DESTACATS: MARIA EUGÈNIA GAY · NADAL

Diumenge 01, desembre 2024
14 C
Sant Gervasi
13.8 C
Sarrià
Publicitat

Balanç econòmic de l’any 2020

L'Estat encapçala l'últim lloc del rànquing dels països de la Unió Europea amb ajudes directes a l'economia empresarial

spot_img

Publicat el 16.3.2021 6:37

Opinió

Joan Buscà i Ambrós

Igual que en la majoria d’empreses i comerços, quan acaba un any de calendari és bo fer-ne un balanç per saber com anat l’any natural que, en aquest cas, és el 2020. Després d’un tercer trimestre de recuperació bastant intens durant l’estiu, el quart trimestre del 2020 ha crescut a un ritme menor del que s’esperava a causa de la segona onada de la pandèmia i de les mesures de confinament imposades pel Govern.

Publicitat

El 2020 serà recordat com un dels pitjors anys de la història moderna. Alguns indicadors han registrat caigudes mai vistes: la despesa en la restauració ha caigut un 48 %; la mobilitat en transport públic, un 50 % (un 22,4 % a l’àrea metropolitana); i el nombre de pernoctacions (turisme) ha caigut un 77,4 % a Catalunya. La caiguda del PIB el 2020 ha sigut de l’11,4 % respecte de l’any anterior. La de la Unió Europea ha sigut del 2,5 %, mentre que els EUA han patit una baixada del 3,5 %. És bo tornar a recordar la relació directa que tenen les mesures que s’apliquen de confinament per contenir la pandèmia amb les immediates caigudes de l’economia. Ho hem repetit en anteriors escrits. Mentre segueixin els confinaments per raons sanitàries, l’economia patirà. Se seguiran tancant empreses. El 2020 s’han tancat 20.479 empreses. Això representa que 196.000 persones han anat a l’atur a Catalunya. L’any 2020 tanca amb 156.261 treballadors en ERTO, uns 20.000 menys que en el mes de novembre: representa un 75 % menys dels ERTO que hi havia l’abril del 2020. Un 15,4 % dels treballadors autònoms han demanat alguna ajuda el mes de desembre. En total, l’Estat ha pagat 828,7 milions d’euros per la covid-19 a Catalunya, per darrere d’Andalusia.

Publicitat

En l’últim mes de novembre s’estabilitza la caiguda del consum total d’energia, però la caiguda total del 2020 ha sigut del 9,1 % en relació amb l’any anterior. La demanda d’aigua en dies feiners s’ha mantingut estable els darrers últims mesos de l’any amb una caiguda mitjana anual del consum del 3,6 % respecte de l’any anterior. El consum en alimentació i béns de la llar són les úniques activitats que s’han mantingut estables i positives l’any 2020. La matriculació de vehicles industrials s’aprofundeix amb la seva caiguda respecte de l’any anterior, en un 6,3 %. Augmenten amb força les exportacions de mercaderies, després dels primers mesos de la pandèmia. 

El 2020 el turisme mereix un punt i a part. Per l’Aeroport de Barcelona hi han passat 12.739.259 passatgers, un 75,8 % per sota de l’any anterior, la xifra més baixa dels darrers 25 anys. Això ha portat una reducció de les pernoctacions superior al 70 % de l’any anterior.

Durant tot el 2020, hem demanat i reiterat de forma persistent que l’única ajuda vàlida per a l’economia en aquesta situació de pandèmia era i és que els governs ajudin en el teixit productiu empresarial i comercial amb diners i en diferissin impostos, entre d’altres ajudes. Lamentablement no ha sigut així. L’Estat encapçala l’últim lloc del rànquing dels països de la Unió Europea amb ajudes directes a l’economia empresarial. Això farà que la recuperació econòmica sigui molt més lenta del que les institucions preveuen. Seguirem parlant d’economia.

Joan Buscà i Ambrós és economista

Publicitat
spot_img

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.