27.9 C
Sant Gervasi
| Dijous 30 de juny de 2022 |
Publicitat

Analítica econòmica del primer trimestre 2021

El bon ritme de vacunació i els impactes dels nous plans d'estímuls econòmics fan preveure que el creixement de la riquesa econòmica agafi embranzida

Publicitat

Opinió

Joan Buscà

Comencem a veure la llum al final del túnel en la crisi de la pandèmia de la covid-19. Rebem amb un cert optimisme les dades i controls de l’economia del primer trimestre del 2021. El bon ritme de vacunació i els impactes dels nous plans d’estímuls econòmics, tant de la Unió Europea (UE) com dels Estats Units (EUA) fan preveure que el creixement de la riquesa econòmica agafi embranzida. Si no hi ha cap ensurt imprevist, la recuperació pot anar de menys a més el 2021. És cert que el ritme de vacunació condicionarà la temporada turística i el creixement de l’economia: pensem que el sector turístic, que a Catalunya representa el 12 % de la riquesa (PIB), pugui situar-se en el 2021 entre un 50 % i un 60 % dels nivells del 2019. L’assoliment de la immunitat de grup, l’acumulació de l’estalvi generat pels confinaments, la concessió d’ajudes directes a empreses i autònoms i la previsible arribada de fons de la UE de 27.000 milions d’euros fan que comencem a gaudir d’un petit grau d’optimisme.

Exportacions i importacions. A Catalunya, en els darrers mesos han millorat, malgrat que la pandèmia de la covid-19 ha tingut un fort impacte asimètric en les economies de tots els països. Per aquest motiu, l’evolució del sector exterior no ha sigut uniforme. Les previsions de creixement de les exportacions a Catalunya pel 2021 són del 12,6 %. Les exportacions de Catalunya representen el 26 % del total de l’Estat.

Publicitat

Sector industrial. A Catalunya es mostra en el primer trimestre del 2021 una progressiva recuperació. Recordem que vam tancar l’any 2020 amb una caiguda del 9 % de l’activitat industrial. Per al 2021, les previsions apunten a un creixement del 6,6 %. Amb aquest percentatge d’augment, haurem recuperat el nivell d’activitat abans de la pandèmia.

Sector serveis. On trobem més incertesa és en el sector serveis. Dels serveis depenen molt la mobilitat i l’activitat dels sectors de la restauració, turisme, comerç, cultura, etc. Estem encara amb taxes d’activitat molt per sota d’abans de la pandèmia sanitària. La previsió que ens dona l’IDESCAT per al 2021, és del 5,7 %.

Publicitat

Inversions. A Catalunya vam tancar el 2020 amb una disminució del 13,6 %. Les primeres dades del 2021 donen encara senyals de feblesa: matriculació de vehicles, importació de béns d’equip, inversió estrangera, etc.

Consum. Degut els confinaments, s’han produït canvis significatius en el consum de les famílies. Així mateix, s’ha incrementat molt l’estalvi. Hi ha hagut una caiguda important del comerç de proximitat i un gran augment de compres per Internet. S’han incrementat d’un 12 % a un 70 % les compres en línia.

Taxa d’atur. En l’últim trimestre del 2020, l’ocupació va ser d’un 4 % inferior a la de l’últim trimestre del 2019. En les primeres dades del 2021 observem una lleugera millora de l’ocupació, però és lenta. Les dades d’afiliació a la seguretat social, al març 2021 són un 1,6 % més baixes que el 2019. La taxa d’atur a finals del 2021 pot situar-se a l’Estat en un 13,5 %. És la xifra més alta de la UE. La dada més preocupant i trista del món laboral és l’atur juvenil (menors de 25 anys). Espanya lidera amb escreix, amb un 39,6 %, la mitjana de la Unió Europea, que és del 17,3 %.

Joan Buscà i Ambrós és economista

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.