Dissabte 18, octubre 2025
21 C
Sant Gervasi
20.9 C
Sarrià
Publicitat

La garrofa

spot_img

Publicat el 2.5.2017 9:00

Salut i nutrició

Marta Castells

La garrofa és el fruit d’un arbre Mediterrani, el Ceratonia Silicua. Era utilitzada en època de l’antic Egipte, com endolcidor i a Catalunya la van portar els romans. De la família del llegums, és una beina de color marró fosc que conté una polpa de sabor dolç que embolcalla les llavors. Les seves beines, torrades i mòltes fins que queden en pols (farina de garrofa) tenen un aspecte semblant al cacau però la seva composició nutricional difereix notablement.

Publicitat

La garrofa no conté la substancia estimulant que conté el cacau, la teobromina, (és un alcaloide similar a la cafeïna i pot crear dependència) i és baixa en greixos i molt rica en sucres simples (fructosa, glucosa, maltosa i sacarosa).

Publicitat

Conté alguns minerals com el Ca, Fe i Mg, i no conté els oxalats que conté el cacau i això fa que es puguin assimilar millor els minerals. També conté proteïnes (especialment en l’aminoàcid essencial triptòfan, que és un precursor de la serotonina, una substància que ens proporciona sensació de relaxació i tranquil·litat).

Conté algunes vitamines com la provitamina A (bona per a la vista), algunes del grup B i la D.També és rica en fibra soluble (pectina), per tant, esdevé un substrat important pel creixement de la microbiòtica intestinal. Un altre component és el taní que té virtuts antioxidants i protectores.

La garrofa no és addictiva, la poden consumir els celíacs ja que no té gluten però no és apte per a diabètics. Ens proporciona una energia saludable, sense ser addictiva i sense els efectes sobreestimulants que a la llarga poden conduir a l’esgotament dels òrgans.

A la cuina

Alhora de cuinar-la cal tenir en compte no bullir la farina de garrofa perquè deixa un gust amargant. Per tant, primer bulliu la llet (vegetal) i després afegiu-hi la farina de garrofa.

A nivell energètic, la garrofa és de naturalesa expansiva i refreda, (com el cacau) i pot bloquejar els intestins. Consumiu-la amb moderació i si és amb crema sempre s’ha de dissoldre amb aigua. Una bona manera d’equilibrar-la és espessint-la amb kudzú, ja que aquest té trofisme per als intestins

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Arrenca la campanya de vacunació: a qui li toca la de la grip, COVID-19 o totes dues

Salut fa una crida a reforçar la protecció de les persones més vulnerables abans que s’intensifiquin els virus respiratoris

Com assolir el benestar per a la gent gran a l’estiu?

Consells per adaptar les rutines a les altes temperatures

L’Alzheimer a través del gènere

Les dones presenten una prevalença més alta de demències, problemes crònics i discapacitats

Lecanemab, nou fàrmac per a l’Alzheimer: expectatives i realitat

Està previst que el medicament estigui disponible en el mercat farmacèutic català en menys de dos anys
spot_img

Les lluites per salvar el patrimoni verd dels barris fan pinya

Persistir i generar aliances amb altres plataformes i la societat civil: l'estratègia compartida de diverses entitats que batallen per preservar espais verds als barris

Esmen celebra 35 anys d’inclusió i acompanyament a les persones amb una trobada farcida d’art i emoció

Més de 200 persones es van reunir per commemorar més de tres dècades de treball continu a favor de la inclusió i el benestar de les persones amb discapacitat intel·lectual

La vinculació de José Zorrila amb Sarrià

El dramaturg i poeta romàntic s'instal·lava amb certa freqüència a una torre del carrer Jaume Piquet per visitar a Manuel Mata

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí