Opinió
Joan Buscà
Tanquem el mes de maig amb dades esperançadores. Comencem a remuntar amb el creixement de la riquesa (PIB). Inclús en l’àmbit de l’Estat, el creixement ha sigut per sobre del de la Zona Euro. Des del juliol del 2020, les expectatives de recuperació del sector serveis convergeixen amb les del sector industrial en l’economia de l’Estat. Les demandes nacionals i internacionals estan impulsant els creixements.
Des del mes de gener del 2021, el nombre d’empreses no ha deixat de créixer. A Catalunya tenim 242.000 empreses a finals del mes de maig del 2021. Un any enrere eren 257.700 empreses. L’ocupació també ha tingut una recuperació envers les dades de fa un any. En el passat darrer mes de maig, l’afiliació a la Seguretat Social va pujar en 59.000 persones. Estem arribant als 2,7 milions d’afiliats: fa un any, però, eren 2,8 milions d’afiliats. Els ERTOs s’han reduït en un any en 560.000 persones i les prestacions d’autònoms s’han reduït en 168.000 persones. Com podeu llegir, els grans marcadors econòmics són bons i esperançadors. Ara i de cara a l’estiu, cal mantenir aquest impuls de l’economia. Les vacunes i la rebaixa i límits dels confinaments de la pandèmia sanitària han contribuït a aquestes millores de l’economia.
Molt bona notícia internacional
Els Ministres de Finances del Grup 7 (el G7), dels països amb les economies més importants del món (Canadà, França, Alemanya, Itàlia, Regne Unit, Estats Units i representants de la Unió Europea) han arribat a un acord perquè la pressió fiscal mínima en l’Impost sobre Societats no sigui inferior al 15 per cent. Amb aquesta mesura es pretén acabar amb la carrera a la baixa de l’impost sobre beneficis de les grans companyies i empreses multinacionals que paguen aquest impost en el país en què la companyia estableixi la seva seu de direcció, no en els països on es generen els seus beneficis.
Pensem que hi ha més de 52 països, coneguts i reconeguts com a paradisos fiscals, en què el tipus de tributació per l’impost de societats és gairebé zero. Una organització coneguda amb el nom de Tax Justice ha calculat que cada any les empreses multinacionals transfereixen 393 mil milions de dòlars a territoris coneguts com a paradisos fiscals. Segons un recent Informe d’Oxfam, les empreses espanyoles de l’IBEX-35 tenen 740 filials en paradisos fiscals. Si aquesta mesura-proposta s’arriba aplicar es disposaria de fons suficients per reactivar l’economia a escala mundial i fer front a la gran factura que ha originat la pandèmia de la covid-19 al món.
Joan Buscà i Ambrós és economista