Cuina i Nutrició
Anna Vilarrasa
El sucre s’ha convertit en el principal focus d’atenció de l’alimentació saludable. En el cas dels més petits, la presència de sucre en la dieta s’ha de controlar per diferents motius:
- Avui en dia, es sobrepassen les quantitats d’ingesta màximes recomanades per la OMS.
- Els nens són grans consumidors d’aliments i begudes amb elevats nivells de sucre afegit.
- Estudis científics evidencien la relació entre el consum elevat d’aquests sucres i la presència de càries dental i obesitat en nens. I aquest és un problema també per el seu futur ja que esdevenen adults amb més risc de patir obesitat i altres malalties que l’acompanyen.
- Els nens es troben en un moment d’aprenentatge i els hàbits adquirits en aquesta edat és difícil modificar-los més endavant.
Com actuem?
Un cop sabem que hem de reduir els sucres de la dieta infantil, anem a veure com actuen.
Una de les primeres coses que hem de fer és prioritzar l’aigua davant de qualsevol altre tipus de beguda. Els refrescos ensucrats i els sucs de fruita no aporten cap avantatge nutricional, a part de portar elevades quantitats de sucres afegits. Si els costa beure aigua, es pot aromatitzar amb fruites o herbes aromàtiques perquè sigui més divertida.
Si els costa beure aigua, es pot aromatitzar amb fruites o herbes aromàtiques perquè sigui més divertida
A l’hora de les postres, si encara tenen gana, el millor és oferir-los fruita fresca o iogurt. La majoria de postres, com ara els flams, els iogurts de sabors o les postres de xocolata, porten sucre afegit. A vegades una sola unitat ja s’acosta a la quantitat màxima recomanada per nens.
Els iogurts més adequats són els iogurts naturals ja sigui iogurt, iogurt grec, quèfir, formatge fresc batut o quark. Ens hem de fixar que no portin sucre entre els ingredients. Podem anar reduint a poc a poc el sucre que posem per endolcir, o bé barrejar-hi fruita o fruita dessecada com panses, dàtils o orellanes.
Els cereals d’esmorzar són un altre grup d’aliments que solen menjar molt els més petits. A l’hora d’esmorzar o de berenar, els podem oferir altres opcions ben saludables, com entrepans, torrades, fruita, iogurt o fruita seca. I buscar les millors alternatives entre els cereals: els flocs de civada, els cereals inflats sense sucre o els flocs torrats sense sucre. Segurament si estan molt acostumats als cereals rics en sucre poden trobar a faltar aquesta dolçor. Un altre cop, podem anar reduint la seva presència a poc a poc.
Si volem reduir el consum de llaminadures, gelats, xocolata, etc., el millor que podem fer és no comprar-ne o no tenir-los a la seva vista. Si un dia en veuen i en prenen no passa res, no s’hi ha de donar més importància. Però hem de mirar de no fer-ne un consum habitual.
En el cas dels nens petits, no és recomanable prohibir algun tipus d’aliment. A vegades es podria produir l’efecte contrari i que els nens tinguessin més ganes de menjar-ne.
Anna Vilarrasa Nubiola és dietista. www.annavilarrasa.com