capital de l'escultura modernista, i el paper clau de la seva dona, la traductora Pilar Serrat

Parades de Castanyes a Sarrià – Sant Gervasi 2026

Descobreix on trobar les parades de castanyes i moniatos a Sarrià-Sant Gervasi aquest 2026 i fins quan estaran obertes

Edifici Can Nena Casas: Característiques i curiositats

La història de Can Nena Casas a les Tres Torres: una masia del segle XVII transformada en joia modernista per Bonaventura Conill i Josep Masdeu

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí