Publicitat

L’Any Llorach inclourà un acte al Teatre Romea, un concert al Palau de la Música i un documental

Isabel Llorach i Dolsa va ser una figura clau per a la vida cultural i social barcelonina, des de la seva casa del carrer Muntaner a Sant Gervasi

spot_img

Publicat el 6.6.2024 8:00

Societat

El Jardí

El departament de Cultura de la Generalitat commemora aquest any les figures de la mecenes Isabel Llorach i la bibliotecària i filòloga Rosa Guilleumas, coincidint amb els 150 anys del naixement de Llorach i el centenari de Guilleumas. L’Any Llorach, dedicat a qui va ser veïna de Sant Gervasi, inclourà un concert al Palau de la Música Catalana, una exposició i la projecció d’un documental, entre altres accions per donar a conèixer la seva figura.

Publicitat

L’Any Llorach també inclourà la conferència ‘Els Llorach. Burgesia i salut mental a les Corts’ per part de l’historiador Rafa Burgos, en col·laboració amb Cementiris de Barcelona. També es programaran clubs de lectura al voltant de Llorach i la Barcelona de l’època, que inclourà els títols Vida privada, de Josep Maria de Segarra (1932), Un siglo de Barcelona, de Ramon Aliberch (1944), Una heredera de Barcelona, de Sergio Vila-Sanjuán (2010), i Abans que els temps ho esborri, de Javier Baladia (2010).

Publicitat

El documental que es projectarà serà amb el mateix títol que el llibre, Abans que el temps ho esborri (2011), dirigit per Mireia Ros, que repassa la història de l’alta burgesia de la revolució industrial a Catalunya a través d’un passeig per la Barcelona del segle XX construït partint dels records heretats de Javier Baladia, un dels descendents de Llorach. L’exposició sobre el personatge d’Isabel Llorach i el seu temps, serà en col·laboració amb la Fundació Rocamora i l’Ajuntament de Barcelona, i també es farà un acte al Teatre Romea per a difondre el vessant més lúdic de la mecenes i la seva relació amb la cultura internacional de l’època.

Qui va ser Isabel Llorach, i per què cal reivindicar-la?

Avançada al seu temps, Isabel Llorach i Dolsa (Barcelona, 1874-1954) va ser una figura clau per a la vida cultural i social barcelonina. Llorach pertanyia a la classe benestant i va rebre una educació privilegiada que li va permetre viatjar a l’estranger i gaudir d’una llibertat inusual per a les dones de l’època. Va ser precursora d’un nou rol femení, una dona culturalment dinàmica, i socialment activa. Aquesta nova manera de viure començava a ser possible per a les dones de la burgesia adinerada i culta europea, tot i que a Catalunya no es desplegaria fins a la dècada dels seixanta.

Isabel Llorach © Retrat d’Agapit Casas, MNAC

Llorach va acostar cercles benestants a intel·lectuals i artistes més propers a les noves tendències amb una eficient tasca com a promotora i mecenes cultural. Presidí el Conferentia Club (1929), el comitè protector de les Vetllades de Teatre Selecte (1918-21), i organitzà sessions acadèmiques i representacions d’obres teatrals d’avantguarda a la seva casa del carrer Muntaner, tocant a la Travessera de Gràcia, la Casa Llorach, construïda per l’arquitecte Puig i Cadafalch. Per allà hi van passar personalitats com Vaslav Nijinsky, Carlos Gardel, Maurice Chevalier, Josephine Baker, Miguel Fleta i Wanda Landowska, entre altres.

Reunió de la junta del Conferentia Club a la Casa Llorach al carrer Muntaner © Cedida per Jordi Llorach

També va ser membre i mecenes de l’Associació Wagneriana i dels Amics dels Museus, col·laborà al llibre Un siglo de Barcelona, 1830-1930, dirigit per Carles Soldevila, i va ser al capdavant de gran nombre d’iniciatives i projectes especialment en el món de les arts escèniques i la música.

En resum, la commemoració de l’Any Llorach vol reivindicar la seva tasca de mecenatge i compromís amb l’art en una societat on el paper de les dones era totalment minoritzat.

 

Notícies relacionades

Comença l’any Isabel Llorach, promotora cultural i veïna de Sant Gervasi

La celebració del 150 aniversari del seu naixement té com a punt culminant l'exposició al Palau Rocamora
spot_img

Teixir el futur

Quan una peça es teixeix amb ànima, es porta amb sentit. El futur de la moda passa per les mans: l'opinió de Marta Royo Espinet

Canvis climàtics

"La recepta per intentar apaivagar les conseqüències dels canvis climàtics no necessàriament ha de passar pel decreixement de la nostra societat ni per la desindustrialització", l'opinió de Miquel Saumell

Fibromiàlgia i estimulació cognitiva: claus per millorar la qualitat  de vida

L'objectiu de l'estimulació cognitiva és ajudar a estabilitzar o millorar els símptomes i el deteriorament cognitiu

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí