Publicitat
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

El becadell, un ocell abundant en migració i durant l’hivern

La dita: L'ocell canta segons li ha crescut el bec

Publicat el 21.2.2024 11:40 · Actualitzat el 11.3.2024 11:38

Coneixem els Ocells

Enric Capdevila

El becadell comú (Gallinago gallinago) és una espècie de la família dels escolopàcids, ocells limícoles que es caracteritzen per tenir un bec llarg i punxegut. És un ocell comú d’ambients palustres no marins, com els espais naturals dels rius Besòs i Llobregat. És més abundant en migració i durant l’hivern. 

Fa uns 25-27 cm de llargària; no se l’ha de confondre amb el becadell sord (Lymnocryptes minima), força més petit -no arriba als 20 cm- amb qui comparteix hàbitat. El becadell comú té un cos rodanxó, les potes curtes i una postura acotada. Té el dors de color castany negrós densament llistat amb bandes ocràcies, el cap amb ratlles negres i de color canyella, i el ventre blanc. Aquest plomatge tan críptic i l’actitud discreta i esquiva, el fa passar desapercebut entremig de les herbes seques i del fang dels aiguamolls. Té un bec prim i recte, proporcionalment molt llarg, que fa més de 7 cm. 

Publicitat

Femella i mascle comparteixen la tasca d’alimentar els petits, es reparteixen la niuada i tenen cura dels pollets que els pertoca a cada un. S’alimenten preferentment de cucs que troben ficant el bec a la terra humida, fent moviments espasmòdics i repetitius; també mengen insectes, crustacis, mol·luscs, baies i llavors de plantes de ribera. 

El becadell té les ales punxegudes amb una fina línia blanca a la vora posterior de l’ala. Quan arrenca el vol ho fa de forma brusca i explosiva, amb un reclam distintiu, segueix una trajectòria ràpida i zigzaguejant. Aquest comportament el fa atractiu com a triomf de caça, regulada per la Generalitat com a espècie d’aprofitament cinegètic de caça menor, que en limita la caça d’octubre a febrer a les Terres de l’Ebre i tres APC-Àrees Privades de Caça concretes.

El becadell gros (Gallinago media) és l’ocell que fa la migració de manera més ràpida de tot el món, pot viatjar sense aturar-se des de Suècia a l’Àfrica subsahariana en dos dies. Recorre 6.760 km, a una velocitat de vol de 97 km/h mantinguda durant dos dies seguits, sense aturar-se ni a menjar ni a dormir.

La dita: L’ocell canta segons li ha crescut el bec.

Notícies relacionades

L’agró blanc: característiques i curiositats

És un ocell present a tots els continents i, tot i que a Catalunya era molt escàs, s’ha anat recuperant: des de començament de segle nidifica al delta de l’Ebre i, més recentment, també als aiguamolls de l’Empordà i als deltes del Llobregat i del Besòs

Els flamencs es maquillen: el sorprenent secret del seu color rosa

El seu característic color rosa depèn del que mengen i també els ajuda a trobar parella i reproduir-se

La busqueta comuna: característiques i curiositats

És un dels 83 ocells que nidifiquen a Barcelona i dels 233 que ho fan de forma regular a Catalunya i se'l pot veure a Collserola i Montjuïc

El passerell: característiques i curiositats

La seva principal amenaça, a més de la desaparició del seu hàbitat i l'ús de pesticides, és el silvestrisme
spot_img

Les obres de remodelació de la coberta del Dipòsit del Rei Martí començaran dilluns

L'actuació preveu millorar l'accessibilitat de l'espai amb un itinerari adaptat, un ascensor i noves escales

«Com fer invisible una persona?»: la nova campanya d’ASSÍS per visibilitzar el sensellarisme

ASSÍS, referent en l’acompanyament de les persones sense llar, ha llançat una nova campanya per visibilitzar als qui viuen al carrer

Ràdio Farró repetirà especial per la Setmana de la Ciència amb un programa obert al públic a Vil·la Urània

El programa Fenòmens Naturals, conduït per Cristina Junyent, s'enregistrarà aquest dissabte 14 de novembre

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí