Dimarts 16, juliol 2024
28.1 C
Sant Gervasi
28.1 C
Sarrià
Publicitat

Assís inaugura 12 places d’habitatge segur per a dones en situació de sense llar

A l'edifici Llar Impuls, a Sarrià, hi viuran set dones que s'han quedat al carrer

Publicat el 7.7.2020 16:09

Societat

El Jardí

Des d’aquesta setmana, la província de Barcelona compta amb 12 noves places d’habitatge per a dones en situació de vulnerabilitat. Ubicats al barri de Sarrià de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Pere de Ribes, són uns espais d’acollida estables per a dones afectades per diferents formes de sensellarisme, creats pel Centre Assís.

Publicitat

En concret, a l’edifici Llar Impuls, situat al barri de Sarrià, hi viuran 7 dones. Es tracta d’un espai segur des del qual abordar les necessitats bàsiques i psicosocials de les dones ateses, posant en rellevància la complexitat i la urgència de donar resposta a la realitat del sensellarisme femení. Un acompanyament a les dones abordant les seves necessitats i oferint espais de recuperació i apoderament.

Publicitat

La Maria Eugenia, al carrer per la crisi de la covid-19

Una de les primeres dones ateses que ha entrat a viure a la Llar Impuls és la Maria Eugenia, que després de dos anys a Barcelona fent feines de cures en una casa, arran de la crisi de la covid-19 van prescindir dels seus serveis, fet que va ocasionar que es quedés al carrer. “Tot plegat porta implícit un desgast i un deteriorament físic, emocional i psicològic molt fort. La resignació, la frustració i el sentiment de fracàs s’afegeixen a unes motxilles personals que cada cop pesen més”, apunten des d’Assís.

Segons la responsable del programa ‘Dones Amb Llar’ de l’entitat, Elena Sala, “no només son places residencials per a dones” sinó espais de seguretat i acompanyament on s’incorpora la perspectiva de gènere i on s’ofereix estabilitat i temps. “Són dones que han hagut de lluitar fins a límits inimaginables per sobreviure i que sovint no han tingut el temps necessari per poder encarar un projecte vital propi amb confiança”, destaca Sala.

Dones amb llar

L’any 2017, fruit d’anys d’estudi, observació i detecció d’una necessitat urgent, l’atenció al col·lectiu de les dones en situació de sense llar va esdevenir una de les línies d’actuació prioritàries per Assís, que va posar en marxa el programa específic ‘Dones amb Llar’.

Habitació a la nova Llar Impuls © Centre Assís

Aquest programa consta de tres potes: els habitatges d’inclusió que actualment acullen a 20 dones en situació de vulnerabilitat; la Llar Rosario Endrinal, actualment en construcció i que ha de disposar de 10 places d’allotjament protegit, i el Centre Obert, on s’ofereixen serveis bàsics (dutxes, rober, esmorzars i aliments) i tot el que te a veure amb la dimensió ocupacional (tallers, formació, espais lúdics…).

Durant l’any 2019, Assís va atendre a 287 dones, un 42% més que l’any anterior.

Sensellarisme femení

L’enquesta de perfil realitzada anualment per ASSÍS a persones en situació de sense llar revela que la mitjana d’edat de les dones sense llar és de 53 anys, el 43% tenen nacionalitat espanyola, el 19% de les dones sense llar té un títol universitari i un altre 19% es troba actualment sense sostre.

Menjador a la nova Llar Impuls © Centre Assís
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.